Thursday, March 3, 2011

Poikkeuksellista
Paljon on vanhempaa matalaa rakennuskantaa kolmen vuoden aikana laitettu maan tasalle pois uuden ja uljaan (tosin yhtä huonolaatuisen) tieltä. Siniset työmaa-aidat ovat niin erottamaton osa kaupunkikuvaa, ettei niihin kiinnitä enää mitään huomiota. Paitsi tänään, sillä aidassa oli rako, josta pilkisti vielä yksi talonen, sekä monet tekstijulisteet joita ohikulkijat pysähtyivät lukemaan.
Ensimmäistä kertaa näin jonkun osoittavan mieltään, laittavan hanttiin ja kieltäytyvän tarjotusta rahakorvauksesta sekä muutosta toisaalle. Näyteikkunaan oli somistettu hautajaiset kukkalaitoksineen sekä suurine puuarkkuineen. Yrittäjät itse istuivat edustalla, rahakippoineen.

Olisin halunnut kannustaa railakkaasti, mutta annoin heille vain lounaan verran rahaa, mitään sanomatta. Kurkkuakin kuristi.

2 comments:

 1. Onko niin, että ihmiset häädetään kodeistaan, jotka sitten revitään maan tasalle? Tosi kamalaa. Hävitysvimma ja tuo uuden uljaan kaupungin rakentaminen. Tosin Turustakin juuri revittiin maan tasalle ns. Sininen talo ja kyllä harmitti, kaunis puutalo!

  Toinen kuva on tosi upea :)

  ReplyDelete
 2. Kirjailijatar, näin olen asian ymmärtänyt: yksikerroksisia kortteleita, "hutong", joissa vietetään perinteistä elämäntapaa sisäpihoineen ja putiikkeineen puretaan korkeiden kerrostalojen (tai lentokenttäterminaalien tai metroasemien tai ostoskeskusten) tieltä pois. Maan omistaa aina valtio. Asuntojen omistajat saavat ihan hyvän korvauksen, jonka turvin voivat ostaa pienen kerrostaloasunnon.

  Mutta minusta on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin ihmisten koko elämäntapa hyppää radikaalisti 100 vuotta eteenpäin yhdessä yössä ja lisäksi he menettävät mahdollisen toimeentulonsa eli putiikin/leipomon/ravintolan/kampaamon. Sekä koko sosiaalisen verkostonsa.

  Toiseksi harva omistaa taloja joissa asuu. Meidän revotyissä lähikylissä 75% asukkaista ovat olleet siirtotyöläisiä maakunnista. Eivät he saa mitään apua tai tukea, vaan joutuvat taas uudestaan etsimään jonkin hökkelin kauempaa kaupungista eli työpaikoista. Joka mahdollisesti taas menee alta seuraavana vuonna. Heillä ei ole varaa useiden satojen eurojen vuokriin uusissa eikä vanhoissakaan kerrostaloissa.

  Nämä puretut korttelit ovat useinmiten todella slummia. Katuviemäreihin kaadetaan pottien sisällöt ja keittiöjätteet. Katot paikattu sisäpuolelta muovinpalasilla ja muutenkin talojen korjausmateriaali nro 1 on teippi... Lämmitys ja ruoanlaitto hoidetaan pienillä kivihiilipöntöillä, joiden kansi toimii hellana. Ihan lääviä. MUTTA, vertaisin tilannetta 40 vuoden takaiseen Vanhaan Porvooseen ja Pappilanmäkeen. Alue oli lähes samassa kunnossa silloin. Mutta sitten alkoivat ihmiset korjata talojaan, laitattivat sisävessat ja viemäröinnit, katot ja ikkunat. Nykyisin alue on kovin haluttua eikä purkaminen tulisi kuuloonkaan. Miksei täälläkin olisi mahdollista korjata näitä ainutlaatuisia hutong-kortteleita.

  Mutta asuntopula-asiaan en oikein osaakaan ratkaisua esittää!

  ReplyDelete