Monday, October 8, 2007

Värisymboliikkaa

Jo joidenkin vuosien ajan on oranssi lukeutunut suosikkiväreihini. Hieman kuukaudesta toiseen vaihtelee suosio roosan, valkoharmaamustan ja rehellisen oranssin kesken. Viime viikolla kiertelin katukirppiksellä ja kotiin kannoin pelkkää oranssia, lampun ja sitruunapuristimen. Toissapäiväinen kangaskauppapujahduskin sai oranssin reppuni pursuamaan oransseja ostoksia... Ja mitähän moinen tarkoittaa, kertoo tästä ihmisestä, paljastaa salatuiksi luulemiani ajatuksia?


Paneuduin värisymboliikan -ja psykologian syvään rämeeseen. Mielenkiintoista!

ORANSSI:

Venäjällä 1800-luvulla mustan ohella keisarillinen väri. Oliko esi-isäni Ivan Ivanov sittenkin keisarillista sukua, minussa sinistä verta?

USA:ssa rangaistusvankien puvun väri. Vankina omassa kodissani, rangaistus liian hulvattomasta opiskeluajasta, ahneudesta elämälle?

Budhalaisessa taiteessa symboloi valaistumisen korkeimpaa tasoa. Kenties olenkin valaistunut vallan huomaamattani, ilman hankalia ajatusprosesseja?

Lisää ruokahalua. Siksikö olen lihonut kesän jälkeen, oranssin ollessa pinnalla?

ORANSSIin liitettyjä sanoja:

Voima (ja lisää tulee jatkuvasti, sillä olen aloittanut jumpan)
Menestys (ai tulevaisuudessako?)
Viehätysvoima (toivottavasti toimii!)
Vetovoima (No ainakin rattaiden työntövoimaa riittää)
Auktoriteetti (Yritän muistaa huomauttaa asiasta oppilailleni ensitilassa)
Ilo (Juu juu, pikku hiljaa, kunhan saan vielä hieman lisää relattua)

Ennen kaikkea koen oranssin olevan suojaväri, vankan itsetunnon osoitus (vaikkei sitä oikeastaan olisikaan), niin eivät paikalliset alkuasukkaat hypi niin kovasti silmille. Se on niin tässä maailmassa, että harmaahiirulaiset tallotaan jalkoihin. Ja tällainen karjalaisperäpohjalaisuusmaalainenhan ei sellaista suvaitse. Parasta varoittaa kaikkia tulemisestani, niin osaavat väistää.

On se ihana se orange.

11 comments:

 1. Hollannissa olisit onnellinen tässä suhteessa! Siellä ei oranssia voi välttää missään.

  ReplyDelete
 2. Aika ihania oransseja tavaroita olet saanut kuvattua. En tiedä onko sitruspuserrin uusi vai vanha, mutta tuntuu siltä, että 70-luvulla KAIKKI muoviset keittiövälineet olivat keltaoransseja. Eli sikäli tuo oranssi sitruspuserrin jotenkin kuvastaa hauskasti koko senaikaista designia, mielestäni. Meillä on keltaoranssi muovinen raastin, tai mikä lie superslaisseri onkaan. Aitoa seitkytlukua nääs.

  ReplyDelete
 3. Oranssi on kovin lämmin ja energisoiva väri, ja erittäin kaunis yhdistettynä muihin punaisen sävyihin -varsinainen talven riemu pimeyden ja kylmän keskellä :)

  ReplyDelete
 4. Oranssi on energiaa!
  Olen tykännyt oranssista jo ainakin viisi vuotta, eikä huuma hiivu. Taisi jäädä pysyvästi. Toivottavasti myös nuo kaikki hyvät ominaisuudet joita luettelit...
  Oli muuten lapsuuteni inhokkiväri, näin sitä ihminen muuttuu!

  ReplyDelete
 5. Yritin tuossa miettiä mitä oranssia meiltä löytyy ja huomasin ettei oikeastaan mitään. Kummallista.
  Se on kummallista siksi, että minä pidän oranssista..
  Kenties mieliala vaikuttaa siihenkin, millaisia värejä ympärilleen haalii.

  ReplyDelete
 6. Oranssi on vahva ja lämmin väri ja kuvasi saa sen oikein hehkumaan tässä vaaleassa blogissa. Jostain syystä minullakaan ei taida olla mitään oranssia - terrakottaa kyllä ja sehän on aika lähellä oranzzia, eikö?:)

  ReplyDelete
 7. Meiltäkään ei löydy oranssia muttei johdu siitä ettenkö siitä tykkäisi. Ei vaan sovi muihin sisustuksen väreihin. Mutta vaatteisiini valitsen aina välillä oranssin pilkahduksia.. ja tykkään pukea siihen myös poikaani, sopii hänelle tosi hyvin.

  ReplyDelete
 8. Heh, hassua - esikoisen kanssa piireltiin ja vesivarimaalailtiin sunnuntaina. Uusi, janna sana oli oranssi. Sita hoki kovasti ja kaikki kynat olisi voinut kastaa saman nimisiksi. ;o) Kyselin vareja, etta minka varinen se ja se kyna on, ja kaikki oli joko Vert tai Orange...
  Etta taalla talla kertaa - Vive l'orange!

  ReplyDelete
 9. Varia pitaa olla elamassa. Itse en voi joskus uskoa etta meilla on keltaiset seinat olkkarissa ja tv huoneessa mutta itsekin olin lukenut varien vaikutuksesta ja Kanadan pitkissa talvissa keltainen lammittaa niin ihanasti etta. Meidan pikkusen huone on mausteisen oranssi (caramel apple nimeltaan mutta minusta mausteinen oranssi parempi nimi). Siennan sangyn pussilakana Ikean oranssit linnut.

  ReplyDelete
 10. Samoilla linjoilla ollaan - silmiin etsiytyy jatkuvasti oranssia, kassiin asti ei vielä kuitenkaan. Koko syksyn olen kaivannut Suomen syksyn vahvoja värejä,ehkäpä niitä nyt katseellaan etsii.Mutta oranssia meidän kodista ei taida löytyä kuin lasten vanhoista uimakellukkeista.

  ReplyDelete
 11. Minustakin oranssi on hieno väri: vahvana se on niin intensiivinen, murrettuna silmää hivelevä. Vaatekaapista löytyy, samoin tyttäreltä. Miehen makuun ei oikein istu, joten kodin oranssit jäävät tekstiilien tasolle -oranssi huonekalu olisi liian kova pala!

  ReplyDelete