Wednesday, October 10, 2007

Lopussa kiitos seisoo?

Lapset ovat yllätyksiä täynnä. Puolisosta voi aavistaa mistä ilahtuu, millaisesta tempauksesta hämmästyy. Mutta pienet ihmiset, heistä ei ota selvää, vaikka oma olisikin.


Sain muutama tunti sitten Innalta aivan yllättävää tunnustusta, kiitoksen sanoja jotka lämmittävät vieläkin. Ei, hän ei kiittänyt herkullisesta välipalasta, ei Halloween-asun ompelemisen ohjauksesta, ei tulevasta lempikeittoillallisesta. 9-vuotiaan syvällisellä logiikalla hän päätti antaa palautetta kielikylvystä:

"Äiti, te olette kyllä olleet järkeviä kun olette antaneet meidän katsoa ranskalaisia lastenohjelmia. Monet meidän luokalla katsovat vain ruotsalaisia filmejä, mutta me osataan paljon ranskaa kun ollaan katsottu telkkaria."

Niin, meillä kun ei syötäisi ja ryvettäisiin liassa, jollen istuttaisi heitä telkkarin eteen joka iltapäivä joksikin ajaksi. Ja ranskalaisia lastenohjelmia katsovat koska en jaksa ruveta räpeltämään filmien kanssa. Mutta tunnustuksesta päätellen lapset lienevät tyytyväisiä kun ovat oppineet hyvin ranskaa ja minä saadessani kokata ja pestä pyykkiä rauhassa. Kaikki ovat tyytyväisiä, paitsi ehkä joku lapsipsykologi...

7 comments:

 1. ..Ja lapsipsykologilta ei kysytä. Kiitoksen sanat lämmittävät pitkään.

  ReplyDelete
 2. Tsykogologit ovat itse pähkähulluja, siksi ne on halunneet tsykologeiksi. Meillä taaperoinen katsoo Wallace and Grommitia, K-3. Ei ole raasu vielä edes 2 v. Mutta kun se tykkää. 4 v taas katsoo Olipa kerran ihmistä. Hänen suosikkinsa.

  ReplyDelete
 3. taalla yksi tuleva lapsipsykologi sanoo etta tollanen kielikylpy on oikeen toimiva kun kielta viela kuulee lisaksi ihmislahteistakin.

  etta olisin ihan samoin sanonut kuin 9-vuotiaskin, ei taida tasta koulunkaynnista olla mitaan hyotya :)

  ReplyDelete
 4. Saria, kiitos kannustuksesta - että sattuikin oikein ammatti-ihminen postitustani lukemaan! Kyllä nauratti, heti jää kiinni kun ennakkoluuloisesti jostain ammattista naputtelee.

  ReplyDelete
 5. Huomasin kuvasta että Gulli se sielläkin;-)
  Meillä on kauhee satelliittilautanen katolla jotta näkyisi Ranskan tv ja Gulli pauhaa aamulla ennen kouluunmenoa (aamiainen), koulun jälkeen (kun laitan pojille nopeasti jotakin äkkisyötävää).

  ReplyDelete
 6. Itse lastentarhanopena olen kantanut liian paljon ja liian turhaan syyllisyyttä lasteni telkkarin katsomisesta. Mitä enemmän tietää, sitä enemmän on paineita monista asioista. Onneksi vuosien myötä olen rentoutunut tässäkin asiassa...
  Meillä pojat katselee sekä suomen että enkun kielisiä ohjelmia. JOskus ovat parhaiden kavereiden (ranskalaisia) kanssa katselleet ranskankielisiä ohjelmia..siis katselleet eivät ymmärtäneet? Enkku ja suomi menee...

  ReplyDelete
 7. Hihiiiiiii ! La faim justifie les moyens....

  =D

  ReplyDelete