Wednesday, April 21, 2010

Uusi ayi
Kuukauden päivät nautin kodin ollessa päivisin yksin MINUN. Minun työpaikkani, minun sotkuni, minun lasteni sotkut, myös minun mieheni sotkut. Mikä rauha, ja lika! Jopa lapset huomasivat kuinka paikat alkoivat saada mustanharmaan kerhean pinnan, kaikesta minun huhkimisestani huolimatta.

Keksin kiertotien: tilasin talonyhtiön siivoojat paikalle, joka osoittautui virheeksi. Naisparat eivät selvästikään osanneet siivota ollenkaan, vaikka ayi olikin heidän nimikkeensä. Että jotenkin järjestelmällisesti lakaistaisiin ja luututtaisiin, että ylhäältä alas ja huuhteluvettä vaihdettaisiin. Puhumattakaan toisen kotiin tulemisesta henkilökohtaisen hygienian huolehtineena, hampaat pestyinä ja silleen.

Nyt pääsenkin tarinan raadollisempaan puoleen. Eilen aloitti uusi ayi. Haastattelussa kiinnitin huomiota lähes ainoastaan siisteyteen. Haisiko, miltä hampaat näyttivät, hiukset, entä haisivatko vaatteet. Ihan totta, tällä tasolla mennään! Puolentoista päivän jälkeen olen vieläkin tyytyväinen valintaani. Uusi ayi on edelleen puhdas, iloinen ja jopa hyvä kokki! Ja sanaakaan ei englantia ymmärrä, joten on aivan pakko puhua mandariinia. Kuten esikoinen totesi: "Sehän on hyvä, ei me muuten mandariinia opita ja englantikin menisi entistä huonommaksi jatkuvasti yksinkertaistettaessa."

On onnittelun paikka. Ehkä Kiina-kirjaprojektinikin saa uutta puhtia alleen kun kirjailijan ei tarvitse heilua luutun varressa. Kaikessa on puolensa, jopa kotiapulaisissa.

(Kuvat eivät ehkä liity tarinaan mietenkään. Paitsi että siinä näyttää olevan ammatti-ihminen asialla. Huomatkaa pitkä pikkurillin kynsi. On näet merkki varakkuudesta, ettei ole likaisissa töissä!)

10 comments:

 1. Onnea uuden ayi:n kanssa, toivottavasti lykasti! Tsemppia mandariinin opiskeluun, esikoinen sanoi fiksusti. Siella Pekingissa taksikuskit ainakin sorauttivat tosi jannasti r:aa, vahan oli vaikeuksia ymmartaa.

  ReplyDelete
 2. Tehän osaatte sitten jo kovasti mandariiniä, vau!

  Vai uusi ayi. Toivottavasti toimii molemmin puolin.

  Mainiot kuvat, taas.

  ReplyDelete
 3. Jumankekka, heti pikkurillinkynttä kasvattamaan! Joo, vois olla mielenkiintosta olla työhaastattelijana Kiinassa, mainitsemiasi kriteereitä tiukasti tutkien, kynsi ojossa ;D
  Uusi ayi kuulostaa rehdiltä plikalta. Lycka till!

  ReplyDelete
 4. Mä jo luulin, että uusi Ayi siinä väkertää teille kakkua välipalaksi ...!!! Ei sitten kai sentään.
  Onnea . Siis onhan se kovan työn takana löytää lastenvahtia /hoitajaa tai jopa kunnollista remonttimiestä. Voin kuvitella, että ei ole helppoa löytää hyvää kotiapulaistakaan.
  Hyvä etä löytyi.

  ReplyDelete
 5. Onko siellä mies ayi ollenkaan??

  Tänään kaupassa kuopus yllättyi kun ruokakaupan kassalla oli mies ja kieltäytyi menemästä siihen kassalle, kun ei se ole miesten työ :D

  Onnea uudelle apulaiselle. Toivottavasti on hyvä valinta.

  ReplyDelete
 6. Pukut ja varpaat pystyssä, että ayi olisi hyvä ja luotettava!

  Kiinalaiset ovat kyllä äärettömän taitavia käsitöissä, ihan kuin tuo kondiittorikin näyttää olevan. Ehkä heillä vain on sitä kärsivällisyyttä, kun ei tämä kiireyhteiskunta ole vielä vallannut koko Kiinaa :-)

  ReplyDelete
 7. Onneksi olkoon! Mulla on viela projektivaiheessa. Taalla kotiavun saaminen on helppoa, edullista ja aika mutkatonta. Mina koen vaan etta en oikein selviydy naiden temperamenttisten filipiinojen kanssa. He osaavat englantia
  niin etta osaavat myos vaittaa vastaan;-)Minulla ei ole oikein energiaa siihen ja siksi meilla on lattiat valilla tahmaiset.

  ReplyDelete
 8. Ei ne osanneet maidit Intiassakaan siivota... Huiskulla polyt lattiasta ja tietaahan sen mihin ne polyt nousi. Piti siis itse opettaa heidat talon tavoille.

  Vannotin Intiasta lahdettyani, etta taalla meille ei intialaista tule vaan otan muslimin (heidan hygienia kasitys on ihan toista luokkaa). Vaan kuinkas kavi... intialainenhan meilla taalla heiluu. ;)

  ReplyDelete
 9. Vai sillä tavalla voi viestiä varakkuudestaan!

  Joo, kyllä meillä ainakin kotona painotettiin tarkasti että siivoaminen ei ole mitään pölynölenättelyä paikasta toiseen
  Olen muuten juuri täälä hetkellä ihan tuskissani pölyn JA karvaansa vaihtavan koiran karvan kanssa. Tuntuu että joka päivä saisi pyyhkiä lattian. Itse olen sitä mieltä että jopa imuroiminen nostattaa pölyä ja siksi koitan välttää useampaa imuroimiskertaa viikossa.

  ReplyDelete
 10. Onnea, toivottavasti tämän kanssa sujuu hommat paremmin!

  ReplyDelete