Monday, April 26, 2010

HaudoillaJoutomaa saattaa olla myös hautausmaa. Itse asiassa hautausmaana voi toimia tien piennar, suuren risteyksen sivulle jäävä tyhjä tila, ihan mikä vain maa. Valtio omistaa kaikki maat, joten omaanomistajaltakaan ei tarvitse pyytää lupaa. Tai en ainakaan usko vierastyöläisten tai köyhien kovasti kyselevän lupien perään, sillä jonnekin on ruumis haudattava, nopeasti, lähelle ja halvalla.
Joitain viikkoja sitten oli kansallinen vapaapäivä jota vietettiin hautojen lakaisun merkeissä. Lähdin iltäpäivällä pienelle kierrokselle muutaman sadan metrin päähän ison tien toiselle puolen katsastamaan tuloksia. Hautakummut oli selvästikin möyhitty ja taputeltu uuteen uskoon, vainajille uhrattu ja pieni nurmikon palanen aseteltu kummun huipulle. Paljon oli symboliikkaa, jonka sisältö on toistaiseksi jäänyt minullekin epäselväksi.


Nykypäivän kiinalaisia syytetään kopioinnista, toki ihan aiheesta, mutta jotain keksivät vallan itsekin. Kas tässä idea: kuolleet eivät ole enää moksiskaan voimalinjojen haitoista, joten mikä sen kätevämpää, kuin haudata suurten sähkölinjojen alle, tolppien läheisyyteen. Sinne tuskin kukaan ainakaan aivan heti on mitään rakentamassa ja tuhkat saavat levätä rauhassa.

18 comments:

 1. Onkohan tuohon yhteen hautaan jatetty noita tupakoita ja pulloja ihan vaan silta varalta, jos sen haudatun tulee kauhee tarve polttaa ja ryypiskella...

  ReplyDelete
 2. siis se olin mina joka tuon edellisen lahetti... :)

  ReplyDelete
 3. Hyvänen aika. Ihan sanattomaksi vetää. Että tuollaista luovuuttaa pitää käyttää hautuupaikan hakemisessakin. Kauheata, säälittää.

  ReplyDelete
 4. Luepa Lisa See: Peony in love, seen jälkeen tiedät paljon enemmän kuolemasta ja kuoleman jälkeisestä elämästä kiinalaisen ajattelun mukaan. Ja se pitää paikkansa tänäkin päivänä, varmistettu ko. asiasta todella tietävältä henkilöltä.

  ReplyDelete
 5. Onpas mielenkiintoista!

  Tyrmistyneen huvittuneena jäin töllöttämään tuota banaani-tupakka-asetelmaa. Siinäkö kuolleen herkut, vai symbolisoivatko jotakin..

  ReplyDelete
 6. Ohhoh, mielenkiintoista. Minäkin jäin tuijottamaan banaanitupakkaviinapullo hautakumpua.. olisipa kiva tietää mikä sen ajatus on.

  ReplyDelete
 7. Samankaltaisia tekokukkakoristeita harrastavat kuin venäjällä. Ja hauta-annitkin ovat samanlaisia näemmä. Yllätyin hautapaikoista, mutta en kammoksu.
  Eipä se ole niin rauhallista tuo haudassa makaaminen suomessakaan. Joissakin kunnissa päällehaudataan jo 15 vuoden kuluttua. Siinä ei ehdi maatua, vaan jäänteet (useimmiten luut) joutuvat sikin sokin uuden hautauksen multiin. Kuvasi ovat mielenkiintoisia! Polttavatko kiinalaiset siis vainajansa aina? (jossakin syrjäseudulla ne kai viedään edelleen kalliolle lintujen syötäväksi) Kerro lisää kun tiedät!

  ReplyDelete
 8. Olipa mielenkiintoinen postaus! Ihmettelen samaa kuin muutkin, eli tuota tupakkahautaa. Kova röökimies/nainen?

  ReplyDelete
 9. Jotenkin pikkasen epäilen, että kun meno on noin hulvatonta, niin juoksevatko paikalliset koirat milloin mikäkin puoliksi maatunut koivenpätkä suussaan, kun näitä luita luulisi joskus putkahtelevan milloin missäkin kaivauksessa pintamultiin...?

  ReplyDelete
 10. Luin taas useamman postauksen putkeen. Olet juhlinut kirskikkapuiden lumossa, helmat heiluen tanskalaiseen malliin ja nyt ollaan hautausmaalla! Sitahan elama on.
  Ei kuollut tieda mita hanen ruumilleen tapahtuu, etta sikali...
  Jotta noin ei kavisi itselleni haluankin tulla poltetuksi ja tuhkan heitettavan mereen (tai tuuleen merella).
  Enta sina?

  BLOGitse

  ReplyDelete
 11. Tosi erilaista ja pysäyttävää. Mielenkiintoista, miten kulttuurit eroavat toisistaan niin kovin...tätä jään hetkeksi miettimään.

  ReplyDelete
 12. Tykkään kiertää vanhoja suomalaisia hautausmaita. Katsella nimiä ja kuolinikiä ja sen semmoista.

  Näistä hautausmaakuvista tuli aika alakuloinen olo. Vaikka ei ehkä olisi mitään syytä - pitäisi saada joku "tulkkaamaan", että onko tämä jotenkin surkeaksi mielletty asiantila asianomaisten (ei siis vainajien vaan omaisten) mielestä vai normaalia.

  Kiitos, blogisi saa aina ajatukset liikkeelle!

  Lempi Sveitsistä

  ReplyDelete
 13. Tervehdys kaikille, nettiogelmat jatkuvat enkä ole päässyt kommentoimaan takaisin vaikka sormet siihen syyhysivätkin!

  Tupakat ym. herkut ovat uhrilahjoja kuolleille. Hudoilla myös poltetaan leikkirahaa ja suitsukkeita joista kuolleiden sielut sitten voivat niistä nauttia savun muodossa siellä jossain.

  Hautausmaakävelyt eivät kuulune paikalliseen kulttuuriin. Kuolema kuten kaikki muukin ikävä ovat tabuja, niistä ei parane puhua, sattuu muuten vielä kohdalle. Sen huomaa oikeastaan kaikesta, ei täällä turhia valiteta ongemista, niiden kanssa vain ollaan. Toisaalta kun mistään ei voi puhua ei mikään paranekaan!

  Vaikka kuvat ovatkin hieman surumielisen harmaita, en tällaisena tavallisena ohikulkijana koe noita hautausmaita kauhean murheellisina tai ikävinä. Joku on kuitenkin välittänyt, laitattanut jonkin muistomerkin vainajalle ja jopa käynyt haudalla lakaisupäivänä. Täällä kun noita provinsseista tulleita työmiehiä ja muita raatajia on pilvin pimein, meidän näkökulmasta elävät vailla ihmisoikeuksia tai ihmisille kelvollisia asumuksia, niin pikemminkin ihmettelen mihin heidän ruumiinsa joutuu kuoleman kohdatessa (onnettomuuksia sattuu paljon). Tuskin heidän viimeistä matkaa tuhansien kilometrien päähän kotiseuduille kukaan pystyy kustantamaan. Elvinäkin kun käyvät kotiseuduillaan enintään kerran vuodessa.

  ReplyDelete
 14. Tiedätkö, onko haudoissa todella ruumiit vai tuhkat (niin kuin yhdessä virkkeessä sanoit)? Jos kaikki tuhkataan, niin sillon on kai suht sama, mihin tuhkat pistetään. Tosin silloin tuntuu tupakoitten laittaminen kummulle vielä vähän kiinnostavammalta...

  ReplyDelete
 15. Anonyymi, jostain luin, että suurissa kaupungeissa maahan hautaaminen olisi kiellettyä, että kaikki pitäisi tuhkata. Olen seurannut kahta hautajaiskulkuetta, joissa molemmissa kuljetettiin lavapyörän päällä tuhkauurnaa. Olettaisin kuvienkin hautojen alla olevan vain tuhkaa. Toisaalta täällä ollaan usein ihan kauhean köyhiä... Uhraamisen järkevyyteen (jos sitä muutenkaan on) tuhkaaminen ei minusta vaikuta mitenkään, eihän sitä sille mätänevälle ruumiille uhrata vaan elämäänsä toisessa muodossa jatkaneelle sielulle.

  ReplyDelete
 16. Kiitos vastauksesta. Lähinää minua mustasti ja vinosti hihitytti tupakka ja tuhka... Edellinen anonyymi

  ReplyDelete
 17. Kiitos Vilijonkka! mielenkiintoinen postaus ja varsinkin se tupakkakuva sai silmät kyllä levälleen :-D

  Noita hautoja en nähnyt Hangzhoussa kertaakaan... Tai en ymmärtänyt niiden olevan hautoja...

  ReplyDelete