Thursday, March 12, 2009

Mahjong


Olen näitä toreilla ihmetellyt, useinmiten valkoisia paloja joilla pelataan jotain. Erään epämiellyttävän tapaamisen jälkeen soitin ystävättärelle, joka houkutteli minut lohdutusvierailulle suomalaisten pelikerhon tapaamiseen. Sielläpä sitten selvisi vaaleiden pienten tiilien arvoitus: maailmankuulu kiinalainen pöytäpeli mahjong.


Erityisesti viehätyin pelin alkuvalmisteluista. Paloja sekoitettiin, pinottiin, aseteltiin riveihin ja koko pelin aikana kahta noppaa heitettiin ainoastaan kerran.


Kerättiin maita, pyrittiin kohti sarjaa, hylättiin ehdokaspaloja, koottiin pareja, ties mitä.


Vallan piti ajatella sekä oppia uusia huudahduksia, kuten peng ja gang.


Lopun lähestyessä muurit olivat kutistuneet ja tiilistä oli koottu erilaisia asetelmia. Yhden sitten voitettua asiantuntijat analysoivat innokkaasti mitä heillä olisi ollut jos... En muuten voittanut peliä, en edes olisi huomannut vaikka olisin voittanutkin. Ehkä ensi kerralla opin lisää ja pääsen lopuksi osallistumaan jossitteluun.

15 comments:

 1. Oliko tuossa kuvassa sinä?
  Jos,niin vaikutit todella keskittyneeltä =).Ja kiva nähdä kasvot ihanien juttujesi takana.
  Vertaistuki taitaa kaukana kotoa olla elintärkeää...

  ReplyDelete
 2. Aurinko ja kuu, minäpä siinä hyvinkin. Ja kyllä ihminen vertaistukea tarvitsee! Mutta maailmalla kaukana synnyinmaasta vertaistukiryhmään pääsee löyhemmillä kriteereillä, kuten toisinaan ihan jo eurooppalaisuus riittää! Mutta minulla on ollut suuri onni, että Pekingissä sattuu olemaan ihan vanhoja ystäviäkin asumassa, joten aivan kaikki kontaktit eivät ole uusia.

  ReplyDelete
 3. Pelaan aina tietokoneella samaista peliä ja haaveilen "oikeasta" versiosta. Olisi niin paljon mukavampi koskettaa nappuloita oikeasti. En vaan ole löytänyt hyvää peliä mistään. Ehkä se joskus osuu kohdalle.

  ReplyDelete
 4. Vesa, kerropas mulle millainen on hyvä mahjong, niin osaan minäkin tunnustella?

  ReplyDelete
 5. Tuo pelihän se pitää ehdottomasti ostaa muistoksi Suomeen! Varmaan peliohjeita löytyy jostain netin syövereistä ;-)

  Olipa kiva nähdä kasvosi :-)

  ReplyDelete
 6. Nina, Wikipediassa oli aika kattavat ohjeet ja tietoa muutenkin.

  ReplyDelete
 7. Rrrrakastan tuota pelia, mutta pelannut vain tietokoneella. Versioita loytyy joka lahtoon. Mukava nahda kuvistasi milta se nayttaa ihan oikeasti.
  Toivottavasti mieli koheni.

  ReplyDelete
 8. Onko Vilijonkalla uusi väri hiuksissa?

  Mää olen surkea oppimaan uusia pelejä. Pitää mennä joko tosi hitaasti tai sitten olla helppo peli... liian monimutkaisten kanssa en oikein jaksa keskittyä. Lieneekö vanhenemisen ilmiö?

  ReplyDelete
 9. Tuosta pelistä minäkin tykkäisin! Nyt on tyydyttävä vain tietokoneen kalpeaan versioon. Parempi sekin kuin ei mikään.

  ReplyDelete
 10. Opettele tuo peli kunnolla. Voit järjestää kesällä vaikka opetustuokion (päivä tai viikko) halullisille oppilaille. Niitä voisi löytyä.

  ReplyDelete
 11. Minun lemppari ainakin tietokoneversiona. Nappuloilla olisikin hauska päästä opettelelmaan peliä.

  ReplyDelete
 12. Meilä oli kotona noi nappulat mutta...
  en mä shakkiinkaan ole koskaan jaksanut keskittyä. Poika käy koulun shakkikerhossa ja kotona pelaa isän kanssa. Mua ei edes pyydetä enää koska "siitä ei ole vastusta".
  Hmm.

  ReplyDelete
 13. Elena, mieli koheni, kuten aina sen jälkeen kun on saanut hieman paasata.

  Mrrja, on vaihtunut väri, tai siis väri on palannut oltuaan hieman kadoksissa. Ja vanheneminen on väistämätön tosiasia ja uuden oppii tosiaan hieman entistä hitaammin. Tosi harmi.

  Kimmo, tuonko kesällä sulle nappulat?

  Pensastasku, en usko opettelevani tuota peliä kunnolla, sen verran monimutkaiselta tuntuu...

  Savisuti, mistäköhän pelistä ei olisi tietokoneversiota. Jännää kuinka joku kiinalainen kansanpeli leviää noin. Millainenkohan olisi kyykkä vaikka Viissä?

  Violet, shakin ole minäkin jättänyt viisaammille. Esikoinen ja mies joskus pelaavat. Tuon mahjongin vahvuus on toi sosiaalinen puoli!

  ReplyDelete
 14. Ihanaa nähdä ihan oikeat nappulat. Oon ensin itse koukuttunut ja sitten koukuttanut äitinikin tähän koneella pelattavaan versioon. Eka kuva varsinkin oli tosi hyvä, voi ihan elävästi kuvitella miltä ne nappulat tuntuu käsissä!

  Ja oli kiva nähdä sunkin kuvasi! :)

  ReplyDelete
 15. aah! mina olen jotenkin onnistunut asunumaan taalla viisi vuotta ja en ole kertaakaan pelannut. taalla on suomalaisten oma porukka niinkuin varmaan teillakin! olen kerran ollut dj:na mahjong bileissa, voitaisko se laskea?;-) loysin muuten yhdesta vanhasta lehdesta jutun sinusta!!! hiukset olivat vaan erivariset:-)

  ReplyDelete