Monday, March 16, 2009

Haastava juttu


Ystäväni antoi puhelinnumeron hyväksi toteamansa kielikoulun opettajalle, jotta voisin jatkaa pienellä tauolla olleita mandariinin opintojani. Opettaja ehdotti tuntien pitämistä kotonaan aivan minun kodin lähellä. Koulun tilat olivat kauempana, joten järjestely sopi minulle. Täytin koulun oppilastietokaavakkeen, sain kirjat ja tunnit sujuivat loistavasti. Kunnes kolmen kerran jälkeen opettaja muutti toiselle puolen Kiinaa ja ilmoitti uuden opettajan yhteystiedot. Minun ei tarvinnut soittaa edes koulun toimistoon, olihan se ensimmäisen opettajan vastuulla taata tuntien jatkuminen yllättävästä muutosta huolimatta.


Jatkoin tunteja uuden opettajan opastuksella, tunnit siirtyivät koulun luokkaan sekä omaan kotiini, muutaman kerran jälkeen maksoin koko kurssimaksun opettajalle ja sain kuitin leimoineen päivineen. Ensimmäisestä tunnista lähtien tunsin kuitenkin epämukavuutta uuden opettajan tunneilla. Sisulla jatkoin, kunnes viidennellä kerralla hän laittoi minut laskemaan hedelmien kilohintoja ja pimahdin.

Tässä vaiheessa soitin suoraan koulun toimistoon, jotta saisin uuden opettajan (taustatiedoksi: Pekingissä on 15 000 kiinanopettajaa, joten kaikille löytyy taatusti se oikea). Tässä vaiheessa rysähti. En olekaan koulun oppilas, minun tietoja ei oltu toimitettu kansliaan, rahat olivat menneet opettajien omiin taskuihin, kuitti oli jossain tehtailtu (täällä saa rahalla mitä vain)! Luokkahuone ei ollutkaan luulemani kielikoulun tila, vaan jonkin toisen jolla samanoloinen logo, jolta opettaja sanoi tilan vuokranneen.


Kielikoulun antoi potkut kyseiselle osa-aikaiselle tuntiopettajalleen, ainakin niin sanoivat, mutteivät kuulemman voi auttaa minua saamaan rahojani takaisin. Ja itse opettajien näkökulmasta he ovat vain auttaneet minua, eivätkä näe tehneensä mitään väärää. Myöskään koulun kirjautumismaksun perimisessä ei heistä ollut mitään outoa, saati puuttellisessa kuluttajasuojassani. Että nyt vain iloisesti jatkettaisiin negatiivista energiaa pursuavia tunteja... Mainitsi se pösilö myös oppimisasenteessani olevan vikaa, hmm, mielenkiintoista. Kaippa se on liikaa vaadittu kiinalaisen kouluhistorian omaavalta ymmärtää, että opiskelu voi olla tehokkuuden rinnalla myös hauskaa!


Päättyykö tarina tähän? Ehei. Minä olen vihainen, pettynyt sinisilmäisyyteeni ja aion antaa tyypeille opetuksen. Muotoilun alla on kirje niille kahdelle opettajalle sekä kielikoululle, jotta viikko aikaa hoitaa juttu loppuun tai otan "ystävääni" kiinalaiseen poliisiin yhteyttä. Olen ottanut haasteen vastaan ja sisulla aion voittaa.

Tästä jutusta voi ainoastaan ottaa opikseen. Hankin ruskeat piilarit ennen uuden opettajan etsimistä.

8 comments:

 1. Siinä on varmaan ajateltu että ulkomaalainen nainen on helposti huijattavissa... Joku voisikin lannistua kun vastaan saa vain olankohautuksia. Pidetään peukkuja sisun puolesta!

  ReplyDelete
 2. Naurattaa vahan tarinan ihmisten "napolilaismainen" kayttaytyminen. Ei tietenkaan sinun, vaan vastakkaisten osapuolien. Kuulostaa hyvinkin tutulta.

  Olen pahoillani siita, etta tuommoiseen menee paljon energiaa, jonka varmaan mieluummin kayttaisi vaikka mandariinin tehokkaaseen opiskeluun.

  Toivottavasti loydat pian unelmiesi opettajan!

  ReplyDelete
 3. ohhoh, aikamoista meininkiä. ei muuta kun tsemppiä uuden opettajan etsintään!

  ReplyDelete
 4. Elä anna periksi niin kauaa kuin kukaan ei ole pyytämässä lisää rahaa mihinkään. Suomalaisella sisulla sinä varmasti saat jotain oikeutta itsellesi! Toivon kyllä todella.

  TIC...

  ReplyDelete
 5. Pilvitarha, ei vain naista huijata, vaan aivan yleisesti ulkomaalaisia nyhdetään juuri niin paljon kuin ne hölmöyksissään maksaa! Toreilla osaan jo pitää puoleni, mutta tämä olikin jotenkin sellainen tilanne etten älynnyt olla huolellisempi: vaatinut käydä toimistossa kirjautumassa jne.

  Elena, en edes viitsi laskea kuinka monta oppihetkeä olen tässä jo kolmatta viikkoa kestävässä hässäkässä menettänyt.

  Outi, kiitos.

  ReplyDelete
 6. Noi on juuri niita tilanteita joilla kiinalaiset pilaavat maineensa. Tosi ikavaa ja voin hyvin ymmartaa pettymyksesi ja artymyksen. Ala ihmeessa luovuta!

  ReplyDelete
 7. Nyrkkiä pöytään vaan. Ihan oikein tommoisille huijareille!

  ReplyDelete
 8. Siitäs saavat, ei kannattaisi rouva Vilijonkalle ryttyillä! Suomalaisella sisulla vaan, tsemppiä! Toivottavasti oikeus voittaa!

  ReplyDelete