Sunday, January 13, 2008

Arjen ihanat rutiinit / Unchangeable routines: bath with barbies & morning coffee with mothers

Ajatukseni harhautuvat viimeisiin vuosiin, pariisilaiseen arkeeni, täällä muotoutuneisiin tapoihin, syntyneeseen omanlaiseen elämänmuotoon. On tapoja, joita ei tule ajateltua, eriteltyä sen kummemmin koska ne tapahtuvat lähes päivittäin, automaattisesti. Mutta lomilla sitten huomaa, että jotain puuttuu elämästä ja mikä se oikeastaan onkaan arjessa tosi nautinnollista.


Jo neljättä vuotta tytöt kylpevät saunomisen sijasta. Käytännössä peseytyminen on sivuseikka, nautinto alkaa jo valmisteluista, barbien riisumisesta. Sitten pulahdetaan, hölpötetään, sukelletaan, läträtään, barbien kanssa! Kylpyammeessa parhaimmillaan kolme elävää ja toistakymmentä muovityttöä. Ja minusta tuntuu kuin suurin osa vedestä olisi päätynyt lattialle ja alakerran katosta läpi. Uuden barbien ilmestyessä taloon yritän aina hetken säästellä nukkeparan hiuksia, mutta ennen pitkää pääsee uusinkin tulokas mukaan vedenalaiseen maailmaan.


Viikot alkavat aamucrémellä kulmakahvilassa kollegoiden kanssa. Vaihdetaan viikonlopun kuulumiset, hassut tapahtumat, herkulliset kokemukset, mutta myös surut, pelot ja järkytykset. Tabuja ei ole, paitsi poissaolevista juoruilu, sitä ei tosiaan tapahdu! Kuulostaa naiivilta, mutta tämä tanskalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten äitien porukka on pitänyt minut ja monet muutkin hengissä. Niin, eikä näitä aamukahveja ole vain maanantaisin, vaan myös tarpeen tullen vaikka viitenä aamuna viikossa. Ja yleensä juttua riittää niin, että vaahdot ovat jo kuivuneet kupissa ja muissa baaritiskin asiakkaissa on menossa aamun kolmas sukupolvi. Kyllä tiskit, pyykit ja villakoirat malttavat odottaa.

Oikeastaan, tarkemmin ajateltuna, eniten minua jännittäkin todennäköisessä muutossa tämän tukiverkoston menettäminen. Löytyykö Pekingistä vastaavaa vai hääräävätkö kaikki vain omillaan? Sillä niin se on, kahta emme vaihda, barbikylpyä ja mammafikaa.

7 comments:

 1. Ymmärrän yskän. Nyt vuoden säännöllisesti kylpeneenä olisi suorastaan omituista joutua seisoviltaan peseytymään. Mammaseuroja minulle ei, nyyh, kyllä ole , mutta oli vuosi sitten. Tiedän miltä niidenkin menettäminen tuntuu. Voisi siis kohdallani sanoa että mammakahvit vaihtuivat kylpyihin...

  ReplyDelete
 2. Tosi kivan kuuloinen aamutapaaminen teillä! Meillä ei mitään noin säännöllistä, ja kaipaisinkin tapaamisia useammin.

  Teillä kylvetetään barbeja.. Meillä kylpee poikamaisemmat tavarat: autot, lentokoneet ja pallot... Nykyään tärkeä rituaali tapahtuu kylvyn päättyessä: lapset haluavat katsoa veden pyörrettä veden valuessa pois ammeesta..

  ReplyDelete
 3. Voih ja kateellinen huokaus. Minä haluan myös kylpyammeen ja aamukahvin kulmakahvilassa. Nyt tyydyn vain kuvittelemaan ja toivomaan että löydät korvaavan verkoston, mikäli muuttoon päädytte.

  Itsekkäästi odotan muuttoasi, koska sitä kautta toivottavasti pääsisin taas "näkemään" erilaista maailmaa.

  ReplyDelete
 4. Jonkunlaista surutyötä taidat tehdä jo päässäsi;-) Niin pitääkin. Summata ja pohtia mennyttä ja hiukan murehtia ja jännätä tulevaakin.

  Amme on poikaa. Makasin eilenillalla pitkään ammeessa. Oli siellä vettäkin ja kylpyvaahtoa! Kirja oli kourassa, mutten jaksanut sitä lopulta lukea vaan katselin miten vastapäisessä talossa yhdessä keittiössä hääri kaksi miestä ja nainen. Kovasti sekottivat patoja ja lasejakin kallisteltiin. mielenkiintoinen "elokuva" siinä ihan silmieni edessä.

  Täällä Brysselissä en ole tavannut vielä yhtään suomalaisia. Tai siis näkeehän ja kuuleehan heitä jatkuvasti, mutta en ole siis käynyt missään kenenkään suomalaisen kanssa tms.
  En tajua miten mulla onkin muka niin kiirettä koko ajan. En ole ehtinyt vielä edes kaivata mitään seuraa. Tuntuu että mulla on kovinkin vilkas sosiaalinen elämä blogien välityksellä;-)

  ReplyDelete
 5. Onpa hauskaa huomata kuinka lukijat ovat ymmärtäneet mitä olen yrittänytkin kertoa. Ja minä tunnen ymmärtäväni mitä te olette kommentoineet. Vuorovaikutus on hieno asia.

  ReplyDelete
 6. You make my day award odottaa blogissani :)

  ReplyDelete
 7. Muutos on jo meneillään.Toisaalta voi summata mennyttä ja suunnitella uutta :).

  Meillä kylvyissä on tällä hetkellä menossa eläintarhavaihe,jota edelsi barbi, laiva, auto,yms..vaiheet..

  Kahvitapaamisiahan voi aina itsekin aloittaa,nimimerkillä kokemusta on.Uskon kuitenkin että kaikkialla löytyy verkostoja ja itselleen löytää sopivimman.Itse olen elänyt läpi täällä maailmalla hyvän, turvallisen ja rehellisen tukiverkoston mutta myös sellaisen hataramman. Ihminen sopeutuu kuitenkin monenmoiseen ja luo itselleen mukavaa elämää oli sitten missä oli.

  ReplyDelete