Saturday, July 3, 2010
Vauhtia on riittänyt
Harvemmin mahtuu enemmän tunteita ja tapahtumia yhteen päivään kuin tänään. Aamussa oli hellyyttä ja iloa, onnitteluhaleja sekä rento lettuaamiainen. Päivällä huolta lapsen silmäsairaudesta ja uutisten odottamista taudin laadusta. Iltapäivällä kahvikestit, iloisia ilmeitä, makeita suita ja riehakkaita mutaleikkejä. Illansuussa varhaisteinikemujen järjestämistä, ystävättärien kiherrystä, teltanpystyksen opastusta ja japanilaista animaatiota.
Tällaisina päivinä perheen ajoittaisen kaukoisyyden huonot puolet ja lähellä olevien sukulaisten kiltteys korostuvat. Kyllä nyt Vilijonkkaa väsyttää, toivottavasti pian myös rannan telttaväkeä...
-----
Päivän vertailu: Pekingin kansainvälisen sairaalan silmälääkärille saa ajan aina ja samalle päivälle, oikeastaan heti sille kellonlyömälle kun vain sinne 17km päähän ruuhkassa ennättää! Ei puhettakaan monien tuntien odottelusta mihin Helsingin silmäklinikalla saa varautua. Elämme silmävaivaisperheenä siis varsinaista luksuselämää Pekingissä! Täytyypä muistaa olla kiitollinen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
PElkään aina että tulen Suomessa lomalla sairaaksi....
ReplyDeleteTuo rantakuvasi on uskomattoman ihana!ja kamalaa että olemme täällä tottuneet tuohon mistä kerroit tajusin juuri omaieni kohdalta..
ReplyDeleteOnnittelujoiku täältäkin!
ReplyDeleteJuuri eilen mietittiin, että kuinkahan iso tyttö hän jo on...12?
HYKS:n piirissä on vain 1 päivystävä silmäklinikka viikonloppuisin,se on meidän veronmaksajien itsemme aikaansaama juttu.Silmälääkärit sairaaloista ovat lähteneet.Pekingin sairaala on kallis yksityissairaala,jossa potilaita yleensä hoitavat kansainvälisen taustan omaavat lääkärit kalliilla palkalla.Vakuutusyhtiöt maksavat hoidon expat sopimusten kautta.Mitenhän itse kiinalaiset pääsevät sairaanhoitoon?Lähettävä lääkäri Suomessa ratkaisee pitääkö silmäsairaus hoitaa päivystyksenä vai voiko odottaa arkiaamuun ja mennä aluesairaalaan tms.Suomessa hoidot sairaalassa ovat halpoja ja hoito tasapuolista kaikille.Itse ratkaisemme,mitä olemme valmiit maksamaan sairaanhoidostamme ja miten se sitten toimii.
ReplyDeleteUnohtui kirjoittaja anonyymistä kommentista.Lisbet(itsekin lääkäri ja melkein jäin Kiinaan joksikin aikaa UFH:n lääkäriksi)
ReplyDeleteOnnittelut ja paranemistoivotuksia!
ReplyDeleteTUnteikas päivä, onneksi kääntyi hyväksi!
ReplyDeleteOlin tarjoamassa teille muurahaiskarkoitteeksi kanelia. Olette kyllä jo varmaan ehtineet jotain keksiä. Toimi meillä hurjan hyvin. Näin suorastaan muurahaisen sävähtävän kanelintuoksua!
Piilomaja ja Lisbet, tyypillistä, kommentoin takaisin aiheesta jo eilen, mutta minne lie oli kadonnut... Juu, ei ole koskaan kivaa sairastua Suomessa, kun ei enää tunne systeemejä ja kaikki lääkäriajat ovat kiven alla. Ja minä siis puhun koko ajan yksityisestä puolesta, sillä me emme ole kuuluneet Kelan ja Suomen systeemien piiriin enää kuuteen vuoteen.
ReplyDeletePerjantaina kun kuopuksen oiraat pahenivat ja tiesin entuudestaan hänen tarvitsevan silmälääkärin tietotaitoa yleislääkärin sijaan soitin ensiksi Mehiläiseen - ensimmiset vapaat ajat olivat seuraavalle viikolle, sama tilanne muissakin yksityisissä lääkärikeskuksissa... Eli edes rahalla ei hoitoon päässyt ja ainoaksi vaihtoehdoksi (kuten ennenkin samaisen vakavan silmäsairauden iskettyä) jäi yliopistollise sairaalan silmäklinikalle meno ja siellä kivuissa odottelu. No, vanhoina tuttavina hoidon saimme ja siitä tulemme maksamaan, kuten asiaan kuuluu "koko summan", koska verorahamme menevät nykyisin toisen valtion taskuun.
Mutta sääliksi käy, kun tietää Suomen verot, että kuinka vähän ja hidasta palvelua saa niillä rahoilla. Yksityiset sairausvakuutukset ovat toki satoja euroja, samoin yksityissairaaloiden laskut, mutta kuitenkin vakuutusyhtiöt tekevät ihan mukavasti voittoa. Eli jokin siinä on erona ja ihmisten ahkeruudessa , että yksityisellä puolella hommat saadaan tehokkaammin hoidettua kuin yhteiskunnan puolella. Mikä se ero on, en tiedä. Arvelen motivaatioeroa työn teossa.
Kiinan systeemeistä olen ymmärtänyt seuraavasti: Pekingiläisillä ei ole hätää, hoitoa ja koulutusta saa, jos on Pekingin asukkaan paperit. Mutta jos olet vierastyöläinen (kuten suurin osa kaupungin asukkaista ja halpatyvoimasta) ei sinulla ole oikeutta a) terveydenhuoltoo b) lapsiesi koulutukseen c) mihinkän. Heidän tilanne on kurjistakin kurjin. Raatavat huonoilla palkoilla ja jos jokin onnettomuus sattuu, niin hoitoa saa vain rahaa vastaan (jota heiltä tuskin löytyy) tai työtovereiden kolehdin turvin. Todella epäoikeudenmukaista ja hurjaa.
Piilomajan tavoin minäkin pelkään, että joku perheestämme sairastuu Suomessa ollessamme. Pari kertaa olen tarvinnt akuutisti antibioottikuuria (virtsatietulehdus) eikä tosiaan edes yksityiseltä puolelta (Mehiläisestä) olisi saanut aikaa riittävän nopeasti. Päädyin soittamaan hädissäni lääkäritutulle, jolta sain apua. Ranskan terveydenhuoltoon olemme olleet tosi tyytyväisiä, omalääkäriltä saa nopeasti max. vuorokauden sisällä ajan ja päivystysajan ulkopuolella voi soittaa 24 h sos-kotilääkärinumeroon.
ReplyDeleteLeppoisia lomapäiviä & pian nähdään taas!
Puramme pian kaappinne ja koepakkaamme sen autoon. :)
Haluan vielä kommentoida tuota pohdiskelua työnteon motiivien erossa yksityisellä ja julkisella puolella.Itse olen tavallaan yksityisellä puolella nyt työssä, mutta olen toiminut myös julkisella puolella.Työnteon motiivi on varmasti yhtä hyvä ja molemmilla puolillla painitaan töitä hiki hatussa.Useimmat hoitoa tarvitsevat ja vielä monisairaat vain enemmän käyvät julkisella puolella ja työtaakka on siten liian suuri.Se ei jää vain pelkkään potilastapaamiseen.On paljon muutakin työtä,mikä ei näy odotushuoneessa.Itse olen jäänyt nyt lomalle ja jokapäivä olen tehnyt pari tuntia ylitöitä hyvällä motiivilla hoitaa asiat. Työ on yhteistyötä hoitajien ja muun henkilökunnan kanssa.Useissa työsurituksissa tarvitaan monien työntekijöiden panos,eivätkä he kaikki ole valmiita ylitöihin,eikä työnantajalla ole varaa maksaa.Kyllä Pekingissä ja Kiinassa yleensä hyvän ja nopean hoitoonpääsyn ratkaisee raha. Haluammeko Suomeen samanlaista systeemiä? Ja ehkä kulttuurissa hakea hoitoa on eroja.Asiat voisivat olla paljon pahemmin tässä taloustilanteessa.Haluaisin mieluummin kiittää kaikkia ahkeria työntekijöitä.Anteeksi,että kommentoin asiasta palstatilallasi,tämä kun oli vapaa paikka ilmaista asioita (toisin Kiinassa monesti).Lisbet
ReplyDeleteRanskan ja monen muun Euroopan maan terveydenhuoltosysteemeistä en hyvin tiedä,mutta luulen, että Ranskassa on pilkottu vastuu-alueita enemmän, erikoissairaanhoitoon laitetaan potilaita helpommin ja erikoissairaanhoito on laajempaa, mutta siten BKT:sta menee paljon suurempi osa terveyden -ja sairaanhoitoon kuin Suomessa.Suomessa pyritään sairaudet ensisijassa hoitamaan perusterveydenhoidossa ja yhdellä ja samalla lääkärillä.Vain 1-2 % kävijöistä lähetetään erikoissairaanhoitoon. Suomessa senvuoksi terveyden -ja sairaanhoidon osuus (menoerä) BKT:sta on yksi Unionin pienimmistä.Eli hyvin te veroja maksavat saatte vastetta rahoille. Lisbet (ja anteeksi vaan taas)
ReplyDeleteMinä olen ihan Suomen kansalaisena törmännyt ihan samaan, ei aikoja yksityiselle ja kunnalliselle puolelle ei tahdo päästä. Joskus on käynyt niinkin, ettei aikaa saa yksityiseltä mutta kunnalta saa. Kun lapsi sairastaa, pitää se apu tulla nopeasti, oli sitten vakuutusta tai ei, tai kansalainen tai ei :)
ReplyDelete