Thursday, July 22, 2010

Hankala juttu, apua!



Joskus nuoruudessa luulin meren äärellä olevan kamalaa. Kylmää, aina kuulemman tuulista, vesikin suolaista ja kauheita aallokkoja. Mistä lie moiset aatokset olivat päähäni iskostuneet, sillä totuuden häivää niissä ei ole, ainakaan negatiivisessa mielessä. Kylmäähän on missä vain, jollei ole oikeita vaatteita, tuuli on ihanan raikas ja kuivattaa pyykit hetkessä, veden suolaisuus on suhteellista, kuten aallokkojen mahti. Nyt olen tainnut rakastua tähän.

Valitettavasti välillä on tyyniäkin päiviä ja niiden tuloksena on minulla nyt vyötäröstä alaspäin 71 kutisevaa, pömpöttävää, valkoisenpunaista, yöllä kutinallaan herättävää hyttysen pistosta. Kyllä, 71 kappaletta. Monsieurin mielestä se ei ole enää normaalia, epäilee syytä jos toistakin hyttysten imartelevaan seuraan. Hänellä ei piston pistoa!

Nooh, mitä sanoo Blogistanian kotilääkärit? Millä salvalla, ruokavaliolla tai parfyymillä saan hyttyset kaikkoamaan? Mikä olisi paras konsti hysteeristä mittakaavaa lähestyviin kutinoihin? Onko aihetta mennä tohtorin pakeille? Onko ensi vuonna yhtä monta itikkaa täällä? Että uskaltaako tänne takaisin muuttaakaan?

Terv. Vastauksista kiitollinen ulkosuomalainen

20 comments:

  1. Antihistamiinia tablettina ja kortisonivoidetta pistoskohtiin. Siinä mun konstit helpotukseen. Tosin ei tuo täydellistä apua mutta tekee elämän siedettäväksi.

    Karkotteitakin on käytössä vaikka en niistä pidä. Purkissa pitää lukea vahva tai vastaava, muuten ei näihin sisämään hyttysiin auta.

    Tuulinen sää on ihan toivottavaa täälläkin :)

    ReplyDelete
  2. Täältä ei heru apua, sillä olen mistä tahansa seurueesta hyttysten mielestä se mehevin. Tyttöni on perinyt saman mehevyyden. Miestä ei mikään syö.

    Koita kestää!

    ReplyDelete
  3. Hei!

    En ole aiemmin kommentoinut, lukenut blogiasi kuitenkin jo tovin ajan ja hyvin olen seurassasi viihtynyt!

    Komppaan myös jo aiemmin esitettyä kortisonisalva + antihistamiinitablettiyhdistelmää, mutta jaan myös muutaman ohjeen "tiskin alta": jollei kortisonisalvaa löydy, kokeile hammastahnaa paukamiin. On ehkäpä hieman tahmaista, mutta toimii. Lisäksi joku asiakas minulle apteekissa kertoi, että Vademecum suuvesi (nimenomaan se mintunmakuinen, se tavallinen ei kuulemma toimi) on oikein hyvä hyttysenkarkoitin iholle lotrattuna. Mene ja tiedä, mutta kokeilla sopii. :)

    Terveisin, Annu

    ReplyDelete
  4. Autan akut spray auttaa ainakin hyvin kutinaan ja Autan-sarjan suojarasvat ja sprayt karkottaa eurooppalaiset ytykät, mutta aasialaisiin se aine ei enää toimi.

    ReplyDelete
  5. Johan olet kokoelman puremia kerännyt! Ite laittelin muutama aika sitten kutiaviin pistoksiin tiikeribalsamia ja se tuntui helpottavan. Muutakaan ei siihen hätään ollut. Ja hyttysten karkotukseen ennenaikaan käytettiin kai pikiöljyä suoraan iholle. Kamalalta haisevaa tököttiä, mutta jotenkin turvallisemman oloista kuin nuo myrkkysuihkeet...

    ReplyDelete
  6. Lapsosella hyttysten pistot aiheuttavat mahdottoman suuria ja ärhäköitä paukamia. Kortisoni ei yllättäen tepsinyt niihin, mutta bepanthen voidepa tepsikin.

    ReplyDelete
  7. Kiitos kovasti kaikille vinkeista! Kortisonivoidetta levittenkin oikein urakalla, samoin napsin niitä antihistamininappeja. Suuvettä en olekaan ennaltaehkäisyn koettanut, kuulostaa raikkaammata kuin nuo muut karkotteet. Nyt muistan jonkun sanoneen jotain B-vitamiinistä, että jos sitä syö niin ei itikat härnäisi niin.

    ReplyDelete
  8. Puhdistuainetta paukamiin, pantysoniakin kokeillut (viileää ja puhdistava vaikutus kortisonin kaverina). Kovasti jos paarmat ja muut möttiäiset pureskelleet lääkäri voi määrätä suun kautta kortisonia kuurina.

    Metsäreissuilla olen huomannut, että se Offin punkki- ja mäkäräkarkoite toimii, mutta onhan se niin järkyttävän hajuistakin...

    Hauska tuo Vademecum, pakko testata :D

    ReplyDelete
  9. Minä olen myös varsinainen hyttyshoukutin. Jos minä olen maisemissa, saavat olla muut ympärillä rauhassa itikoilta..

    Ja nousee kauheat pahkurat. Siksi yritän viimeiseen asti välttää hyttyspaikkoja!

    Mutta kokeileppa syödä valkosipulia. Ja mulla auttaa Zyrtec noihin pistoihin..

    Tuleppa muuten kurkkaamaan uutta blogiani!

    ReplyDelete
  10. Luin jostain, että jos syö valkosipulia säännöllisesti, ei kiinnosta niin paljon hyttysiä. Myös valkosipulitavletit (luontaistute) toimii -kuulemmma.
    Teepuuöljyllä sipaisu auttaa myös hyttysenpistoihin.

    ReplyDelete
  11. Tiikeribalsamia, vahvinta sorttia, pistokohtiin. Karkotteena toimii Suomessa enää Offin punakorkkinen, muille ne riiviöt ovat jo immuuneja! Oikeasti. Hyönteistutkija kertoi.

    ReplyDelete
  12. Vasta äskettäin lueskelin ötököiden puremista ja hyttysellekin voi olla allerginen! Osalle ihmisistä muodostuu luontainen vastustuskyky muutamien ensimmäisten pistojen jälkeen, jolloin loppukesän hyttysten puremat (tai myrkky jota hyttyset ruiskuttavat) ei enää vaikuta eli ei tule paukamiakaan.

    Lue lisää täältä:
    http://www.pulssi.fi/fin/artikkelit/allergologia/hyonteisen_pisto_tai_purema_voi_lietsoa_allergiaa/

    ReplyDelete
  13. Voi serkku hyvä, sukuvika kun itikat tykkää, kai makea veri vetää puoleensa. Sääskiöljy voi karkottaa hetkeksi. Mun paras saldo paukamille jaloissa n. 200, arvaa vaan mikä kutina!!

    ReplyDelete
  14. Voi, meillä sama juttu. Mieheen ei pistä mitkään öppiäiset ja itse olen ilmeisesti herkkupaloista parhain. Parit kerrat on silmäkin muurautunut umpeen jostakin mitättömästä hyppiäisestä johtuen.

    Minulla helpottaa kutinaan ja turvotukseen antihistamiini tabletteina ja kortisonivoide. Koita kestää, ei ne meitä rauhaankaan jätä!

    ReplyDelete
  15. Kuten jo monet ovat neuvoneet antihistamiini vähentää kutitusta ja pistokohtiin voi laittaa Etano-puikkoa tai kortisonivoidetta tms. Itse syön (allergioiden vuoksi) allergiatabuja, joten hyönteisten pistot eivät niin kauheasti kutita - paitsi mäkärät. Pikiöljyt kuuluvat menneeseen aikaan, Off tai Etonon hieman "lempeämpi" hyttysmyrkky voivat karkottaa, mutta parhaiten auttaa suojapukeutuminen ja vaaleat vaatteet! :)
    Toiset vannovat valkosipulin tai B-vitamiinin nimeen, mutta minua ne ei ole auttaneet.

    Toivottavasti et joudu lääkäriin turvautumaan ötököiden pistojen vuoksi.

    Lapissa käytetään paljon niitä pistorasioihin laitettavia vekottimia, jotka hävittävät hyönteiset sisätiloista. Hyttyssavut haisevat kamalalle, joten niitä en pysty käyttämään.

    Meillä Lapissa on ollut monta hyvää (lue sääsketöntä) kesää, mutta tänä vuonna niitä on hävyttömän paljon. Ehkä ensi vuonna taas vähemmän... Minusta kamalinta niissä on se surina ja ininä! :)

    ReplyDelete
  16. Kyytablettipamaus auttaa kutinaan. Muuten sympatiseeraan Sinua itse samoissa ongelmissa joka kesä painiskelen. Äiti sanoi muinoin, että Tyttäreni, olet makean veren lapsi, jota Kaikki rakastavat. Se jotenkin auttoi ja lohdutti yhä vielä vuosien jälkeenkin. Ehkä olet sukulaissielu tässä asiassa?

    ReplyDelete
  17. Meillä parhaat tulokset on saatu niinkin luonnollisin keinoin kuin lähes 100%:lla aloegeelillä (koko vartalolle) sekä teepuuöljyllä (täsmähoitona suoraan pistokohtiin). Katoaa kutina kuin pieru saharaan (jos sanonta sallitaan :)).

    Minä nimittäin olen niitä, joilla itikanpistotkin turpoavat valtaviksi pahruroiksi ja paarmanpuremista tulee mustelmia... Nuo ylläolevat ovatkin mun kesän ehdottomat suosikit, plus että aloegeeli kosteuttaa ihoa ja imeytyy ihan järjettömän nopeasti, eli se sopii helleiltoina myös saunan jälkeen laitettavaksi kun ei jää "jähimään" ihon pinnalle :)

    ReplyDelete
  18. Lämmin ja sydämellinen kiitos kaikille vinkeistä. Kokeilen niitä kaikkia ja ensi vuonna julistan voittaneen menetelmän!

    ReplyDelete
  19. Min viesti on näköjään kadonnut, mutta mun karmeisiin mustelmiksi muuttuneisiin pahkuroihin auttaa Jomo ice!

    ReplyDelete
  20. B-vitamiini sisäisesti. Beroccaa nappailen ja hyttyset inhoaa, just love it!

    Jos mökillä ei ole sähköä leikataan oluttölkin alaosaan aukko ja laitetaan lämpökynttilä (= pieni kynttilä) tölkin sisäpuolelle ja hyttyskarkotintabletti tölkin päälle, toimii kuin junan vessa.

    nim. mökki Lapissa

    ReplyDelete