Friday, September 7, 2007

Valkoista juomaa

Rakastin lapsena maitoa. Kylmää ihanaa maitoa, maitoon tehtyä puuroa maidolla, kylmää maitokaakaota. Vesi oli kauhistus ja limppareistakin join vain pommakkia. Siis maitoa sai varmasti kotiin meillä kantaa, vaikka ainoa lapsi olinkin. Olen edelleen maitotyttö. Juon maitoa kahvilla, kaakaolla, puurolla ja muroilla maustettuna. Kaikki maitopohjaiset ruoat ovat lempparilistalla: makaronilaatikko, bechamel-kastike, jopa aasialaiset kookosmaitoruoat.


Maito jakaa varmasti eri kansat omiin lokeroihinsa. Mikä on oikea tapa pakata herkkä valkoinen neste? Lasipulloihin, muovipusseihin, kartonkitölkkeihin, säilykepurkkeihin vai muovipulloihin? Kaikkia näitä käytetään Euroopassa ja ehkä jotain muutakin vielä? Minusta paras on se pysty tölkki, jonka suun saa näppärästi avattua ja suljettua, ilman läikkymisiä ja työkaluja.

Ja kuinka isoissa erissä? Työpaikalle kahden desin purkki, kotiin lapsille kahden litran pullo. Tänään juttelin amerikkalaisäidin kanssa, joka oli harmissaa, koska hän oli tottunut ostamaan maitonsa "kätevissä" gallonan (n.4 litran) pulloissa ja Pariisista löytyy vain kahden litran pikkupulloja. Minä taas mielelläni ostan niin käteviä litran tai puolentoista pakkauksia.

Eikä vain eri kansat vaan jopa perheenjäsenet tai eri vauvat ovat omilla linjoillaan maidon suhteen. Esikoiseni halusi maitonsa tuttipullosta nelikuisesta eteenpäin höytyävän kuumana. Hirveä poru tuli jos oli vain lämmintä. Keskimmäisen totutin ilmeisesti vahingossa juuri tietynlaiseen haaleaan maitoon - äärettömän vaikeata lämmittää juuri sopivaksi. Ja kuopuksen, viisastuneena, totutin kaikenlaiseen ja -lämpöiseen maitoon. Jääkaappikylmää, rinnasta suoraan, tunti sitten pumpattuna, jauheesta kadulla veteen lantrattuna, lämmintä tölkkimaitoa, kaikkea sekaisin. Ja miten milloinkin: puistossa tissistä, täkin avulla asetettuna itsepalveluna rattaissa, liikkeellä, sylissä, lattialla. Nyt hän siirtyi alkuviikosta juomaan vettä ruokajuomana ja kulkee uuden retkivesipullonsa kanssa huokaillen: "Ihanaa vettä." Keskimmäinen puolestaan haaveilee lähes päivittäin suomalaisesta hyla-maidosta. Se kuuluu jatkuvaan Suomesta toivottavien asioiden listalle. "Pappa, kan du hämta Ihanaa Maitoa?"

5 comments:

  1. Aaaaaaaaah, join juuri jääkaappikylmää maitoa megamix-salmareitten kyydittäjänä.

    Maidon mausta tietää missä on kotimaa : niin kauan kun maito maistui oudolta muualla kuin Suomessa, tiesin olevani kotona Suomessa. Nyt se maistuu oudolta kotimaassa ja "oikealta" Ranskassa.

    ReplyDelete
  2. Ei kauppareissua,ettei sieltä kannettaisi selkävääränä maitoa.Ruokailun yhteydessä viisihenkinen perheemme juo puolitoista litraa tuosta noin vaan!!!
    Kylmää kaakaota menee aamulla ja teehenkin sitä lorauttavat!!!
    Kylmä maito ja piparit!!!NAM!!
    Eikä tuoretta pullaakaan sovi maidotta syödä!!!
    Maito on paras juoma veden lisäksi!!!
    Imettämistäkin olen jokaisen kersani kohdalla harrastanut reilun vuoden!!!
    Maatalontyttönä olen herkutellut ternimaidollakin!!!=O)

    ReplyDelete
  3. Maailman paras keksintö; laktoositon maitojuoma, jolla me maitovammaisetkin voimme hankkia itsellemme kunnon maitoviikset. Maito on ihanaa. Joidenkin ruokien, makkarakeitto on sellainen, syönti ei ole ollenkaan sallittua jos ei ole maitoa tarjolla. Ja maitoa ja tuoretta ruisleipää! Oih joi! Me Pepin kanssa herkuttelemme maidolla päivittäin, kun taas tuo meidän miespuolinen asukkimme ei näinkään hyvän juoman päälle mitään ymmärrä. Paljosta jää paitsi, näin olen hänelle todennut.

    ReplyDelete
  4. Minusta nuo teilläpäin myytävät korkilliset pystypurkit ovat parhaita, helppoja käsitellä, kulmattomia kotiinkannettavia, lapsenkin vaivaton kaataa.
    Siellä Pariisissakin näytti olevan monta riviä eri maitoja, kokeilimme summissa monia. Yhdestäkään en saanut laktoosioireita (kuten en mistään muistakaan maitotuotteista), vaikka Suomessa kärsin ongelmasta. Ihme homma.

    ReplyDelete
  5. Liivia:
    Tosiaan, täällä ei mulle ainakaan ole osunut silmiin vähälaktoosista maitoa, ainakaan erikseen mainittuna. Olen myös kuulut useilta laktoosi-intoleranttivierailtamme, ettei täkäläinen maito aiheuttanut oireita! Eikä täällä "kellään" paikallisella muutenkaan ole allergioita ja yliherkkyyksiä sillätavoin kuin Suomessa.

    ReplyDelete