Tuesday, November 2, 2010
Ihmisiähän me kaikki
Joku tuttu oli kuulemman todennut, ettei tänne milloinkaan halua tulla, tällaiseen yhteiskuntaan, kamalaan maahan. No, onneksi kaikkien ei tänne ole tultava, ei tarvitsekaan tulla, eikä ketään toiseen maahan voi pakottaakaan. En edes jaksaisi ottaa vastaan valmiiksi kielteisellä asenteella liikenteeseen lähteneitä vieraita! Mutta sellainen periaatteellinen toisen maan tyrmääminen ihmetyttää. Yhteiskuntajärjestelmät vaihtelevat kovastikin maasta toiseen, eikä outouksia tarvitse hyväksyä, mutta minusta tärkeää on muistaa, että kyse kuitenkin on ihmisistä. Maat ja kansat muodostavista ihmisistä. Sinkuista, vanhuksista, äideistä, uramiehistä, sylivauvoista. Palomiehistä, opettajista, bussikuskeista, kauppiaista, rakennusmiehistä... Heitä on moneksi, 1,3 miljardista riittää joka lähtöön, mutta ajoittaisista turhautumisen hetkistä huolimatta mielestäni vallitseva tunnelma Kiinassa sekä "Pekingin Espoossa" on myönteinen, utelias ja rauhallinen. Aika mahtavaa, vai?
Tarkkaillessani paperikauppiasäitiä ja lastaan torilla näen itseni menneisyydessä. Putiikissani, siinä pikkuruisessa kirjansitomossani kaupungin vanhalla kauppakadulla, milloin vauva lattialla ryömimässä tai hoitoon liian nuhainen lapsi vieressäni askartelemassa. Silloin tällöin sanasen toisillemme heittämässä, toivoen hyvän asiakkaan pistäytymistä sisälle. Menestystä kurotellen, parhaani tehden. Kuten paperikauppias.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aivan, juuri niin :)
ReplyDeleteMä sitten niin tykkään näistä sun kuvista kun on paljon paikallisia niissä.
Meillä Kiina-kuva on aika yksipuolinen täällä koto-Suomessa, niin kuin se on monesta muustakin asiasta. Kiitokset uutisten ja valikoivien uutisaiheiden, joihin ei mahdu taviselämä.
ReplyDeleteItse olen seuraillut miehen kotimaan uutisointia, siitä Kiinan eteläpuolelta olevasta maasta, ja mua syö jokainen kerta, jolloin uutisen lopussa mainitaan, että maa on yksi maailman köyhimmistä. Tottahan se on, mutta silti ihmiset elävät maassa ihan normaalia arkea iloineen ja suruineen, arkipäiväisine asioineen, jotka ovat ihan samoja kuin meillä.
Uutisointi vaan antaa sellaisen kuvan, että koko ajan on hirveä kriisi päällä koko maassa.
No uutiset on kai sen takia uutiset että niissä kerrotaan uutisia jotka valitettavasti yleensä on negatiivisia:)
ReplyDeleteAnyway en ole maassa käynyt, kävisin mielelläni joskus vaikka ihmismäärä pelottaa mutta kaikesta selviää. Nuin erilaisen kulttuurin katseleminen olisi kivaa. Istuisin kaffilassa ja katselisin. Meitä on niin moneen...
Terveisiä täältä "oikeesta" Espoosta
ps. laitoin juuri pari rauhallista kuvaa täältä "ruuhka-suomesta" blogiini. Rupes oikeen naurattaan tuo sana kun katselin kuvia....missä ne ihmiset oikein on?
Hyvää viikon alkua:)
Minä tunnen myös monta korkeakoulukoulutuksen saanutta ihmistä, joilla ei ole minkäänlaista tietoa Kiinasta ja sanovat, etteivät IKINÄ matkustaisi sinne. Ja ruokaa pelkäävät kamalasti, luulevat kiinalaisten syövän jatkuvasti koiria ja käärmeitä.
ReplyDeleteHieno kannanotto Sinulta, Kiitos siitä. Fundamantalisteja löytyy joka maasta joka lähtöön!
ReplyDeleteHei Vilijonkka, olen lukenut blogiasi suurella mielenkiinnolla, mutta kommentointi on aiemmin jäänyt. Nyt piti avautua ja kertoa miten me olemme törmänneet samalaisiin asenteisiin sen vuoksi, että asumme Venäjällä. Jos mahdollista Suomessa monilla ihmisillä on vielä suurempi varautuneisuus Venäjää ja venäläisiä kohtaan ja huoletta laitetaan kaikki miljoonat ihmiset samaan nippuun.Joskus se suututtaa!!!
ReplyDeleteKiitos sinulle todella silmiä avaavasta ja hienosta blogistasi.
PS. Myös Porvoo raportit ovat hauskoja, siellä mekin Suomessa ollessamme asumme.
t. jaana
Just tánáán mietin asiaa, lukiessani tätä:
ReplyDeletehttp://joukopiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50510-kuuluuko-suomi-kaikille
että miten ihmeellistä onkin, että miten minä unkarilainen 40v nainen voin ajatella aivan samalla tavalla asioista kun vanhempi suomalainen mies (entinen pomoni) tai sitten samanikäinen kiinalainen nainen (jonka tapasin vain kerran muutamaksi päiväksi). Vaikka me tulimme aivan erilaisista kulttuureista ja kasvoimme erilaisissa ympäristöissä, niin todellakin ajattelemme aivan samalla lailla maailman asioista. Siis parhaita ihmisiä joita mä tunnen! Ja artikkelin sanonta on todellakin totta: "Lika barn leka bäst" (Samanlaiset lapset leikkivät parhaiten keskenään), joskin minulle tarkoittaa aivan toista kuin artikkelin ihmiselle.
Kiitos sun kauniista blogista!
Mä kävin kerran Qingdaossa, se on aivan ihana paikka!!!
Uutisiin valikoidaan juuri ne negatiiviset asiat: onnettomuudet, katastrofit jne. Miehenkin kotimaassa juhlakausi parhaimmillaan, eikä mitään uutista koko asiasta. Mikä sitten on uutisoinnin arvoista?
ReplyDeletePääasia tuntuu uutisissa olla juuri se, että kerrotaan, mitä kauheuksia muualla tapahtuu, että meille tulisi sellainen olo, että meillä on niin hyvät ja parhaat olot täällä Suomessa.
Itse viihdyn täällä blogimaailmassa ihan siksi, että uutiset toistavat aina vain itseään, täällä on ihanan uusia tuulia. Mikä uutinen sekään enää on, että Aasiassa tulvii? Joka vuosi sama juttu.
Esimerkiksi historiassa ollaan pidetty aina tärkeänä vuosilukuja ja eksakteja nimiä, tapahtumia jne. Tavisihmisten historia on historiantutkimuksessa kuitenkin jo pitkän aikaa ollut in-juttu. Ihmettelen, että miksi uutinen on uutinen vasta sitten, kun jotain tarpeeksi kamalaa tapahtuu. Minusta tuo uutinen on uutinen ajatusrakennelma on vähän kritisoitavissa siksi. Ja varsinkin siksi, että uutiset ja niiden tuomat asiat muokkaavat meidän ajatuksia eri maista.
Samoin kuin maahanmuuttajien suhteen taitaa media, ja siinä isossa osassa olevat 'uutiset' (jotka muuten kovasti muuttuvat, kuten kävi somalien perheenyhdistämisasian kanssa).
Ja tuo Vandan linkittämä linkki on kyllä melkoista luettavaa.
Kiitos sinulle kiinalaisen arjen kuvaamisesta kuvin. On niin helppo tuomita koko maa siksi, että sen johtajat eivät aina toimi niin kuin meidän käsityksemme mukaan pitäisi. Ja paljon tietysti tapahtuu väärää - niinkuin kaikkialla maailmassa. Tavallinen kiinalinen tuskin kovin painavasti pääsee sanaansa sanomaan moniin asioihin, elää ihan tavallista ihmisen elämää. On hyvä, että joku meitä siitä aina muistuttlee.
ReplyDeleteOnpa ikävästi todettu...jokaisessa maassahan on hyvät ja huonot puolet, eikä kukaan ulkopuolinen tai maassa käyvä pysty käsittämään maata, sen arjen vivahteita.
ReplyDeleteOi, sinulla on ollut kirjansitomo? Mielenkiintoista :)
Mizyéna, aiemmin en koskaan kuvannut ihmisiä. Eivät jotenkin kiinnostaneet. Mutta nyt on oikein himo, siinä kaiken rosoisen ja ruosteen rinnalla saada ikuistettua "ei mitään erityistä tarkoitusta varten" ihmisiä. Täällä kun ovat niin kauniitakin, lapset erityisesti.
ReplyDeleteMari A. ja Henrietta, jos uutistoimisto on päättänyt jonkin maan elävän vaikka diktatuurissa, niin sinne ei muuta mahdukaan uutisten mukaan. Minua mm. kiinnostaisi hurjasti käydä Pohjois-Koreassa, jonne tehdään Pekingistä kolmen päivän turistimatkoja. Nähdä ihan vain katukuvaa ja ihmisiä, joista ei puoluekokousuutisoinnessa kerrota mitään. On olemassa myös hauska nettisaitti happynews.com jossa kerrotaan nimensä mukaisia uutisia. Parempi kuin yle tai hesari! Ja eikös joka kevät uutisoida Pohjanmaankin tulvista, vaikka se on vuotuinen juttu. Blogeista tosiaan välittyy monesti totuudenmukaisempi kuva tapahtumista kuin uutisista. Näin esimerkiksi vuoden (?) takainen maanjäristys Chilessä, jonka kulkua seurasin siellä elävän suomalaisnaisen silmin. Valitettavasti unohdin sittemmin blogin nimen.
Allu, juu, ihan korkeakoulutettu tämäkin kaveri on, vaan kovin ennakkoluuloinen, reppana. Ennen maahan tuloa luulin minäkin ruoan olevan villimpää. Mutta eniten täällä puputetaan ihan perusmössöä, eli kanaa vihanneksilla, kalaa chilikastikkeessa, possua paprikoiden kanssa ja sitä riisiä sekä nuudelia. Käärmeravintolaa en edelleenkään ole nähnyt ja koiraa olen bongannut torilla vain muutaman kerran. McDonalds ja muut ameriikkalaiset pikaruokaketjut sen sijaan näköttävät joka kolmannessa kadunkulmassa.
Anonymous, eipä kestä. Välillä täytyy hieman saada purkaa, kun ei ole pokkaa sanoa suoraan, suuttuisi vielä...
Jaana, voin kuvitella millaisiin asenteisiin saat törmätä! Ihmisten niputtamiseen toki itsekin välillä sorrun, kuten "kiinalaiset eivät noudata liikennesääntöjä, kiinalaiset eivät sano suoraan mitään, kiinalaiset sitä sun tätä". Oikeastaan pitäisi puhua yleisemmällä tasolla kulttuurin eroavaisuuksista, eikä niinkään jonkin maalaisista. Lasten kanssa eroavaisuuksia huomatessamme yritämme aina keksiä MIKSI jokin asia tehdään toisin, meistä ehkä oudolta tuntuvalla tavalla. Syyn ymmärtäminen auttaa hyväksymään.
Vanda, täytyypä mennä lukaisemaan linkki, kiitos! Sielunkumppaneita löytyy varmasti ympäri maailman, mikäli on valmis heidät löytämään. Pitää vain antaa siihen mahdollisuus.
Morso, toki juuri se, ettei tavallinen kinalainen pääse niin kauheasti suuriin asioihin vaikuttamaan on hurjaa, mutta niinhän se on perusdemokratiassakin, kuten Suomessa. Ihan hupsuja ne poliitikot siellä päättävät välillä, minähän äänestin ihan toisin silloin vaaleissa! Keskittynen siis edelleen enemmän omaan elämääni kuin yleiseen politiikkaan. Onni on enemmän kuitenkin asenteesta ja omasta yrityksestä kiinni kuin järjestelmästä.
Kirjailijatar, niinpä. Minulla oli tai on edellen laatikoissa paluumuuttoa odottamassa taidekirjansitomo. Opiskelin alaa Lontoossa ja siinä yhdistyvät monta minulle rakasta asiaa: käsityö, taide, kirjat, taito, paperi, tarpeeseen tekeminen...
Vanda, no olipas herralla omanlaisensa käsitykset asioista. Vai että on määrätyt ajat ja paikat kansoilla, hih! Silloinpa ei minuakaan olisi olemassa, koska karjalaisevakkoisäni ja peräpohjalaisäiti eivät koskaan olisi tavanneet... Suomalaisten sisäsiittoisuus on jo nykyisellään pahassa tilassa. Meissähän esiintyy nykyisellään sellaisia vaikeita perinnöllisiä sairauksia joita ei ole missään muualla kuin Ameriikan Amisheilla, toinen yhtä tiivis yhteisä kuin me suomalaiset. Jep.
ReplyDeleteHieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Hieno kirjoitus ja niin totta! Olen sitä mieltä, että ennakkoluulot tappavat luovuutta.
ReplyDeleteTerveisiä sinne kaikille!
-kiitos tuosta Happynews-linkistä!
Juu, sitä samaa olen minä niin moneen kertaan kuullut amerikkalaisista. Ihan mahtavaa kuulla aina samoja stereotypioita, varsinkin ihmisiltä jotka eivät ole maahan edes jalallaan astuneet! Kaikki tieto perustuu mediaan tai kuulopuheisiin.
ReplyDeleteEn voi ymmärtää sellaista minäkään, jotenkin niin ahdistavan kapeakatseista.
Toisaalta Pohjanmaalta tulee muitakin uutisia kuin vain tulvauutisia, esim. tangomarkkinoista tulee sellainen toinen puoli kuvaa: hauskaa ja juhlaa.
ReplyDeleteMari A. joka ei jaksa kirjautua.
Anteeksi, tietokone sekosi!
ReplyDelete