Thursday, February 25, 2010

Sumusuunnistusta


Lasten istahtaessa lavamopon penkille kipaisin vielä hakemaan hengityssuojaimet. Tänään ne tuntuivat välttämättömiltä. Taitaa olla sisävälituntipäivä.


Ohitimme koteihinsa palaavat yövartijat. Eivät pyöräilleet kuten yleensä. Ehkä ylivartija oli kehottanut varovaisuuteen.


Risteyksessä oli ruuhka, enkä ihmettele miksi.


Kolmen kilometrin aamukierroksellani on paljon tienreunoihin istutteuja puita, mutta onnistuin kiertämään ne kaikki!


Eksyksissä oleva kolmipyöräisen koppitaksin kuljettaja kysyi minulta tietä, mutten osannut neuvoa. Itse asiassa en edes ymmärtänyt mitä hän etsi. Reppana.


Tänään näissä lampuissa olisi mielestäni aivan hyvin voinut palaa valo, ovat niin kauniitakin. Tosin en muista onko niissä koskaan lamput päällä. Ja selvisinhän reissusta mainiosti näin käsikopelolla ja arvailemalla, mitä turhia tuhlaamaan sähköä.

25 comments:

 1. Eilinen oli kyllä ihan järkky. Eikä tämäkään päivä juuri sen selvempi näytä olevan. Silloin kun tänne muutettiin, ajattelin että no eihän tämä ilman laatu nyt niin huonoa ole. Mutta sepä olikin vain olympialaisten vuoksi luotua harhaa. Nyt ei enää tarvitse välittää mistään. Kyllä tässä todellakin olisi hengityssuojain ihan paikallaan, jos ei kohta jo happinaamari.

  ReplyDelete
 2. Nayttaa kylla aika pelottavalta. Shangaissakin on nyt sumua ja katkua ilmassa, ei mitaan noin pahaa...

  ReplyDelete
 3. Voi hyvän tähen. Mua on yskittänyt täällä viikon ja olen miettinyt että onko tämä jotain saasteallergiaa, mutten nyt taidakaan valittaa yhtään.

  ReplyDelete
 4. Siis apua. Jokaisessa maailmankolkassa joku juttu, miksi ei pääse ulos.

  ReplyDelete
 5. Ihmettelin kylla aamulla miksi lasten annettiin olla ulkona ennen tuntien alkua?! Ei tainneet jenkkien mittarit nyt pelittaa.

  Vaikka taalla ei tarvitse pelata pahemmin rikollisuutta ym, mutta tama alkaa olla jo pelottavaa....

  ReplyDelete
 6. No huh huijaa! Aikamoinen hernerokkasumu. Hienon näköstä mutta lieneekö ihan terveellisemmästä päästä kun tuonne menee ja joutuu menemään "happihyppelylle"...

  Joskus mietin että jos eläisimme edelleen rautakauden tasolla, niin missä vaiheessa saastuminen olisi. Yllätyin siitä että jo pronssikauden saasteet näkyvät jääkerroksissa pohjoisnavalla. On taidettu pistää paremmaksi jo joitakin satoja vuosia. Ja Kiina varmaan ansaitsisi jonkun mitalin kärkisijoistaan.

  ReplyDelete
 7. Hui kamala!

  Vaan on teillä söpöt suojaimet :)

  ReplyDelete
 8. MiaO, kieltämättä minäkin luulin ilmanlaadun oikeasti muuttuneen paremmaksi, mutta tämän talven aikana se on kehittynyt kyllä vallan toisen suuntaan.

  Tarja, onkohan Shanghaissa kaiken kaikkiaan hieman paremmin asiat? Yhden pikavisitiin sinne olen tehnyt ja jäi Pekingiä raikkaampi ja siistimpi vaikutelma. Oletko käynyt Pekingissä?

  Merja, voihan yskäsi johtua saasteista, jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Kokeilepa kiinalaista kurkunpuhdistuskröhäisyä, muistatko?

  Shaoli, juu, aina riittää ihmiselle valitettavaa. Milloin on liian vähän lunta, sitten taas liikaa. Täällä valitetaan Mongolian viimasta ja tuulettomina päivin taas paikallaan seisovasta saasteilmasta!

  Satu, totta tosiaan! Outoa.

  Thilda, nykyistä jäätä ei varmaan tunnistaisi edes jääksi! Mielenkiintoisia löydöksiä, hieman ikävän paljastaviakin.

  Mizyena, lapsille on kaupan kaikenlaisia kivoja värikkäitä, en vain ole saanut ostettua. Nuo ovat hieman tylsät aikuisten versiot.

  ReplyDelete
 9. Herranen aika mikä sumu! Minua yskittää keväisin jo Helsingin tiepöly, varmaan tuhkehtuisin tuolla.

  ReplyDelete
 10. Voi, itku melkein tuli silmään tätä lukiessa. Kuinka tämä planeettamme onkaan paikka paikoin niin saastunut! Oletteko muuten kokeillleet ärsytysoireisiin sarvikuono-nenänhuuhtelukannua? Minulla se auttaa hyvin allergiaoirieisiin ja poistaa tehokkaasti suur-Pariisin saastenöhtää. Lapset eivä siitä ehkä kovin perusta, mutta aikuisille se on loistojuttu.
  Bisous, pärjäilkää siellä sumun keskellä!

  ReplyDelete
 11. Hui minkä näköistä! Täällä on kuulema kans aika huono ilman laatu, mutta ainakaan ilma ei näytä yhtä pahalta, ne pienhiukkaset kun ovat niin pieniä...

  ReplyDelete
 12. Voi kurjuuksien kurjuus, kuvat kertovat todella enemmän kuin mitä ystävät kertovat noista ilmansaasteista muiden tiedottamissysteemien kautta.

  ReplyDelete
 13. Enpa ole kaynyt Pekingissa... En ole saanut kovin houkuttelevaa kuvaa koko kaupungista. Mika on tietysti ihan nuijaa, koska kysymyksessa on Peking. Pitaisi tulla siella kaymaan ennen kotiinpaaluuta, ei kehtaa palata Suomeen kaymatta Kiinan muurilla =)

  ReplyDelete
 14. no onpas siellä. voi sentään.
  kauniit on kyllä lamput ihan valotonnakin.

  ReplyDelete
 15. no onpas siellä. voi sentään.
  kauniit on kyllä lamput ihan valotonnakin.

  ReplyDelete
 16. no onpas siellä. voi sentään.
  kauniit on kyllä lamput ihan valotonnakin.

  ReplyDelete
 17. no onpas siellä. voi sentään.
  kauniit on kyllä lamput ihan valotonnakin.

  ReplyDelete
 18. Ohoh! Järkyttävää. Uutisissa olikin vähän aikaa sitten, että Pekingissä yritetään taas saada kansalaiset polkupyörien päälle saaste- ja liikenneongelmien takia. On kuulema muuttunut tilanne siellä paljon ihan viime vuosien aikana?

  ReplyDelete
 19. aivan kauheaa. mita tassa muuta voi sanoa. onko se ne tehtaat pekingin lahella? mista saasteet tulevat? vain autoista?
  saasteet tuntuivat HK:ssa kaydessa mutta ei mitaan taman vertaista. miten ihmeessa siella voisi asua vuosikaupalla? onko tama vain talvella tallaista vai myos kesalla?

  ReplyDelete
 20. Täällä eräs kaimani näköjään vähän laittanut kommenttia:) Eikä edes mitään asiaa...

  ReplyDelete
 21. Ohhoh, aika karua. Olin kerran lapsenvahtina Kiinassa asuville lapsille ja he ihailivat kovasti Sveitsin sinitaivasta ja aurinkoa, jonka ihan nakee. Se oli hyva muistutus etta puhdas ilma ei todellakaan ole itsestaanselvyys.

  Taalla olen huomannut, etta meidan kulmilla viela ihan ok, keskustan tienoilla ja tietyissa kaupunginosissa taas huonompi tilanne. Minun kampus on taalla ylempana vuorenrinteella ja taalta nakee missa pahin sontapilvi leijuu. Tuntuu erikoiselta.

  ReplyDelete
 22. Katja, niin onkin!

  Jonna, ei ole Käpylässä pölyä ollenkaan! Vain kaunista kevättä, asenne kysymys!

  Kaisa, nenäkannu ei taida olla ihan mua varten... Meillä on käytössä täällä hieman järeämmät aseet, sveitsiläiset suuret ja kalliit ilmanpuhdistimet. Ilman niitä kotona sisällä haisisi makkarapakokaasutehdas... Muistan kuinka sä mainitsit Pariisissa asuessani kuinka ilmansaasteet häiritsivät sua, en silloin oikein ymmärtänyt kuinka inhottava olo on kun hengittämäsi ilma ahdistaa. Nyt tajuan, liiankin hyvin.

  Paevi, aikas suloinen ajatus, pienen pienet hiukkaset, hih, ilmassa ne leijuu ja sitten ajautuvat ihan vahingossa vain jonkun keuhkoihin kutiamaan.

  Anonymous, niinhän se sanontakin väittää.

  Tarja, kyllä täällä kannattaa tulla käymään, ihan jo kontrastin näkemisen riemusta! Muuri on todella kaunis ja käsittämätön rakennelma, samoin Kielletty kaupunki. Tervetuloa vaan!

  Liivia, noita lamppuja ihastelen joka päivä ohi ajaessani. Tuossa taisi olla jokin yhteysongelma kun noin monta kertaa tuli viesti. Operaattorin mielestä tärkeä juttu!

  Kenza, lykkyä tykö viranomaisille! Mutta faktana mainittakoon auton olevan vaurastuvan keskiluokkaisen perheen unelma. Sellainen ostetaan heti kun vin on varaa. Muistaakseni Pekingin liikenteeseen tulee 2000 uutta autoa PÄIVITTÄIN...No, onhan täällä 17 miljoonaa ihmistäkin, ei se niin paljoa suhteessa ole, kait.

  Aurinko, huono ilmanlaatu on monen asian summa. Peking sijaitsee laaksossa jolloin tyyninä päivinä kaikki jää lillumaan kaupungin ylle. Hutongeissa lämmitetään ja valmistetaan ruokaa kivihiililämmittimillä - katku iltasella ja aamuisin on huima. Tehtaita on joka puolella, lähin ydinvoimalakin viitoskehän sisäpuolella ja tehtaissa suodattimia käytetään ainoastaan silloin kun viranomaiset ovat tulossa tarkistuskäynneille. Ja liikenne tuo oman lisänsä. Kaikki nämä yhdessä. Kesällä ja talvella.

  Martta, olisi huikeaa nähdä Pekingin saastepilvi joltain vuorelta. Täytyykin ottaa selvää mistä näkyisi hyvin. Paljon olisi maailmassa parannettavaa.

  ReplyDelete
 23. No voi kauhia! Me käytiin justiin hiihtelemässä Juran raikkaassa ilmassa, aikamoinen ero tosiaan...

  Toivottavasti pahin saasteusva pian hälvenee, vaikka hetkekskin.

  Lempi Sveitsistä

  ReplyDelete
 24. Huh huh, johan on sumu. Suosittelen jo kohta happinaamareita pakolliseksi varustuksesksi.

  ReplyDelete