Friday, March 5, 2010

"Light Love School"Tuossa muutaman sadan metrin päässä on pienten lasten kyläkoulu, Suomessa sitä saatettaisiin kutsua päiväkodiksi ja esikouluksi. Arkkitehtuuriltaan sen erottaa naapuritaloista ainoastaan kirjava rauta-aita. Ulkoseiniä koristavat kankeat mutta hilpeät maalaukset, jollaisia olen nähnyt useissa muissakin kylien pikkukouluissa.Kurkistin varovasti portista sisään, sillä sieltä kuului säröilevän kovalla olevaa popmusiikkia - aamujumppahan siellä!


Mutta mikä silmiinpistävintä on koulun edustalla AINA kuivumassa olevia kenkiä. Paljonhan niitä näkee, yleensä kotien ikkunalaudoilla, lenkkareita, korkokenkiä, sisätohveleita, mustia kiinantossuja kuivumassa. Vaikkei hampaita niin harjattaisikaan, niin kengät kiinalainen kuuraa kerran viikossa. Mutta kuka pesee koulussa lasten kenkiä? Onko siellä kengänpesijänvirka vai kuuluuko opettajien työnkuvaan? Tai ehkä se on ayi, apulainen, tuo näkymätön jokapaikanhöylä, jota ilman koko valtakunta sortuisi.

13 comments:

 1. Kummallista! Eikai ne ehdi päivänaikana täysin kuivuakaan. Kysele lapsiltasi, ehkä he tietävät?

  KEnkäni ovat aina vähän suttuisia, ajatella, joutuisin varmaan ihan huonoon maineeseen...

  ReplyDelete
 2. Tosiaan kummallinen juttu noi kengät.

  Muuten näyttää jopa tutulta koska täälläkin koulut ja päiväkodit ovat todella värikkäiksi maalattuja ja seinät täynnä isoja maalauksia.

  ReplyDelete
 3. Eilen tänänn huomenna, joo, ei täällä suttuisilla kengillä saa kulkea, mutta pyjama päällä sen sijaan voi hyvinkin lähteä kaupoille! Itse asiassa, kävin hiljan leipomossa ja hakemassa lapseni yökylästä pyjamassa, eikä kukaan loksauttanut korvansakaan. Mutta kengät... Eikä noi mun lapset mitään tiedä, ameriikkalaisten, austraalialaisten ym. uuden maailman ihmisten kanssa päivät pitkät...Ayilta voisi kysyä, jos jaksaisi. Yleensä hän vastaa kaikkeen, ettei tiedä koska on toiselta puolen maata kotoisin.

  Mizyéna, kenties muotijuttu tuo seinienmalaus? Huvittavaa on kun siellä on aika paljon Disneyn hahmoja, Ameriikkaa kun kuitenkin on täkäläisestä virallisesta näkökannasta katsottuna aika paha juttu.

  ReplyDelete
 4. Jos ei ne tiedä Disney-hahmojen olevan Amerikasta? Olisi ollut kiva nähdä jumppa.

  ReplyDelete
 5. Meiltäkin löytyy Disney-hahmoja kera Nooan arkin.

  Tuon jumpan olisin minäkin halunnut nähdä.

  Täällä ei muuten kenkiä estä, ostetaan uudet likaisten tilalle.

  ReplyDelete
 6. Matroski, kyllä ne tietää! Suhtautuminen Ameriikkaan on kovin kaksijakoista, tavallinen kansa ihailee, haluaa sitä samaa mitä heillä, MacDonalds on suosittu jne. Toisaalta valtiovalta on toisella kannalla.

  Matroskin ja Pikkujutut, valitettavasti en minäkään paljoa näitä kuvia enempää nähnyt, sillä en tohtinut mennä oikeasti portista sisään, kunhan kuikuilin. Mutta ihan perus käsien heiluttelua ja jalkojen nostelua ja tömistelyä ne siellä suorittivat.

  ReplyDelete
 7. Jäin miettimään tuota mitä sanoit hampaiden pesemisestä. En nimittäin ole missään muualla nähnyt sellaisia valikoimia kaikenlaisia hammasharjoja, tahnoja, lankoja ja kaikenmaailman puhdistusnesteitä ja välineitä kuin kiinalaisissa kaupoissa.

  Ei tarvitse olla edes iso marketti, kun siellä on monen monta hyllymetriä omistettu hampaille ja valikoimaa on monta kertaa enemmän kuin isossa suomalaisessa hypermarketissa.

  ReplyDelete
 8. Jospa ne kengät siellä ovat "kuivumassa" vain hajusyistä...?

  ReplyDelete
 9. Tuo pyjamajuttukin on mielenkiintoinen. Mahtaakohan olla joku aasialainen tapa, kun Kambodzhassakin näytti ihan yleisenä asuna olevan monilla pyjama keskellä kirkasta päivää.

  ReplyDelete
 10. Varpu ja Vuokko oli pari vuotta kiinalaisessa pikkukoulussa, jossa opetettiin kiinalaisille lapsille englantia. Heillä oli joka aamu tuollainen jumppa ulkona, aluksi laulettiin englanniksi pätkä ja sitten kiinaksi, en enää muista kun alun, mutta oli ihan hauskaa kuultavaa :-)

  ReplyDelete
 11. Anonymous, totta tuokin, mutta missään en ole nähnyt yhtä paljon karmivia suita hampaidenrippeineen saati kokenut pahanhajuisia hengityksiä. No, enhän minä koko maailmaa ole kiertänytkään, pahempia saattaa jostain löytyä. Mutta Afrikassakin oli palon siistimpää sillä saralla.

  Sanna, mutta eihän pienten lasten jalat voi haista niin kauheasti. Ei ainakaan meidä ja ayi aina välilä intoutuu pesemään heidänkin kenkiä.

  Frost, onhan se mukavaa kun ei tarvitsee stressata pukeutumisesta. Ihanaa rentoutta. Pukeutumisen kannalta elämä täällä on ihanasti suvaitsevaisempaa kuin Pariisissa!

  Satu, kyllä lapsilla näytti jumppatuokiossa hauskaa olevan, kuten varmasti teidänkin tytoillä.

  ReplyDelete
 12. Hauska kokemus tavata ihmisiä pyjamissa.Olin lukenut asiasta jo ennen Kiinaan muuttoa,mutta silti tuli tunne,että 2 vankia oli päässyt lomille,kun 2 keski-ikäistä miestä tepasteli vastaan raidallisissa pyjamissa tavaratalossa.Kiinassa on niin paljon nokea ja likaa maassa,että kenkiä täytyy pestä. Koiran tassuissa sen huomasi,suihkussa vesi oli mustaa pienenkin lenkin jälkeen.Lisbet

  ReplyDelete
 13. Varmaan tiedättekin sen,että pyjamaan pukeutuminen merkitsee vaurautta;on varaa ostaa yöpukukin.Lisbet

  ReplyDelete