Wednesday, March 3, 2010

Harvinaista herkkua

Purkutyömaan sijaan vaihteeksi kiinteistökierros hutongissa, olkaat hyvät.Perinteiset kiinteistöt muodostuvat kolmen tai neljän pienehkön suorakaiteen muotoisen talon kokonaisuudesta. Talot muodostavat suojaisan sisäpihan, jonne pääsee kadulta suuresta ulko-ovesta, kenties talon läpi kulkien. Monilta ulkoseiniltä puuttuvat itse asiassa ikkunat kadulle, sillä piha on elämän keskus. Remonttien yhteydessä näyttää ikkunoita tulleen kuitenkin lisää.
Seison eteisen tuntumassa, katson vasemmalle tulevaan keittiön, suoraan eteeni sisäpihalle sekä oikealle sisäpihan viertä reunustavaan käytävään, jonka varrella muutama makuuhuone ruudukkoikkunoineen sekä viikattavine ovineen.
Remonttien valmistuttua näyttävät uudistuneet talot kovin houkuttelevilta kohteilta. Taitaa pyydettävä vuokrakin olla keskivertokiinalaiselle utopistinen, mutta minusta pääasia on rakennusten säilyttäminen purkamisen sijaan, kauniisti uudistaminen perinteisiä materiaaleja käyttäen ja rakennusperinteen kehittäminen modernin elämäntavan tarpeita ajatellen.

Löytyisikö meidän perheeltä uskallusta muuttaa keskelle oikeaa kiinalaista kylää? Kauemmaksi ulkkaripalveluista ja kouluista sekä kansainvälisistä leikkitovereista? En kuitenkaan ihan usko, valitettavasti, mutta aina voi pitää hauskaa jossittelemalla.

9 comments:

 1. Tuo rakennustyyli on niin kaukana meikäläisestä elementtirakentamisesta, että ihan tekisi mieleni usuttaa teitä kuitenkin harkitsemaan muuttoa :)

  AnnaP.

  ReplyDelete
 2. Näyttääpäs kivalta! Täällä en ole sellaista ihmettä vielä nähnyt, että vanhoja taloja kunnostettaisiin... Sapporossa on keskustassa jonkin verran vanhoja ränsistyneitä puisia omakotitaloja, mutta kun omistajat kuolevat pois, taloille näytetään purkukonetta välittömästi. Omalta kadultamme hävisi tällainen talo yhdessä yössä.

  ReplyDelete
 3. Ehdottomasti muutatte! En voisi kuvitella asuvani täällä "ulkomaalaisalueella". Tietenkin paikallisten keskuudessa. Vai mikä siinä on niin iso ero ettei voisi harkita? :)

  ReplyDelete
 4. Onhan kaunista! Ihanat punaiset väriläiskät siellä täällä.

  ReplyDelete
 5. hei mina nain kerran ohjelman suomessa naisesta joka asui hutongissa. se talo oli ihana ja se nainen oli suomalainen!

  ReplyDelete
 6. Anna P, elementtirakentaminen ihan missä vain prukaa olemaan hirveää...

  Anu, ihan totta? Miten olin kuvitellut japanilaiset enemmän vanhaa arvostaviksi. No joo, mun käsitys japanilaisista on niin mielikuvituksen varassa, etten usko siinä olevan mitään yhteyttä totuuden kanssa.

  Mizyena, ei siinä kiinalaisten keskuudessa asumisessa mitään olekaan. Itse asiassa meidän alueella reilusti yli puolet asukkaista on kiinalaisia tai ulkokiinalaisia paluumuuttajia. Kysymys onkin enemmän käytännön ongelmista, jotka tuohon kylään muutto toisi mukanaan. Ensinnäkin meidän molempien pitäisi hankkia paikallinen ajokortti, mutta minä en sellaista halua, joutuisin pian vankilaan törttöiltyäni liikaa (minä noudattaisin sääntöjä ja ajaisin taatusti jonkun joka ei noudattanut märäksi läiskäksi). Toiseksi aamuruuhkassa lasten kanssa istuminen ei vain houkuta, nyt kun asumme aivan koulujen vieressä. Ei tämä kylä kaukana ole, linnuntietä, mutta matka kouluille ja palveluihin kulkee kamalan ruuhkaisen tien kautta. Oikeastaan nämä kaksi ovat ne suurimmat esteet. Ai että, nyt kun taas mietin asiaa alkoi se kuitenkin taas houkuttaa. No, vuokria en siis ole edes selvittänyt, että olisiko meilläkään moiseen varaa!

  Thilda, juuri nyt noita punaisia läiskiä on paljon, ovat uuden vuoden koristeita.

  Aurinko, onhan niitä. Meidänkin yksi ystävä asui viime talven kaupungilla yhdessä aivan ihastuttavassa hutongissa. Remppasi itse silloisen kumppaninsa kanssa tämän suojellun talon ja häneltä kuulimme varsin herkullisia tarinoita naapuruston elämästä.

  ReplyDelete
 7. Me asumme kaiken kansan keskellä kun ainoa expatyhteisö asuu sen verran kaukana koulusta ja keskustasta etten sinne halua mennä.:) Eikä sekään oikea yhteisö ole, kunhan vain asuu jonkun verran ulkomaalaisia.

  Mutta tuo talo-kiehtova!

  ReplyDelete
 8. Tosi mielenkiintoinen, kiehtova kurkkaus! Mahtavaa kun talo säilyy.

  ReplyDelete
 9. Nuo sisätilat olisivat aivan ihanat kodiksi!

  ReplyDelete