Friday, November 30, 2007

Jotain uutta, muistoksi vanhaa / Something new, a found memory from France


Ikea on ihme kauppa. Jokaiselle jotain, tyhjin kasssein ei sieltä poistu kukaan vai lienenkö väärässä? Glögiä ja kynttilöitä minä varsinaisesti sinne menin hakemaan, mutta kuinkas ollakaan, samalla sai olohuone uuden väriruiskeen. Mustiin nojatuoleihin piristävät tyynyt, sävysävyyn pehmeät torkkupeitot, joiden nimi oli hilpeästi "Ritva" - tanskalainen seuralaiseni ei laisinkaan ymmärtänyt mitä rupesin nauramaan. Lisäksi sohvalle mustavalkoiset kukkaniityt varmistamaan hyväntuuliset päiväunet ja pehmeät iltasadut. Tulinpa hyvälle mielelle, luulen olohuoneenkin ilahtuneen.


Aamulla pelastin kadulla roskasäkin alla lojuneen aarteen: nahkasen lastenkengän. Tämä edustaa minulle koko Pariisi-elämää. Niissä on ohuet sirot nahkapohjat, nauhat on hiljattain uusittu, laatukenkiä on kierrätetty lapselta toisella, pienet varpaat ovat niissä hytisseet talvella, hillitty väri sopinut tyylikkääseen asukokonaisuuteen. Konservatiivisuutta, estetiikkaa, periaatteita. Siinä kenkien ranskalainen olemus. Taidan säilöä tämän vitriiniin.

Millainen olisikaan suomalaisen muotokuva kenkänä?

16 comments:

 1. Onpas nätti huone, ihanan rauhallinen värimaailma. Meillä on tuosta samasta Hetkiä-kankaasta olohuoneen kesäverhot - muuttaessamme yhteen avomieheni kanssa, se oli ainut Marimekon kangas josta molemmat pidimme! Verhojen etsiminen olikin silloin melkoinen taistelu, kun molemmilla oli omat mielipiteensä asiasta... Onneksi miehen maku ja suvaitsevaisuus on nyttemmin laajentunut, joten jokaisesta sisustusvalinnasta ei tarvitse käydä kauheaa sotaa! :)

  ReplyDelete
 2. Kivan jouluisia värejä löysitkin viileätä talvea lämmittämään ja sopivat hyvin olohuoneesi värimaailmaan. Ja tuo kenkä on hellyttävä:)

  Suomalaisen kengän olemus? Adidaksen lenkkari kesällä, Nokian kummisaapas keväällä/syksyllä ja Kuoman kangaskenkä talvella?8]

  ReplyDelete
 3. Ikea on just tuollainen, miten ne sen tekee? Inhoan Ikean huonekaluja, mutta pikkukrääsä on siellä niiiiiin kivaa.

  Koska Ritva tulee muotiin vauvoilla? "Oi oi Ritva-parkaa, nyt on tullut isooo kakka vaippaan..." Vaikea kuvitella.

  ReplyDelete
 4. Ikeassa käy juuri noin yleensä. Meillä on aika paljonkin Ikean tavaraa. Ne ovat olleet melkein aina sellaisia "kun meillä nyt ei ole varaa muihinkaan" -ostoksia TOSIN halvemmallakin olisi voinut saada ja kivempia, mutta on ollut aikoja jolloin emme ole jaksaneet etsiä.
  Ja nyt ostetut vaatekaapit ovat hyvät ja käytännölliset. Tykkään.

  Kiitos kun panit kuvan tuosta kengästä. Sain siitä nimittäin idean, jossa käytän omaa pientä kenkäpariani.

  Kaikki mitä kirjoitit kengistä ja ranskalaisista on totta.
  Ja kun nyt kysyit millainen olisi suomalaisen muotokuva kenkänä niin mieleen tuli Inkiväärin tavoin joku talvilenkkari. Voi kamala, eihän se voi olla totta, mutta miksi se tulee ensimmäisenä mieleen?

  Onko lapsilla muuten edes nauhoja enää kengissään?...

  ReplyDelete
 5. Suomalainen muotokuva kenkänä on ehdottomasti musta nokialainen kumisaapas kokoa 45. Siinä on jotain Suo, kuokka ja Jussi -meininkiä. Tietysti lastenkenkänäkin toimiva!

  ReplyDelete
 6. Entas oikeat vanhanaikaiset huopikkaat...? Tulisiko niista suomalainen mieleen?

  Totta mita sanoit Ikeasta.Heilla on hitsin hyva psykologi toissa, kun on kauppa kaavoitetltu, ajateltu, suunniteltu niin, ettei sielta voi paasta ulos ilman kassalla kayntia...

  ReplyDelete
 7. Hitsi sentään kun Suomessa EI SAA olla nauhoja lastenkengissä, ihan kielletty päiväkodeissa, siksi niitä ei kaupoissakaan myydä.

  Allekirjoitan työn ranskalaisanalyysin heti.

  Suomi kenkään tiivistettynä voi tosiaan olla tarralenkkari, kääk. Joka tapauksessa ruma, käytännöllinen ja usein myös hoitamaton. Sillä sama kenkähän ei voi olla sekä kaunis että hyvä täkäläisen ajattelutavan mukaan. Ja tietenkin se pitää saada jalkaan heittämällä, vaivaa ei saa liiaksi olla mistään.

  Olkkarinne on SUPER!

  ReplyDelete
 8. Kamalaa, mutta minäkin yhdistin Suomen heti talvilenkkariin tms. Voi huh.
  Ja totta, on kamalaa ettei lapsille löydä kauniita kenkiä täältä. Tarralenkkaripakko päiväkodeissa on kamalaa. LÖysin kirpputosiltä kahdet iahstuttavat mustat "ranskalaistyyliset" pikkukengät nuorimmaiselle. Ehkä ensi kesänä tai seuraavana hän saa astella tyylikkäänä lenkkarijalkaiset kumoon. (no, on meilläkin niitä tarralenkkareita, mutta olisi jotain muutakin!)

  Kyllä, olohuoneenne on super.

  ReplyDelete
 9. Oih, kiitos kaikista kauniista olohuonekommenteista. Huonekalut ovat kaikki peritty eri osoitteista, mutta kivasti ne yhteen menee. Ja itse valitulla tilpehöörillähän saa paljon aikaiseksi. Lisäksi tykkään tuntuu niin luksukselta kun on kaikki listat paikoillaan ja kauniit seinäpeilit (Porvoon kodissa niin ei tosiaankaan ollut).

  Minä vähän mietin suomalaisen olevan kesäisin sellaiset pölyiset tarrasandaalit, terveyskenkätyyppiset, hirmumukavat ja kolhot, muka urheilulliset.

  ReplyDelete
 10. Kunpa olisikin huopatossu mutta tehdäänköhän niitäkään enää????

  Pölyiset tarrasandaalit, hih hiii.
  Viime kesänä muuten istuin Särkänniemessä odottamassa kun pojat huvitteli itseään oksennuskuntoon ja siinä penkillä istuessani katselin alaspäin ohikulkevia jalkoja. Todeksi havaitsin että oli niin mies tai nainen, yleisin kenkä oli juuri se tarrasandaali (sukilla tai ilman) tai sitten ne kauhu-Crocsit. Ja 95 prosenttia kansasta laahaa koipiaan maata pitkin. Juuuh, olen suomalainen itsekin mutta sanon kummiskin että mikään muu kansa ei etene yhtä vetelän näköisesti. Ei kai ryhti voi olla hyvä ja askel varma jos jalassa on....ne.

  ReplyDelete
 11. Suomalaisen muotokuva kenkänä... Ensimmäisenä tuli mieleen Nokian musta kumppari.

  ReplyDelete
 12. Kyllä mulla tuli mieleen myös kumppari, ehdottomasti. Mutta maalla (melkein) asuvana mun on myös sanottava että ne kumpparit on todella mainiot kengät täällä. Ne jalassa on jotenkin paljon REHELLISEMPI olo kuin korkkareissa. Ehkä se on sitten tätä minun pohjois-suomalaista mentaliteettia.

  Voi teillä on tuo lamppu! Viihtyisä olkkari.

  ReplyDelete
 13. Kumpparit ovat oivalliset täällä Brysselissäkin, ainakin kun haen pojat kaatosateessa koulusta, ja odotamme bussia kuravellissä seisten. Siis oikeasti.
  Nokioita mulla ei ole mutta kummiskin.
  Mutta sitä olen sanonut ystäville että jos näkevät mulla ne tarrasandaalit niin sitten sopii herättää.

  ReplyDelete
 14. Tosiaan suomalaisen uusi muotokuva on kauhu-crocksit! Puistattaa aivan.

  ReplyDelete
 15. Hihii, sandaalit valkoisilla tennissukilla ?! Kauhistuksen kanahäkki !

  Luulin että Ranskassakin oli lapsilla nauhakenkäkielto, kunnes joku kumosi harhaluuloni ja nyt on molemmilla nauhalliset - arkiaamuisin armoton poru kun eivät osaa itse laittaa eivät haluaisi antaa minun auttaakaan.

  Jossain kerran vertailtiin ranskalaisten ja saksalaisten kenkämakua ; esim tarjoilijasta näkee heti mistä on kotoisin - ranskatar viis veisaa mukavuudestaan, saksatar antaa palttua ulkonäölleen. =)

  Meillä on samanlainen matka-arkku pöytänä, se on ihana ! Tosi siisti sisustus tosiaan.

  ReplyDelete
 16. Kumpparit, ne ne olisivat varmaan se suomalainen juttu. Suloinen lastenkenkä, mitäköhän tarinoita se voisi kertoa?

  ReplyDelete