Sunday, November 18, 2007

Ihmeellinen maailma

Eskariluokkalaisellamme on lempinimi: Matkaradio. Minne tahansa olemmekaan menosa viihdyttää hän seuraa varmalla kerronnolla sekä laululla. Noin kuukausi sitten vaihtui ohjelma, vähemmän tarinointia, enemmän interaktiivisuutta eli juontaja kysyy ja kuulijat vastaavat. Tämä lähetys pauhaa yleensä myös aterioidessamme. Tässä marraskuun parhaat palat:

Paljonko on 10+10+20+20+50+60?

Mitä tekee Paholainen?

Miksei nunnat mene naimisiin?

Miksi suuremmista viuluista lähtee komeampi ääni?

Ollaanko maatiloilla köyhiä?


Miksi elefanteilla on suuret korvat?

Miksi on vulkaaneja?

Miten maitopurkkeihin saadaan, että kuinka vanha maito on?

Missä kohtaa meressä on liian syvää?


Minä puolestani kysyisin mitä Andersenin saduista tunnistatte liinasta? (Anteeksi kuvien "sadunomainen usvaisuus".)

Tämä puuvillainen liina on kesäinen kirpparilöytö ja vasta kotona huomasin kuvien olevan ilmiselvästi satusedän tunnetuimmista saduista. Keisarin uudet vaatteet, Prinsessa ja herne, Pieni merenneto, Ruma ankanpoikanen, Peukaloliisa, Pieni tulitikkutyttö ja ???

12 comments:

 1. Voi noita kysymyksiä. Tuttuja ovat.
  Pienempäni aloitti tänään kertomalla että hän näki juuri äsken ikkunasta yhden variksen, joka on lentänyt SUomesta vaarin luota tänne! Se on se sama, aivan varmasti, aivan saman näköinen!
  Muiden mielestä hän juksaa ja liioittelee, omasta mielestään on aina oikeassa. JA se on tärkeintä.

  ReplyDelete
 2. .. Ja lentävä matka-arkku, paimentyttö ja nokipoika, lumikuningatar.. :D

  Ihana liina, niin kaunis!

  Oi, en malta odottaa,että jonkun vuoden päästä meilläkin alkaa kyselykausi :D Lasten tiedonjano on niin valloittavaa! Paljon paljon lämpimiä ajatuksia Pariisiin!!

  ReplyDelete
 3. Hyviä kysymyksiä! Onko juontajalla vastaus aina valmiina, vai kerääkö hän yleisön vastauksista johtopäätöksensä? jääkö mikään kysymyksistä vastausta vaille?

  Meidän tietäjä kyseli kolmevuotiaana: Äiti, mikä on sakko? Mikä on menestys? Mikä on neste? Mikä on juliste?

  Hetken sitä saa miettiä selitystä selkokielelle, jonka tuon ikäinen voisi hahmottaa... Yllättävän moni asia on hankala selittää vaikka tuntuu itsestään selvältä!

  ReplyDelete
 4. Meillä tuo matkaradio lempinimi taitaisi langeta pienemmän niskaan. Siitä lähtien kun hän oppi puhumaan, ei siihen ole tullut taukoa kuin nukkuessa :) Se mielikuvitusvarasto mistä hän ammentaa ideat tarinoihin ja lauluihin on ihan uskomattoman suuri. Päiväkodillakin usein nauravat, että voisivat antaa yhden satutuokion viikossa meidän tytön pidettäväksi.
  Isompi on erikoistunut juuri noihin vaikeisiin kysymyksiin. Tänään kysyi että tiedämmekö me mitä viestiä täältä tulee ja osoitti päätään. Hetken ehdin jo pelätä hänen saaneen osan minun hulluudestani, mutta sen sijaan hän oli kuunnellut/katsellut uuden äänikirjansa joka kertoo ihmisen ihmeellisestä kehosta..

  ReplyDelete
 5. Liina on todella soma! Olisiko vuohella ratsastava kaveri Tuhma Jussi?

  ReplyDelete
 6. Oiva löytö tuo liina. Tosi kivan näköinen.

  Mahtavia kysymyksiä.
  Meidän melkein kaksivuotias nuorimmainen aloittelee täällä kyselyuraansa. Neuloin sukkaa, hän töpötteli paikalle ja tokaisi: "Mitäs koukkuat, äiti?"

  ReplyDelete
 7. Violet, mekin uskoimme pihalla vierailevan jäniksen olleen aina se sama...joskus yksin, toisinaan seuranaan useita pupujusseja.

  Milano ja Kuukiuru, kiitos vinkeistä! nyt tuleekin luku-urakkaa.

  Pipuu, ainahan sitä jotain yrittää vastata, mutta olin kiitollinen, että vulkaanikysymys esitettiin isälle eikä mikulle. Toisinaan yritän saada keskustelua, että mitä itse luulet. Jossain joskus luki, että se on juutalaisessa kulttuurissa yleinen tekniikka saada lapset itse päättelemään ja siksi on niin paljon juutalaisia tiedeihmisiä ja älykköjä. Tiedä häntä.

  Ipi, mielikuvitus on valtava rikkaus, onnellinen lapsesi!

  Isoinpapu, kylläpä on taitava 2v pulpattaja teillä, meidän 3v on juuri aloittanut kyselemällä, että mitä teet ja mikä tuo on. No, ehtiihän tuota.

  ReplyDelete
 8. Ihania kysymyksiä kerrassaan.

  Meillä tytöt ovat kanssa erittäin puheliaita. Pienemmällä 3-vuotiaalla käy suu niin tiuhaan että suusta tulee välillä ihan itse kehitettyjä sanojakin. Eilen aamulla laittaessani kenkiä hänelle jalkaan tokaisi: 'äiti, laitetaan uudestaan, kenkä tiukittaa'.

  ReplyDelete
 9. Hyviä kysymyksiä - olisi kiva kuulla vastauksetkin:), joskus meillä jouduttiin turvautumaan tietosanakirjaan ja muutenkin oli vaikea selittää asiaa jonka varmasti tiesi, mutta vain sillä yhdessä sanalla...

  Pieni merenneito on myös Andersenin satuja - kiva liinanen.

  ReplyDelete
 10. Hihii..itse olin pienenä laulava radio...lauloin perheen ilmeisesti sietokyvyn äärirajoille, sillä sain usein kuulla: voisitko jo lopettaa. Nykyään keskimmäinen on soiva radio...ja taitaa olla samaa kaliiberiaa kuin äitinsä, sillä kyllä täällä välillä kaivattaisiin myös hiljaisuutta. ;) Ei sen puoleen, on ihanaa, että lapsi saa olla oma itsensä.

  ReplyDelete
 11. Onko se TINASOTAMIES ja se yksijalkainen balleriina? SE on kiva satu!

  P.S. Eskarilaisellasi on joukko mukavia ja pohtivia kysymyksiä.

  ReplyDelete
 12. Vakaa tinasotamies (sotamies ja ballerina), Tuhma Jussi (vuohen selässä), Tulukset (sotamies ja noita-akka puun vieressä), Lumiukko, Villijoutsenet (olettaisin että nainen rannassa tekee joko kaislaverkkoa tai nokkospaitaa), Sikopaimen (räsypekka ja prinsessa padan ääressä).

  ReplyDelete