Wednesday, June 20, 2007

Kenkämieltymyksiä maailmalta

Yläasteen luonnontieteiden opettajamme Jukkis käytti aina puukenkiä. Ne olivat mustat ja ilmoittivat hyvissä ajoin kolinallaan tuntien alkamisesta. Kokonaisuuteen kuului 80-luvun collegepusero ja aavistuksen jalkoja rennosti laahaava kävelytyyli. Ja maantiedossa opetettiin jo varhaisessa vaiheessa, että puukengät ovat hollantilaisten juttu. Siis Jukkiksella oli hollantilaisten kopinat.


Ja näin pitkään piti elää, että opin myös ruotsalaisten, tai ainakin höllvikeniläisten, käyttävän puukenkiä. Niitä näkee joka kadunkulmassa myynnissä ja kotiovien pielessä odottavat kopistelijaa monenkokoiset ja kukalliset puujalkineet. Vaikka paikalliset kodit ovat kuin suoraan Ikea-katalogista vaaleine sisustuksineen ja vaatteet raikkaan valkoisia ja vaaleanpunaisia, saa puukengissä olla rajujakin värejä. Että löytyypä näistä ihmisistä hieman särmääkin! Se on vanha hyvä virsi, että matkailu avartaa. Kaikkea ei opi koulunpenkillä.

3 comments:

  1. Mulle puukengät ovat aina olleet nimenomaan ruotsalainen juttu. Itse pidin niitä muuten yläasteella talvellakin. TUngin vaan villasukat.
    Täällä Hollannissa niitä sen sijaan ei pahemmin oikeasti näe. Maajusseilla on niitä takaa ummessa olevia, mutta kadulla ei juurikaan.

    Kenkäkaupoissa on kyllä tänäkin vuonna valikoimissa jos jonkunlaisia...pahimmat taisivat olla "lehmänkarvaiset"...

    ReplyDelete
  2. Mullakin on työkenkinä puukengät, silloin kun olen opehommissa. Mustat ja hyviksi muotoutuneet. Tuo kuva kirvoitti heti kehittelemään niihin jotain ornamenttia, ehkä ensi syksynä täräytän opettajienhuoneessa!

    ReplyDelete