Saturday, December 5, 2009

Tiedättekö?


Tänään riensimme kaupungille, sillä uusi Insider's Guide to Beijing, ulkkarien raamattu vuodelle 2010, ilmestyi toissapäivänä ja nappasimmekin kirjakaupan viimeisen kappaleen. Nyt taas tiedetään mistä mitäkin tästä kaupungista löytää.Nautimme perheen kesken lounaan lempiravintolassamme Hatsunessa. Siellä melkein voi luulla olevansa Japanissa - en tosin oikeasti koskaan ole naapurissa ollut, mutta kuvittelisin siellä olevan yhtä herkullista sushia ja sekä kauniita asetelmia kuin tässä ravintolassa.


Mutta sitä en edes osaa kuvitella, että millainen vessakulttuuri Japanissa on. Että tarvitaanko sielläkin tällaisia kylttejä, mitä Pekingin modernin ostoskeskuksen asiakasvessasta tänään bongasin. Onko tietoa?

10 comments:

 1. Siis täh? Tarkoitan tuota kylttiä.

  Tykkään tuosta origamista lasissa, origamit on muutenkin ihania.

  Oletteko ajatelleet pistäytyä Japanissa sieltä käsin? En edes tajua kuinka kaukana tai lähellä se teitä on?

  ReplyDelete
 2. Takalaisen tavan mukaan, jotkut, nousevat seisomaan ponton paalle - tarkoitettaisiinko sita?

  En olen perilla japanilaisten wc-tavoista mutta akkiseltaan voisin kuvitella nakevani tuollaisen kyltin taallakin.

  ReplyDelete
 3. Liivia, kaikenlaisia retkiä sitä tulee suunniteltua, mutta harva toteutuu, meitä kun on aika monta ja kohta esikoisestakin saa maksaa aikuisen hinnan. Lento Tokioon taitaa kestää kolmisen tuntia, eli aika lähellä oikeastaan. Japani on mun sellainen unelmien maa, ollut jo 11-vuotiaasta, joten voi olla parempi olla menemättä, saattaisin pettyä pahasti! Ja kyltti tosiaan viittaa siihen, ettei siihen pytyn renkaalle saa nousta seisomaan ja siitä sitten laskeutua kyykkyyn. Täkäläiset vessat kun yleensä ovat ns. kyykkyvessoja, reikä lattiassa, juunou.

  Pikkujutut, juuri niin.

  ReplyDelete
 4. Juuri hetki sitten luin Facebookin puolelta Pekingissä asuvan ystäväni statuspäivityksen: seuraavan kerran kun hutong-kahvilan vessan kyltissä lukee for liquid only hän aikoo noudattaa sitä ellei ole kumihanskoja mukana... Nauratti, koska voin kuvitella tilanteen epämiellyttävyyden. Pöntön renkaalla seisominen on muuten kohtuullisen yleistä kaikkialla Aasiassa. Siksipä melkein mieluummin käytän niitä reikä lattiassa -versioita, tuntuu että hygieenisempiä.

  ReplyDelete
 5. Heti tuli mieleeni, että kun sielläpäin niitä reikä lattiassa -vessoja on varmasti vielä paljon.
  Ihmiset sitten kai luulevat, että pönttöjenkin päällä seistään...ja onhan se tavallaan hygieenisempää ;))

  ReplyDelete
 6. Tuollaisen kyltin olen tavannut minäkin yhdessä baarissa. Kiinalaisilla kun on tapana nousta pytyn päälle seisomaan. Senpä vuoksi minäkin käytän mieluummin sitä lattiareikää. On nimittäin tullut aika kaameita pyttytapauksiakin vastaan.

  Mitäh?! Onko ensi vuoden opas jo ilmestynyt?? Täytyypä tsekkailla, josko ne ei vielä ihan kaikkialta ole päässeet loppumaan.

  ReplyDelete
 7. Joo tuttua reikävessat ja bongasin kyltin idean.En tosin käyttänyt kiinalaisia vessoja,kun onneksi ei ollut yliaktiivista rakkoa.Niissä kiinalaisissa vessoissa (vaikka olisi moderni kauppakeskus)ei ole vessapaperia yleensä,joten pitäkää matkailijat matkassa.Lisbet

  ReplyDelete
 8. Maiku, joo, minäkin olen törmännyt ainoastaan nestemäisiä tuotoksia suvaitseviin vessoihin. Noin yleistäen haju on hutonkivessoissa nin karsea, ettei niissä isoja asioita voi oksentamatta tehdäkään...

  Aurinko ja kuu, hygieenisempä pepulle, muttei lahkeille ja kengille, ovat nääs kyykkyvessat sillei muotoiltu, että AINA roiskuu ja paljon.

  MiaO, Bookwormista vietiin viimeinen, mutta tuleehan niitä taatusti lisää.

  Lisbet, meikäläisellä on käsilaukussa aina vessapaperia ja kosteusliinoja koko perheelle mukana, siksi käsilaukkukin on kokoa halonen.

  ReplyDelete
 9. En ole koskaan käynyt Japanissa... Voisi kuvitella, että sieltä löytyy niin istuma- kuin kyykkyvessojakin.
  Eikös Tokion lentoasemalla ole varsin hienot laitokset, saa musiikkia, yms. hyvä ettei kone pyyhi takamustakin samalla kertaa ;-)

  Tuota pissaamista "siististi" lattialla olevaan reikään, en minäkään koskaan oppinut. Eikä sitä osannut moni muukaan, hajun ja sotkun perusteella ;-D

  ReplyDelete
 10. Turkissa sama meininki, että usein WC-pöntön reunalle jalat ja siinä sitten kykitään. En tiedä, mikä siinä on hygieenistä, kun pissa roiskuu pitkin pöntön reunoja - jäljistä päätellen, en ole itse kokeillut! :D

  ReplyDelete