Wednesday, December 9, 2009

Erimielisyys


Vieraan kulttuurin keskellä asumisessa on puolensa. Ainakin joutuu olemaan erilailla tuntosarvet valppaina, jotta saa asiansa mahdollisimman järkevästi hoidettua ja kommunikoitua ihmisten kanssa ilman aivan kamalia väärinymmärryksiä (joita tosin kuitenkin tapahtuu päivittäin).


Liikenne on yksi haastavimmista arkipäivän elementeistä, jonka ymmärtämiseen on minulla vielä todella pitkä matka. Lavasähkömopolla huristellessani erityistä ärsyyntymistä aiheuttaa "edestä pujahtaminen". Se on sellainen veikeä tilanne, jossa sivukadulta pääkadulla kulkevan eteen ilmestyy auto tai pyöräilijä tai jalankulkija tai koira tai mikä vain. Se ilmestyvä ajattelee ehtivänsä ylittää kadun ensin, muttei luonnollisestikaan kiirehdi vaan jopa hieman hidastaa etenemistään ennen edestä pujahtamistaan. Ja joka kerta minä joudun painamaan jarrun pohjaan välttääkseni ajamasta päälle. Suomalaisittain ajateltuna (tämä täpärästi vältetty) onnettomuus olisi ollut edestä pujahtajan syy, mutta kiinalaisen ajatusmallin mukaan päälleajaja olisi syyllinen. Ja korvausvelvollinen. Aamupäivän saldonakin olisi ilman valpasta jarrujalkaani syntynyt kolme korvausvaadetta!


Voi voi, vielä on minulla kovin monta porrasta kuljettavana ennen tyynen ja tasaisen arjen saavuttamista, sillä olen edelleen vakuuttunut "taakaa livahtamisen" olevan parempi vaihtoehto. Mutta kohtaloni lienee kuitenkin yrittää oppia ymmärtämään, sillä 1 300 000 000 kulkijaa on toista mieltä.

7 comments:

 1. Hih, kyllä nauratti =D

  Meillä mies meni Suomessa autokouluun ja vaikein asia oli oppia väistämissääntöjä. Oikealta tulevia pitää väistää -ajatus ei mennyt millään päähän. Siis mistä oikealta tulevia? mies ihmetteli pitkään ja mä ihmettelin takas, että no, oikealta tulevia! Sitten kävin miehen kotimaassa (siinä Kiinan eteläpuolella) ja tajusin miehen kysymykset hetkessä. Ne autot vaan vyöryy jokapuolelta päälle, ei niistä huomaa, mikä tulee oikealta ja mikä vasemmalta, mikä taka- ja mikä etuoikealta.

  Hurjaa, että uskaltaudut sinne liikenteen sekaan itse. Miehen sisko osti moottoripyörän ja mä olin kauhuissani, että miten se nmahtaa pärjätä. Tyttö kivahti, ettö kuule ihan samalla avalla kuin ne kaikki muutkin. Että kaipa sitä sitten pärjää kaaoksessakin...

  ReplyDelete
 2. Vieraassa kultuurissa eläminen on myös parasta dementian ehkäisyä, sanovat. Ja uskon kyllä siihen. Alati valppaana pitää varmaan aivot vireenä.

  ReplyDelete
 3. mulla ei ole mopoa ja istun usein taksissa. kiljun (kylla) usein takapenkilla ja tama ei sentaan ole mikaan hanoi tai bangkok. hanoissa menin kadun yli silmat kiinni yhden mummon kasikynkassa. mopot tuntui tulevan paalle.

  ReplyDelete
 4. Minun oma kulkuneuvoni(jalkojeni lisäksi) Kiinassa oli polkupyörä,joka maksoi uutena 45 euroa.Turvallinen pyöräily vaati ajoittain silmiä myös takaraivolla ja ohimoilla.Kiinalaiset itse olivat uskomattoman hitaita pyöräilijöitä ja suomalaisella mentaliteetilla heitä joutui jatkuvasti ohittelemaan.Pyöräparka ruostui happosateissa vuodessa ja jäi Kiinaan.Toivottavasti alueemme vartijasta se sai uuden isännän.Lisbet

  ReplyDelete
 5. Usko tai älä, noita edestäpujahtajia löytyy täälläkin. Ja ne on aina toisia ajajia. Jos yrität jättää moottoritiellä turvaväliä edessä ajajaan, joku punkee siihen väliin heti. Ja kun kaksi kaistaa sulautuu, on syytä katsahtaa sivuille ennenkuin itse siirtyy, koska takaa tulee aivan taatusti joku jolla on kiire ehtiä edellesi. Ä-R-S-Y-T-T-Ä-V-Ä-Ä.

  ReplyDelete
 6. Siellä Kiinassa jos missä sopii liikenteeseen vanha lastenlaulu "Aina valppaana liikenteessä..." Erilaiset käytännöt pitävät valppaana, mutta kyllä ne osaavat myös ärsyttää. Mutta ärsytys on parasta niellä, kun vastassa on noinkin paljon toista mieltä olevaa kulkijaa.

  Turvallisia liikenneseikkailuja!

  ReplyDelete
 7. Kauhistus! Pelkkään liikennettä Suomessakin. Varmuuden vuoksi koitan väistää aina kaikkia. Kun en luota liikennesääntöihin, seuraa se, että olen hermoheikko ja sen sijaan että katsoisin kunnolla risteyksessä sinne minne kuuluu, vilkuilen hätäisesti kaikki sivutiet ja tulijat.(Ja ajan lujaa, päästäkseni nopeasti pois ratin takaa. Ei hyvä yhtälö.)

  Vitsailen, että tarvitsen rohkaisuryypyn istuessani rattiin.

  ReplyDelete