Wednesday, December 16, 2009

Erilaisessa juhlassaTällä viikolla olen jälleen saanut kokea, kuinka asiat voidaan hoitaa erilailla ja silti hyvin. Omissa mielikuvissani on hyvin tarkat säännöt millainen joulunalusaika on, mitä koulun joulujuhlassa kuuluu laulaa ja esittää. Mutta yli 30 kansallisuuden kansainvälisessä koulussa joulujuhlaa ei luonnollisestikaan voida viettää minun ajatusmallieni mukaan, tai siis joulujuhlaa ollenkaan. Hieman haikeana ajattelin mistä kaikesta lapseni jäävätkään paitsi.Vaan turhaanpa taas murehdin. Eilinen toisluokkalaisten esitys oli täynnä tunnetta, vauhtia ja esiintymisen riemua. Musiikinopettajan johdolla 120 reipasta lasta esittivät laulaen ja tanssien eri kulttuurien joulukuuhun sijoittuvien juhlien musiikkia. Otteita oli juutalaisilta, ruotsalaisilta, hinduilta, espanjalaisilta ja joiltain muiltakin. Ei siellä tottulakkeja näkynyt, mutta silti sydämeni valtasi ihana jouluinen tunnelma. Jouluisen juhlan voi siis hoitaa näinkin.

12 comments:

 1. Meillä taas oli eilen perinteistäkin perinteisempi joulujuhla, jossa lausuttiin tonttulakit päässä pontevasti joulurunoja, laulettiin, soitettiin ja lopuksi esitettiin vielä joulukuvaelma. Tykättiin :)

  Joulumieltä toivottaa
  Anna P.

  ReplyDelete
 2. Ranskalaisesa koulussa ei ole ikinä mitään juhlaa. Siksi pojat sitä eivät ole kaivanneetkaan. Minä olisin heille kaivannut, kun muistelen niitä omia...

  ReplyDelete
 3. Ja minä olisin lähtenyt käsikirjoittamaan uusiksi meidän perinteistä joulujuhlaa :)

  Mukava että juhla oli onnistunut ennakkoaavistuksista huolimatta

  Tänään täällä sataa lunta. Sellaisia höyhenen kevyitä hiutaleita leijailee maata kohti. Viikko sitten maa oli vielä ihan harmaa, nyt vaikuttaa siltä että ehkä sittenkin saamme ainakin melkein valkoisen joulun.

  ReplyDelete
 4. Voi, minä hieman kaipaan koulun joulujuhlia. Täällä ei moisia ole vaan tänään lapset syövät koulussa jouluillallisen.

  ReplyDelete
 5. Eri kulttuurien erilaiset juhlat tuovat kontrastia omille muistoille. Minà rakastan suomalaista joulujuhlaa, kaikkineen. Perjantaina pààsen nauttimaan entisen tyòpaikkani iltajuhlasta.

  ReplyDelete
 6. Täällä ei ole myöskään joulujuhlaa. Ei ole ilmeisesti korrektia kun on juutalaisia ja muslimejakin varmasti koulussa. Sen sijaan lapset esittävät pari uudelleen sanoitettua joululaulua (Winter Wonderland on Sunny Wonderland, heh) ja menevät pyjamissa kouluun viimeisenä koulupäivänä. Voihan äiti. Kyllä minusta sentään vähän juhlavammin voisi kuitenkin päivän viettää.

  Mutta kivaa jos teillä osataan kuitenkin laittaa juhla pystyyn!

  ReplyDelete
 7. Ja mina tulin juuri koulun joulujuhlasta, jossa myos lapset, jotka ovat muslimeja, olivat mukana mukaellussa jouluevankeliumissa.

  Laulua ja naytelmaa, siinapa ne.

  ReplyDelete
 8. Anna P, kuulostipa kivalta! Ja kiitos samoin.

  Violet, tuossa juuri asian ydin, ettei kaipaa jollei ole koskaan ollutkaan, mutta me joilla on ollut kaipaamme. Ei pelkästään joulujuhlaa, vaan ihan muutakin Suomeen jäänyttä elämää. Mutta kuopuksellekin se kaikki yhdistyy kesälomaan, ei niinkään elämään yleensä.

  Tirlitta, niin ehkä minäkin Suomessa, mutta kun etäisyyttä kertyy tietty määrä niin nousuvat tietyt perinteet arvoon arvaamattomaan. Kun pa lauantaina olisi Etelä-Suomessakin valkoista!

  Paevi, mutta sehän on hauskaa, että sentään jotain! Mitä teilläpäin syödään jouluna?

  Lissu, mainiota, sitten vaan nauttimaan!

  Merja, hei mikä tää ameriikkalaisten pyjamassa kouluun -innostus oikein on? Muistan muinoin vaihto-oppilasvuotenani harrastettaneen sitä, ja nyt myös tässä lasten ameriikkalaistyylisessä koulussa on muutaman kerran vuodessa pyjamapäivä. Minusta aika erikoista. Varsinkin kun täällä on niin kylmä, että esikoinen piilotti pyjamansa alle toisen kerroksen vaattetta, että pärjäisi.

  Pikkujutut, hyvä meininki siellä! Ei niin tarkkaa, vaan pääasia yhdessä tekeminen.

  ReplyDelete
 9. Mielenkiintoista ja avartavaa, avata itsensä toisenlaisille tavoille.Ja ehkä sitä kautta pääsee lähemmäksi sitä, miten itse HALUAA joulunsa viettää,eikä miten se PITÄÄ viettää.

  ReplyDelete
 10. Onpa kaunista! Ja tuon taustaidean kopioin heti muistikirjaani.

  ReplyDelete
 11. vilijonkka, taalla asia ratkaistu mielestani hyvin niin etta suomikoululla on juhlava juhla, sitten on suomalaisten joulukirkko ehtoollisineen jossa ensin kauneimmat joululaulut tilaisuus.
  mina en varmaan suomessa kavisi jouluna jumalanpalveluksessa mutta taalla lauloin taysin rinnoin. meidan tytot kayvat nyt sellaista kansainvalista koulua etta siellakin oli joulujuhla aivan oksat pois. oli monenlaista musiikkiesitysta, vanhemmat ykkosissa ja kaikenmoista stipendia jakoivat (jopa jeesuslaulu esitettiin kuoron kera!). meista vanhemmista tama tuntui jotenkin kauhean hyvalta. sellaista arvokasta jaykkyyttakin vahan. en olisi voinut uskoa etta tallaista paastan suustani. mutta tosiaan suuri ero entiseen kouluun joka oli kanadalainen koulu ja valilla niin alytonta pohjois amerikan hapatusta. vasyin siihen taysin.

  ReplyDelete
 12. voi hyva jeesus minun kirjoitusvirheita...

  ReplyDelete