Tuesday, September 15, 2009
Ylimääräinen vapaa
Ostin eilen kotiin valtaisat määrä käsien ja huonekalujen ja ovenkahvojen ja vaatteiden ja aivan kaiken desinfiointiaineita. Lähikaupan kassinpakkaajatyttö kysyi, että onko minulla lapsia kotona... Jep.
Olen lukenut KAIKEN internetin H1N1 tarjonnasta. Heti tuli artikkeleita lukiessa kurkku kipeäksi ja mittasin eilisen aikana "kuumeeni" kolmesti - aina alle 36 astetta. Mittasin lapsetkin vähintään yhtä monta kertaa - aina alle 36.2 astetta.
No, kaikesta huolimatta esikoisen eilen alkanut karanteeni jatkuu joko huomiseen iltapäivään tai torstai aamuun, sillä sairastunut luokkatoveri oli koulussa vielä viime viikon torstaina. Eilen koko luokka testattiin ja lähetettiin kotiin tekemään sähköpostitse lähetettäviä tehtäviä.
Kuopuksen ruotsalaisessa koulussa ollaan influenssan suhteen erityisen kauhistuneita. Niinpä hän on koulunsa asettamassa karanteenissa kunnes isosiskon "puhtaus" on todistettu (todennäköisimmin onneksi jo huomenna keskiviikkona). Hakiesssani hänet koulusta suhtauduttiin meihin kuin ruttoisiin - yllättävän nopesti pihalle muodostui ryhmiä jotka supattelivat ja kurkkivat meihin päin. Hmm. Itse en oikein tiedä mitä ajatella tai olla ajattelematta. Pestään tässä käsiä ja vietetään leppoisaa ylimääräistä vapaata soittoharjoitusten, piirustusvälineiden ja kirjojen parissa.
Pekingiläinen liikenne on sen verran spontaania, että mielestäni sitä kuuluisi pelätä tätä tautia enemmän. Mutta kuka sitäkin ajattelee lapsiaan kouluun viedessä? Ehei, kaikki vain kaahaa ja kurvailee, kääntyy milloin ja miten huvittaa, vilkun keltaista vilahdusta en muista nähneeni koskaan eikä pyöräilijöiden tarvitse ennakoida laisinkaan muiden liikkujin tekemisiä.
Äh, jo nyt lupaan, huomenna en tällä foorumilla marmata, vaan kirjoitan jotain yltiöpositiivista. Heippa huomiseen. Ja muistakaa ettei aitoja saa ylittää.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Odottelen vaan koska meidän koulu menee kiinni...
ReplyDeleteMielenkiintoista tulee olemaan noudattaako ranskalainen koulu Ranskan mallia eli koulu kokonaan kiinni jos on niin ja niin paljon sairastuneita vai tekeekö kute Belgiassa tehdään (säännöt lienevät koulukohtaiset).
Yhdestäkään tapauksesta ei olla ilmoitettu mutta arvaan jo sen höösäyksen kun se tulee. Tuolla on 2300 oppilasta niin että eiköhän se kohta.
Ollaanpas siellä tosissaan! Täällä (Suomessa) on nostettu jo kädet pystyyn ja todettu että tulee se sieltä kuitenkin, otetaan iisisti. Yrittävät rauhoitella ettei meno pääsisi liian hysteeriseksi. Käsiä pestään ja elämä jatkuu... Hirvittää silti vähäsen, totta kai. Mielelläni pitäisin sen taudin poissa tästä talosta!
ReplyDeleteNettikaranteenista koulukaranteeniin.. ei ole helppoa Kiina-elämä.
ReplyDeleteToivotaan ettei iske kuitenkaan. Meiltähän se hössötys alkoi, kun virus lähti kulkeutumaan Meksikosta ylöspäin. Nyt täällä on jo rauhoituttu, käsihygieniasta aina vaan muistutetaan muttei mitään kouluja suljeta kummiskaan..
Violet, tämä esikoisen ja keskimmäisen koulu on kanssa aikas suuri, luullakseni Pekingin suurin kansainvälinen koulu, 1900 oppilasta päiväkodista lukioon. Ovat ottaneet selvästikin maltillisen linjan, vain sairastuneen luokka suljetaan. Mutta koska kyse on Kiinasta niin valtion Tautikeskus oli heti edustajineen paikalla ottamassa naäytteet, eikä tyttö ollut edes vielä palannut koulusta kotiin kun talonyhtiön toimistosta jo soitettiin ja ilmoitettiin heidän tietävän tyttäreni luokkalaisen sairastumisesta. Taidan arvata millaiset vartijat saisimme ovellemme mikäli joku meistä sairastuisi!
ReplyDeletePilvitarha, tosissaan ollaan, juu. Taisiat säikähtää edellisestä, siis siitä sarssista.
Merja, eihän elämän tarkoitus olekaan olla helppoa, ainakaan täällä. Lähinnä tässä huvittaa kaksinaismoraali. Kyllään me tosiaan pidetään huolta hygieniastamma kovasti, käydään testeissä kiltisti.MUTTA, entä aidan toisella puolella kylässä, jossa kuolleet kissat lojuvat maassa ja kakat kaadetaan potasta avo-ojaan. Eivät ne ihmiset paljoa lääkäreistä tiedä, tai ainakaan heillä ei ole varaa testeihin. Käsiä pestään kun vettä jaksetaan kantaa, ehkä ylihuomenna taas. Ja töissä käydään vaikka olisi 40 astetta kuumetta (kuten kerran kuskimme), jottei menetetä työtä. Se näistä karanteeneista.
Meilla koulu ei ole alkanutkaan ja jo puhutaan alkamisen lykkaamisesta tuon influenssan takia. Kesalomalle lahtiessamme kesakuussa tautitapauksia oli 12, elokuussa jo yli 2000 ja nyt kuulemma ei enaa edes lasketa.Olisikohan piikki jo saavutettu?
ReplyDeleteMutta taalla voitaisiin nyt todenteolla painostaa siihen etta kasien peseminen on aika hyva keino valttaa popoja,kosteat kasipyyhkeet eivat pitkalle riita.Mutta mutta....
Onpas ironista jotenkin...että siellä hysterisoidaan jostain influenssasta.Täällähän tuo on jo luokiteltu ihan tavalliseksi influenssaksi...
ReplyDeleteHmh.
No johan on karanteeni! Minäkin vain odotan, koska pienen miehen erittäin pieni koulu suljetaan. Itse jouduin jo heinäkuussa testiin varuiksi, kun nousi kuume. Koulu suljetaan, jos luokalla on yli kolme kuumeista. Telkkarissa näytetään tietoiskuja käsihygieniasta ym. ym. Ja apteekkien kassat kilisevät, kun ihmiset hamstraavat puhdistusaineita. Minuakin ärsyttää juuri tuo kaksinaismoraali, myös täällä Ranskassa. Ilmansaasteita piisaa suur-Pariisissa ja jätteiden lajittelu tuntuu välillä hyvin alkukantaiselta (voin vain kuvitella mitä se siellä teillä on!). Onhan se tietysti hyvä, että ihmiset alkavat pestä käsiään enemmän... Tosin sen tavan soisi jatkuvan ilman mitään sen kummempaa epidemiaakaan.
ReplyDeleteHei!
ReplyDeleteAsiasta ihan kuudenteen. Millainen käsityökulttuuri Kiinassa on? Oletko törmännyt kiinalaiseen neulelankaan?
Täällä ihmiset ottavat enimmäkseen ihan rauhallisesti, ehkä herkemmin pysyvät kotona nuhaisina, mikä olisi toki normaalistikin hyvä. Silloin tällöin joku soittaa ja sanoo että "mulla on se pekoninuha, voidaanko siirtää tapaaista?" Aika kevyttä siis.
ReplyDeleteKoulussa on ollut pari tapausta, ja ohjeet on että jos on flunssan oireita niin viikko poissa koulusta.
Pikkujutu, minulla on aina kassissa mukana niitä kosteuspyyhkeitä, kaupungilla kun liikkuu tunnin niin saa liinan jo ruskeanharmaaksi! Mutta tosiaa, ei niillä pelkästään pärjää. Luulen että noissa hutongeissa, joista kylpyhuoneet uupuvat ja hiukset pestään kadulla, niillä ehkä hoidetaan alapään hygieniaa, sillä kovasti niitä pyyhepakkauksia kylillä on kaupan. Aika ankea ajatus.
ReplyDeleteAurinko ja kuu, joo, sano muuta.
Liza, poikkean AINA lankakauppaan kun moinen kohdalleni sattuu. Pikakatsaus: paljon tekokuitulankoja ja kimalletta (kiinalaiset rakastaa kaikkea kimaltelevaa!!!), myös 100% villaa löytyy, mutten kykenisi sitä neulomaan, niin on kutisevaa ja karheaa laadultaan. Puuvillalankoihin en ole törmännyt laisinkaan. Luulen nähneeni eilen yhdessä liikkeessä silkkilankaa ja kysyin hinnankin, mutta huomaan unohtaneeni senkin tiedonjyväsen, oli näet liin paksua tyttären käyttarkoitukseen. Halpaa se varmaan oli, mikäli oikeasti oli silkkiä! Ja ihan tavallisen hintaista jos oli polyesteriä. Värimaailma on täällä aika pirtsakkaa. Hyvinkin voimakkaita värejä, tummaa liilaa, räiskyvää joulunpunaista, häkelyttävää keltaista. Murretut ja taitetut sävyt odottavat edelleen keksimistään lankatehtaiden väriensekoitusosastoilla.
Kaisa, voin hyvin kuvitella teikäläisenkin hysterian ja mahtipontiset toimenpiteet. Anteeksi nyt kauheasti kaikki ranskalaiset ja kiinalaiset, mutta me aika usein miehen kanssa huomataan yhteväisyyksiä näissä kahdessa kiehtovassa ja suuressa, mutta kovin itseään täynnä olevassa kansassa. Myös koulusysteemit lienevät samankaltaiset.
ReplyDeleteKristiina, voi mikä ilmaus, pekoninuha. Tuon yritän muistaa, mikäs se olisi ruotsiksi, baconsnuva varmaan.
Täällä Hollannissa näyttää tuo influenssa-vouhotus jo menneen ohi. Lapsille on koulussa toitotettu että kädet pitää pestä hyvin, ja se näyttää menneen hyvin perille, mutta muuten asiasta ei enää paljon edes lehdissä kirjoiteta. Puhumattakaan että kättelyistä luovuttaisiin, ja kouluja ei varmasti suljeta influenssan vuoksi
ReplyDeleteKiina ottaa nyt kaiken irti hysterisoimalla silla kerrankin kavi niin, etta tautipaholainen lahti liikkeelle jostakin muualta ;-). vrt. lintuinfluenssa ja parit muut kiinalaista alkuperaa olleet tartuntataudit.
ReplyDeleteTaalla intiassa ihmiset ihan tosissaan uskovat etta sikainfluenssaan kuolee heti, mutta tuollaista Kiinan kaltaista hysterisointia ei ole. Taalla esim. lasten koulussa oli hyvat suunnitelmat tartuntojen estamiseksi mutta ne romuttuivat heti alkuunsa. Viela ei kuitenkaan ole lasten koulussa tartuntoja ollut.