Monday, April 27, 2009

Työ ja sen merkitys


"Ain laulaen työtäs tee..."
"Työtä työtä työtä tehdään, jotta jotta..."

Että mitä? Leiväntarve luonnollisestikin pitää kyetä täyttämään, mutta mitä muuta? Mitä työltäni haluan? Mihin haluaisin ryhtyä?


Minulle on tärkeää ulkopuolelta tuleva vaatimus nousta aamulla ryhdikkäästi ja lähteä toteuttamaan muillekin merkityksellisiä asioita. Vain itseni vuoksi harvemmin saan mitään aikaiseksi, haaveilun puolelle luiskahtaa liiankin helposti.


Toinen keskeinen merkitys työssä on se mahtava tunne kun tietää käyttäneensä 100% kapasiteetistaan ja hommat luistaa. Tuntee olevansa oikea ihminen oikeassa paikassa. Työn tuomaa palkitsevuuden tunnetta, sitä tarvitsen.


Kolmanneksi haluan kuulua yhteisöön. Että on kollegoita, jotta yhteistyön kautta syntyy jotain mihin yksin en olisi kyennyt.

Moisiin ajatuksiin ajauduin tänään opettajankokouksen jälkeen, jossa sain monien muiden tavoin kuulla koulumme tilanteen. Laman vuoksi täydennystä kotimaihinsa palaavien oppilaiden tilalle ei ole liiemmälti tulossa - oppilasmäärä näyttää nykyisestä vähentyvän 40% ensi syksynä. Säästön tarve on huima ja silloin on helppo aloittaa karsinta taito- ja taideaineista, kuten kuvataideopetuksesta. Valitettavasti. Kyllä luokanopettajat kaiken osaavat!?

Toisaalta tilanne on vapauttava. Kenties eteeni ilmestyy jokin vallan uusi mahdollisuus, ehkä otan muistikirjani esiin ja löydän idea-aarteita menneisyydestä. Tai sitten toteutan haaveeni (jonkin) kirjan julkaisemisesta tai...

Mei wenti, ei ongelmaa, sanoisi kiinalainen, sillä huomisesta ei täällä stressata. Vaikka vähän pohdituttaakin.

6 comments:

 1. No voihan harmitus. Mutta sanoisin kuten kiinalaiset. Elä tätä päivää ja kaikella on tarkoituksensa.

  Vika kuva on ihan huippu!

  ReplyDelete
 2. Eikö kulttuuri juuri ollut se sivistyksen tukipilari ? Hmmm. Harmi etenkin oppilaille, mutta eipä tuo suremalla korjaannu.

  ReplyDelete
 3. Mizyena, kaikella on elämässäni tähänkin mennessä ollut tarkoituksensa ja siksipä en oikeastaan ole kauhean järkyttynyt. Ehkä hyvin yllättynyt pikemminkin.

  Maurelita, ehkei sitä sivistystä niin tarvita, kunhan oppivat plussat ja miiukset ja muutaman sanan kirjoittaa, heh. Laittoipahan koulun kuukauden vanha uusi hallitus tuulemaan!

  ReplyDelete
 4. aamen, samat tuulet taalla. viela puhutaan jatkosta mutta epailys ilmassa. ei tarpeeksi oppilaita.
  jo nyt tehdaan miinusta, taloudellisesti. viis siita, etta olen pidetty, toivottu ja haluttu.
  ja mina aanestan sita kirjaa sinulle. sinussa on ainesta siihen, ilman muuta.:-)

  ReplyDelete
 5. No hö!? Voihan kurjimus! Mutta sinä jos kuka putoat aina jaloillesi ja taatusti löydät uutta ja innostavaa. Komppaan Aurinkoa, kirja-ainesta ehdottomasti! Ja kykyjä löytyy vaikka mihin. Ei muuta kuin kohti uusia haasteita. Ja siinä samassa vähän laulellen ja vihellellen. :)

  ReplyDelete
 6. Hauskoja varjokuvia. Olen napsinut omasta varjostani kuvia viime aikoina. Ei ole tullut mieleeni ottaa toisten varjoja kameran kyytiin ;)

  ReplyDelete