Sunday, April 26, 2009

Kaupungin väri


Datongilla, sisämaan mustan kullan pankkiholvilla, on kyseenalainen kunnia sijaita samassa paikassa kolmasosan koko maan hiilikaivostoiminnasta kanssa. Etukäteen kuvittelemani jättimäiset hiilikasat jäivät näkemättä, mutta monta mustanpuhuvaa rekkaa ja synkkää mutavelliaukeaa tuli bongattua. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen mieleen tuleva adjektiivi kuvaamaan Datongia on ruma, lyhyesti ja ytimekkäästi.


Mutta ehkä hiemen yllättäen heti seuraavaksi haluan kertoa sen ihmeellisestä vaaleanpunaisuudesta!


Kaiken rujouden ja köyhyyden taustavärinä tai ainakin vieressä kirkuvana oli vaaleanpunaista. Kuin kaikki kaupungin maalikauppiaat myisivät muutaman vihreän ja sinisen purkin rinnalla tonkeittain vaaleanpunaista seinämaalia.


Oliko joku valinnut harjan värinkin taloon sointuvaksi vaiko sattumaa vain?


Vaaleanpunaisen talon edustalla odottivat naiset jotain. Ai miksikö puolet naisista kulkivat hengityssuojaimiin, lippiksiin ja huiveihin vuorautuneina? Tuulet, ne viimat joista minäkin tauotta valitan, ovat Datongissa täynnä Mongolian hiekkaa ja paikallista pientä irtoroskaa. Onneksi osa hiekasta varisee matkalle ennen puhurien Pekingiin saapumista!

Joskus pitää siis mennä kauas nähdäkseen lähelle, huomatakseen Pekingin kauneuden, siisteyden ja kaiken taloihin laitetun tarmon. Nyt en enää postaa (ainakaan viikkoon) Pekingin repsahtaneista yksityiskohdista. Täällähän on vallan modernia ja tyylikästä!

Vaikka kyllä minä vaaleanpunaisestakin pidän! Pehmentää mukavasti elämää.

3 comments:

 1. vaalenpunaiset seinat nayttavat jotenkin pehmoisilta,hattaralta ja sitten tajusin toisen asian etta tamahan on neuvostoliittovari!
  nostalgiaa.

  ReplyDelete
 2. Ruma vaaleanpunainen kaupunki!
  Kuullostaa kyllä kiehtovalta, jos olisi kirjan nimi kiinnostuisin heti.

  Vaaleanpunaista parjataan ihan turhaan.

  ReplyDelete
 3. MInä olen kans pitkään julistanut sitä miten inhoan vaaleanpunaista, miten en "osaa" sitä missään käyttää jne.
  Sitten kuitenkin olen sen kun vaan väkisin käyttänyt - esim. viikonloppuna ostin tuubillisen maalia - ja huomaan että sehän onkin fiksu juttu! Esim. harmaan ja mustan rinnallakin tietty vaaleanpunaisen sävy on mahtava. Kuten eka valokuvasikin todistaa!

  ReplyDelete