Saturday, March 8, 2008

Katsaus ekspattiarkkitehtuuriin / Overview of expat architecture

Viikon mittaisesta matkastamme kaksi päivää oli varattu kodinetsinnälle. Ensimmäisen kierroksen tarkoituksena oli valita asuinalue tai lähinnä "talonyhtiö". Kävimme seitsemällä alueella, niiden "klubitaloissa" sekä 18 asuintalossa, kahdeksassa tunnissa. Seuraavana päivänä tutustuimme rauhallisemmin näistä valitsemiimme kahteen alueeseen ja niissä neljään uuteen taloon. Kovin oli erilaista mihin olemme tottuneet, mitä varsinaisesti pidämme hyvällä maulla tehdyksi saati millaisesta arkkitehtuurista pidämme. Mutta, oppiaksemme uutta olemme Pekingiin muuttamassa, joten uimalasit silmillä on hyvä sukeltaa kiinalaisella laadulla valmistettuun amerikkalaiseen muovimuotoiluun.


Suurin osa taloista muistuttivat amerikkalaista unelmaa, muinainen vaihto-oppilasvuosi Washingtonissa tuli väkisinkin mieleeni.


Mitä enemmän terasseja, ulokkeita, kulmia, sen parempi?


Olipa tarjolla saksalaisarkkitehdin suunnittelema terveyskeskusvanhainkotiomakotitalokin...


Tällainen, tai oikeammin kaksi tällaista, nousivat meidän suosikeiksi. Modernit versiot perinteisestä paikallisrakentamisesta. Suljettu piha antoi ykstyisyydentunteen ja sisätilat olivat kohtuullisen selkeät, jopa jäsentyneet. Mutta niistä sitten hieman enemmän seuraavassa postauksessa. Nyt kiinalainen agentti hoitaa puolestamme neuvotteluja vuokraisäntien kanssa ja me jännitämme mistä rakennelmasta seuraava kotimme kehkeytyy. Peukut pystyyn, yksi oli ylitse muiden, vaan hieman olisi vuokrasta tingittävä!

16 comments:

 1. Yllättävän amerikkalaista näyttää olevan tuossakin maailman kolkassa. Tuo viimeisen kuvan moderni versio olisi näin ulkoapäin minunkin mieleeni.

  Teillä muutto tapahtuu hurjan nopeasti. Tsemppiä siihen. Toisaalta olen vähän kateellinen teidän nopeasta aikataulusta :) Mutta kyllä mekin sitten kesällä... luultavasti.... Mielenkiinnolla seuraan teidän muuttoa ja sopeutumista.

  ReplyDelete
 2. Viis muusta, mutta mummi tahtoo oiken kiinalaisen katon!

  ReplyDelete
 3. Muistan mieheni tarinat Kiinanreissuilta. Rakennuksista, joissa oli oikeasti vain kulissijulkisivu (ihan kuin elokuvissa) ja takapuolelta kaikki olivat harmaata elementtiä. Kai nämä talot sentään olivat takapuolelta samaa tyyliä kuin etupuoliltaan? :D

  ReplyDelete
 4. Jaaha, Vilijonkkalaiset ovat palanneet!

  Amerikoissa sentään saattaa nähdä vielä oikeasti vanhojakin versioita niistä unelmista. Nämä 'kiina-versiot' todella lähestyvät irvokkaita kulisseja.

  Kyllä viimeinen on paras, ja käsittääkseni myös suosituin valinta länsimaalaisten keskuudessa (mikäli raha riittää..)

  Olen muuten Pekingissä 10-16.6. Mahdatteko olla siihen aikaan siellä?

  ReplyDelete
 5. Vähän aikaa sitten löysin sun blogisi ja oon mielenkiinnolla lukenut elämästä Pariisissa. Teillä on tosi mielenkiintoiset ajat edessä, tsemppiä muuttohommiin ja kaikkeen uuteen ja jännittävään!

  ReplyDelete
 6. Ihana päästä seuraamaan teidän muuttoa!

  Mä näin susta unta ja olit käynyt kampaajalla Kiinassa. Kävitkö? :D

  ReplyDelete
 7. Viimeinen on tosiaan paras, pitelen peukkuja!
  Olen suljettujen pihojen ystävä. Täällä Suomessa vaan yleensä välissä pensasaitaa, tuskin kunta antaisi edes muureja rakentaa.

  ReplyDelete
 8. Eipä tosiaan noita katsellessa tiedä missä maassa mennään. Peukut pystyssä!

  ReplyDelete
 9. Emmi, kaikki on niin suhteellista, sillä tämä kolmen kuukauden säätäminen tuntuu hätähousun elämässä kovin pitkästyttävältä.

  Pensastasku, jos agentti on taitava on kattokin käyrä.

  Metsienmamm, olen pohtinut meitä suomalaisia, kun mikään ei meinaa kelvata, kaiken pitäisi kestää vähintään seuraavaan sukupolveen, olla aitoa ja täyttä tavaraa. Samanaikaisesti tuhannet muut ekspaatit elävät täysin tyytyväisinä noissa taloissa. Mutta olivat talot sentään kauttaaltaan samanlaisia.

  Merja, ainakin kolme Monsierin kollegaa tosiaan asuisi aivan naapurissa jos saamme toivomamme.
  Kesäkuusta en osaa tuumata vielä, ilmoittelen kunhan tiedän.

  Mamae, tervetuloa joukkoon. Olen itse asiassa ollut "hiljainen" lukijasi jonkin aikaa.

  Marita, en uskaltanut kampaajalle, vaikka pääkuontalon tila niin olisi vaatinutkin! No, kuinkas leikkasivat siellä?

  Liivia, meidän Porvoon talon piha muistuttaa Pohjanmaan lakeuksia, jotenkin on epämiellyttävän esillä oleva olo. Unessa kerran löysin kirpparilta viimetrisen portin, jonka tyytyväisenä siihen pystytin. Oikeassa elämäsässä olisi kohtuullisen hupaisa näky! Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa saamme aikaiseksi sireeniaidan ja kiviset hieman vinossa tönöttävät portinpielet.

  Inkivääri, maailma se vain pienenee. Pekingistäkin löytyy kaikki Ikeasta Kappahliin ja MacDonaldsiin.

  ReplyDelete
 10. Mielenkiintoista, ihan kaikki!
  Tykkään myös viimeistä. Tosin mun on aina ollut hiukan vaikea katsella omakotitaloja "sillä silmällä", kun en ole koskaan sellaisessa asunut tai sellaista etsinyt.

  ReplyDelete
 11. Hyvä ettet käynyt, et olisi ollut tyytyväinen pystytukkaan. :D

  ReplyDelete
 12. Hei, me asuimme siellä saksalaisen suunnittelemalla alueella. Oli lämpöiset talot talvella ja vessanpöntöt vetivät paperit, eikä tarvinnut laittaa erillistä roskista papereille viereen! Toivon että löydätte viihtyisän, lämpimän asunnon. Aina parempi jos vuokrattava asunto ei ole uusi. Vuoden vanhassa on pikku viat ehditty korjata.

  ReplyDelete
 13. Pinja-Gloria, tosiaan olisi kiva jos viemärit ym.pikku seikat toimisivat! Kävimme katsomassa huikean siistejä uuden uutukaisia talojakin ja niissä agentti sanoi suoraan vikoja sitten ilmaantuvan, vaikka heidän toimiston väki onkin talot tarkastaneet. Nämä nyt keskustelun alla olevat talot ovat kaksi vuotta vanhoja. Eurovillage on hieman väärällä suunnalla kouluun nähden, joten sieltä emme edes harkinneet vaihtoehtoa. Hassua, postauksen laittaessani hetken mielessäni välähti, että kuvailenkoahan liian kärkevästi jonkun kotia. Ja heti jäin kiinni!

  ReplyDelete
 14. Peukkuja pidetään, että saatte toivomanne!

  Jännittäviä hetkiä elätte. Onnea vain muuttoonne, kaikin puolin!

  Kuinkas tytöt taloihin suhtautuivat?

  ReplyDelete
 15. Let me guess:
  1) Grant Hills ? or L... forgot the name
  2) Beijing Riviera
  3) Eurovillage
  4) Yosemite, Chinese style
  And your choice is number 4) ?
  CONGRATULATIONS!
  OR the one with the lamps?
  Your daughter seems tired.

  ReplyDelete
 16. Suzie, Almost right. 1 is Rits Gardens and we choose the chinese style Yosemite. And girls were tired we aw 22 houses...

  ReplyDelete