Wednesday, February 6, 2008

Runeberginpäivä / Finland's national poet Runeberg's Day


Meillä Runebergia juhlitaan aina. On vieraita torttukaffeella ja punssilla, runonlukua, muotokuva sekä runokirjat kotialttarilla, ollaan käyty ihailemassa soihtukulkuetta Vanhassa Porvoossa. Olemme jatkaneet perinteitämme vuosia ja lapset ovat ne omaksuneet, jopa koomisen totisesti. Tänään päivän vääryys on ollut liian vaatimaton kahvihetki. Leivonnaisia oli, mehuakin oikein ostettu, kultareunaiset kahvikupit katettiin...mutta valitusta ja marmatusta kuului... sillä vieraat puuttuivat!

Eivät kelvanneet selitykset kahden perheenjäsenen alkuillan silmälääkärireissusta, ei flunssaisesta kuopuksesta, ei kiireisestä arkipäivästä. Ja silloin se paljastui, Inna ja Alva luulivat päivän olevan yleinen vapaapäivä Suomessa, Suuri Juhla, lähes jouluun ja juhannukseen rinnastettavissa. Tietyllä tavalla olen ylpeä, olemmehan onnistuneet välittämään lapsillemme kunnioittavan asenteen traditioita, kulttuuria, porvoolaista identiteettiä kohtaan. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa juhlaa.


Perheen vuotuinen leivontasessio ajoittuu useinmiten Runeberginpäiväaattoon. Niin, tämän Suuren Juhlan valmisteluja siis. Eilen sattui vielä sellainenkin onni, että laskiaispullaa tuli leivottua samalla kerralla. Lapsiraasujen onni oli katossa, kaikki kuusi kättä taikinassa. Viiva seinään ja pullaa poskeen, tämä oli nähkääs aikuisikäni neljäs kerta pullanpaistossa.

11 comments:

  1. Kyllä meilläkin torttua syödään, se on ihan ohittamaton perinne. Mutta teillä on noin suurta juhlaa Runebergin kunniaksi, ooh! Taidan ottaa mallia, pistän ainakin runonlukua ja pikku punssit aikuisille muistiin ensi vuodeksi. :)

    ReplyDelete
  2. Tänä vuonna menivät ohi eiliset juhlan kohteet mutta tutustuimme italialaisten vastaavaan laskiaiskarnevaaliin.

    Tuo voisikin olla hyvä perinne aloittaa ja muistaa erityistavalla Suomen juhlapäiviä näin maailmalla. Nyt pitääkin aloittaa suunnittelut loppuvuoden juhlapäiville.

    ReplyDelete
  3. Voiko tuollaista ollakkaan, ihailen, siis teidän kykyä vaalia perinteitä! Siellä sitä Pariisissa asti väännetään torttua ja pullaa, ja minä en edes kotomaassa saanut aikaiseksi. En tänä enkä menneinäkään vuosina. Jos totta puhutaan, niin en ole edes eläissäni maistanut runebergintorttua (nyt saan varmasti halolla päähän)!

    Hyvät kuvat! (en yllä neljäänkään pullantekokertaan, ehkä kaksi plakkarissa, nekin joskus opiskeluaikoina muiden yllytyksesstä. Yöllä tehtiin kommuunissa kun tultiin kapakasta ja oli nälkä ja hepuli.)

    ReplyDelete
  4. Torttua syötiin täälläkin, ja hernesoppaa ja pannukakkua, kun osuivat kaikki juhlat samalle päivälle - pullat tuli tehtyä sunnuntaina ( on enempi aikaa nostattaa... ).

    ReplyDelete
  5. Ups, mä en edes tiennyt koko päivästä eilen. Eli meillä ei siihen liittyviä traditioita mutta pullat olisi kyllä maistunut meillekkin! NAMI!

    ReplyDelete
  6. Teilläpä juhlava Runeberg!

    Ihailen tuota pullanleipomiskuvaa, olet saanut siihen tosi maalauksellista liikettä.

    Meillä haettiin laskiaispullat leipomosta. Minusta ei ole oikein leipomaan... mies hoitaa meillä paremmin sen puolen.

    ReplyDelete
  7. Kieltämättä tosi hienoa että teillä nämä juhlapäivät otetaan vastaan sopivalla vakavuudella oikein muisten juhlan syyn. Somia lapsia kun pitävät huolen siitä!
    Tuntuu että itsellä usein meinaa jäädä huomioimatta nämä merkkipäivät. Juhlintaa kun ei muutenkaan ole liiaksi.

    ReplyDelete
  8. Näyttää mahtavalta tuo leipomistouhu! Kuinkahan laajalla säteellä kulhosta löytyi jauhoa?

    Meidän eiliseen arkeen ei saatu mahtumaan muuta kuin kaupan versiot molemmista leivonnaisista, mutta eihän varsinkaan laskiaispullat kaupasta ostettuna omatekoisille vedä vertaa! Mutta ehkä siirrämme ainakin laskiaisen pullien osalta seuraavaan viikonloppuun...

    En ollut oikeastaan tajunnutkaan, että Runebergia voisi oikein juhliakin, muutenkin kuin vain torttuja syömällä!

    ReplyDelete
  9. Mikäs nyt ollut juhliessa kun on kaksi juhlaa yhtä aikaa! Tosin itse Runeberg taisi jäädä meillä sivuun, vaikka luinkin lehdestä jutun Vänrikki Stoolin uudesta suomennoksesta.

    ReplyDelete
  10. On muuten äärimmäisen harvinaista että Runeberginpäivä ja laskiaistiistai osuvat samalle päivälle. Viimeksinäin kävi joskus 1900-luvun alussa. Seuraava kerta tulee muistaakseni vuonna 2160.

    ReplyDelete
  11. Huomenta! Tulin kylaan:)

    Meilla Laskiaispullia tehtiin lapsityövoiman voimin, ja kaksi paivaa niita syötiin...ystavatar piti viela pippalot missa niita lisaa, ja oli hernerokkaakin tarjolla- valitsin kylla linssikeiton...

    Runebergit jaivat vaantamatta*oops*

    Terkkuja Turkista!

    ReplyDelete