Friday, March 26, 2010

HÄH?

Vein kuopuksen hakupaperit kansainväliseen kouluun. Toimiston rouva selasi nipun läpi ja kysyi lapsen koulutodistuksien perään. Sanoin, ettei sellaisia ole, sillä hän on vasta viisi vuotias ja hakemassa ensimmäiselle luokalle. Nainen katsoi minua hölmistyneenä ja toisti kysymyksensä, että missä koulutodistukset. Minä, yhtä hölmistyneenä, ettei sellaisia ole, että on ollut vasta päiväkodissa, kun on vasta sen viisi... Viimeisen kysymyksen nainen asetteli huolellisesti: "Mutta mistä sitten voimme tietää, että lapsi on opiskellut hyvin?" Ihmeellisen nopeasti ja sujuvasti sain vastatuksi, ettei meidän mielestä pienten lasten tarvitse opiskella, vaan leikkiä. Siten he oppivat kaiken tarpeellisen. Rouva tiskin takana naurahti vaivaantuneesti. Lähdin.


Vauhdin on oltava kova ja sen kiihdyttäminen aloitettava ilmeisen ajoissa, jotta ennättää elämänsä aikana perille. Vai?

Tämän samaisen keskustelun olen käynyt jo kahden vanhemman lapsen hakiessa kouluun, mutta he ovatkin pyrkineet ylemmille luokille ja silloin tilanteesta ollaan selvitty kopioimalla näytteeksi matematiikantehtäviä ja aineita, koska ruotsalaisessa koulussa ei arvosanallisia todistuksia jaeta kuin vasta yläasteella. Mutta nyt onkin edessä ongelma, sillä ruotsalaisessa päiväkodissa ei ole mitään oppikirjoja joita kopioida! Eikä viisivuotiaani vieläkään (!) osaa kirjoittaa aineita joita voisimme koululle toimittaa. Saapa nähdä kuinka tästä tulikokokeesta nyt selvitään. Että kelpaako lapsi, kun ei ole edes todistusta...

57 comments:

 1. Työurien pidentämistä, siihenhän kaikki tähtää. Paikka auringossa on kovan työn takana, sielläkin ja etenkin siellä.

  ReplyDelete
 2. A-pu-a. Ei osaa muuta sanoa. Vai että todistuksia vielä. Olisko syntymätodistus kelvannut ;)?

  ReplyDelete
 3. Anonymous, no niinhän se työura pitenee, Kiinassa alkupäästä ja Suomessa lopusta! Me sitten kasvatamme yhteiskunalle hyödyllisiä lapsia!!!

  Rooibos, hih, itse mietin raporttia synnytyksen kulusta.

  ReplyDelete
 4. Huh. Vetää sanattomaksi! Kohta varmaan vaaditaan jo päiväkotiin pääsyyn tietty määrä apgarin pisteitä.

  ReplyDelete
 5. No, olenpa ollut sellaisessakin tilanteessa, että edessä näytti olevan muutto Lattareihin. Alettiin setviä käytännön asioita ja lasten kielten kannalta ainut mahdollinen opinahjo olisi vaatinut paitsi lasten todistukset - ja pelkkä koulutodistus nynnyä, piti olla jotain musiikkiopistotokareita, koristurnajausvoittoja etc. - myös tarkat selvitykset meidän vanhempien koulutustasosta ynnä töistä.

  Lisäksi sekä lapsien - pienin oli silloin 6 v. - että vanhempien piti kirjoittaa motivaatioessee. Että miksi ollaan niiiin innokkaita oppimaan just tässä ihanaisessa opinahjossa ja sitä rataa.

  Lisäksi lasten opettajilta tai harrastusohjaajilta piti pyytää suosituskirje, joka lähetetään suoraan koululle. Kaksi suosittelijaa per lapsi. Ja sitten vielä piti olla yksi yleinen suosittelija - siis kertomassa, että kyllä vaan, he ovat todella kunnollinen, hyvinkäyttäytyvä perhe tyylin yhteiskunnan parasta A- luokkaa.

  Itketti ja nauratti yhtä aikaa. Se lähtö loppujen lopuksi peruuntui, joten en voi teille raportoida, miten mainiota opetusta moisessa opinahjossa olis saanut...

  ReplyDelete
 6. Ettà oikein on kansainvàlinen koulu! Miltàhàn vuosituhannelta? Oiskohan se suurikin synti, jos itse alkaisitte tehtailla monenlaisia todistuksia monilla eri kielillà???

  ReplyDelete
 7. Voihan nenä! Ihan uskomaton juttu... Vai, että 5veelläkin pitäisi olla jo todistus.

  ReplyDelete
 8. Voi apuva! Lissulla oli tuossa yläpuolella hyvä idea. Ei muuta kuin mielikuvitus vauhtiin! :)

  ReplyDelete
 9. No huhheijaa... Mitenkähän kävis meidän viis vee pojan? Voisi laulaa lujaa että "aa pee see kee fee äph kee..." Ja luetella aika monta Aku Ankan hahmoa. Siinäpä ne tämän hetkiset akateemiset saavutukset joista hän on kovasti ylpeä :)

  Mutta oikeasti tuossa tilanteessa ei varmaan hirveästi jaksaisi naurattaa. Höh.

  ReplyDelete
 10. :O
  Herranen aika. Siis että jotta kun? Ihan kuin olisit kolhaissut pesäpallomailalla päähän. Todistuksia viisivuotiaalta. Jonka ei kyllä varmasti tarvitse vielä osata lukea, laskea eikä kirjoittaa. Leikkiminen on tärkeintä. Vaan minkäs teet. Toivottavasti asiat menevät hyvin kumminkin, ja paikka koulusta löytyy. Ällikällä lyötyjä ovat kyllä näköjään suomalaiskasvatuksen saneet äidit.

  ReplyDelete
 11. En voi kuin ihmetellä nykymaailman menoa :(

  ReplyDelete
 12. Nykyäänhän saa netistä maisterinpapereita, kai sieltä jotkut autenttiset viisivuotiaan paperitkin löytyisi? Onneksi täällä selvisi pelkällä netti-ilmoittautumisella, ilman papereita.

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 14. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 15. Tuo on NIIN tuttua. Täällä ei ole vaadittu todistuksia, mutta aikaisin alkaa koulutaipaleet, ja monille vanhemmille tuntuu olevan kauhean tärkeää saada omalle lapselle se paras opettaja, monta eri kieltä opetukseen jo ennen 7 vuoden ikää, hirveästi virikkeitä ja hienoja opetusmenetelmiä. Sanon aina näille jenkkivanhemmille täällä että minusta lasten ensimmäisten kouluvuosien (ja parin edeltävän) vuoden tarkoitus on mennä hitaasti, antaa lapsen olla lapsi. Kyllä lapsen luontainen uteliaisuus löytää haasteita ihan itsestäänkin. Puuh. Voisin kaakattaa tästä vaikka kuinka pitkään.

  ReplyDelete
 16. Tänään juuri suomenkin uutisissa lasten ylenmääräisestä kuormittamisesta moninaisin harrastuksin, erikoiskouluin ja loppumattomin kehityshankkein. Uutisoitiin nimellä hypervanhemmuus.

  Pala ihan nousee kurkkuun. Enhän itsekkään jaksa joka ilta juosta harrastuksesta toiseen. Sitten ihmentellään kun lapsi on rauhaton.

  ReplyDelete
 17. Laura Proust, no vähintään riittävän hienot vanhemmat!

  Anonyymi, tuo oli uutta että Lattareissakin ollaan niin tarkkoja. Saitte siis hyvää perustelun harjoitusta.

  Lissu, joo, aika helposti kävisi huijaaminen, eihän ne tiedä yhtään minkä näköisiä papereita missäkin on.

  Mimosa, nyt tiedät sinäkin tämän, että jos vaikka joskus jatkatte maailmalle uudestaan!

  Anne , hih, jos kuopus olisi asunut joskus Suomessa voisi antaa arvosanoja saunomisesta ja salmiakinsyömisestä. Ja käyttää todistuksessa mahdollisimman pitkiä ja hankalannäköisiä sanoja.

  Pilvitarha, poikasi on jo pitkällä! Minä antaisin hänelle heti paikan! Ei varsinaisesti naurata, mutta ei itketäkään, sen verrn ollaan totuttu noihin ympyröihin. Huvittaa vaan.

  Morso, ihmetystä riittää, mutta tavoitteena on ymmärtäminen! Täytyisi saada karistettua tämä oma orastava halveksuva asenne ennen maanantaita kun ne sieltä toimistosta alkavat pommittaa lisäpaperivaateineen.

  Kenza, jos tämä on nykymaailmaa niin toivon Suomen pysyvän kivikaudella.

  Matroskin, siis surffaamaan! Kas kun ei itselle tullut heti mieleen.

  Anonyymi, voi sinua taas! En sekottaisi mitään yritystä tähän kouluasiaan. Me olemme tänne vapaaehtoisesti ja avoimin mielin lähteneet. Ja erittäin kiitollisia työnantajalle joka kustantaa kolmen lapsemme koulutuksen. Äkkimuutokset sitäpaitsi kuuluvat pelin henkeen. Unohda jo menneet ja ota iloisempi asenne, jooko!

  Merja, mulle on ollut tosiaan yllätys ameriikkalaisten kunnianhimoisuus kaikessa. Tavallaan se on hyvä että yritetään täysillä, mutta tämä todistusjuttu meni jo hieman yli. Voisiko tämä liittyä ihmismäärään? Suomessa meitä on niin vähän, että kilpailua ei niin synny, kun kaikki mahtuvat mukaan.

  Eilen tänään huomenna, hypervanhemmuus, hyvä sana. Mikähän mä olen kun yritän jarruttaa esikoista joka haluaa harrastaa koko ajan kaikkea.

  ReplyDelete
 18. No niin täälläkin rakastetaan todistuksia. Tänne muuttaessamme eivät ymmärtäneet ettei Suomen kouluissa jaella mapillista todistuksia. Eikä Suomen koululla ollut englanninkielisiä todistuspohjia. Minä sitten kirjoittelin itse niitä todistuksia ja kävin koululta hakemassa todistuksiin leimoja ja nimmareita :)

  Ja nyt täällä on pienimmäistä kummasteltu puolitoistavuotiaasta asti miten ei ole missään koulussa. Ja ikää on tällä hetkellä kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Eipä sen ikäisen lapsen kuulu istua piirissä toistelemassa opettajan perässä numeroita, värejä, viikonpäiviä, kuukausia, kirjaimia.

  ReplyDelete
 19. Kylläpä suututtaa.
  Miten voikin olla tuollain ajattelevia ihmisiä kasvatusalalla!? Niin, ja heitä on varmasti paljon.

  Minusta lapsi ei tarvitse edes harrastuksia alle kouluikäisenä, en nyt tarkoita että ne pahaksikaan on. Paitsi jos on liikaa. Leikki on tärkein.

  Minun lapsellani on ihana opettaja. Puhui vanheimpainillassa syksyllä leikin tärkeydestä. Sanoi, että se on vielä kolme vuotta lapsen tärkein asia. Koulu on hoidettava, mutta leikki on tärkeintä. Siellä oli vanhempia, jotka sanoivat että eihän heidän lapsi ole leikkinyt enää muutamaan vuoteen, eikä he leikkimään pakottaisi.
  Tulen aina surulliseksi, jos lapsen maailmassa ei ole leikkiä, vaikka hän on lapsi.

  ReplyDelete
 20. meilla on molemmilla tytoilla todistukset (kylla!) siita asti kun ovat olleet kolme vuotta. aivan jarkyttavaa. muistan kun istuin kuopuksen opettajan kanssa kun kuopus oli kolme. puhuimme (han puhui) siita kuinka kuopus ei osaa viela aakkosia.
  nyt tytot ovat onneksi sellaisessa koulussa jossa lapsia ei rasiteta turhilla laksyilla ja kuopuksen (nyt 6v 8kk) opettaja sanoi torstaina etta
  'they need to be children and childrens work is play'
  kuopus ei viela lue sujuvasti mutta suurin osa luokasta (5-6-vuotiaita) lukevat jo vaikka mita.
  ja kirjoittavat.
  luokalla ei ole kuin yksi aasialaista syntyperaa oleva joten sitakaan ei voi syyttaa.
  on myos hyvin tavallista etta lapsilla on 6,5 tunnin koulupaivan jalkeen joka paiva harrastus tai tukiopetus tyyliin balettia, uimista, mandariinia, kitaransoittoa, matikkaa jne.
  myos lauantaina ja sunnuntaina.  etta

  ReplyDelete
 21. Onko kansainvälinen koulu siis samaa kuin ranskalainen koulu, alkaa kolme vuotiaana?

  ReplyDelete
 22. Onhan meillä täällä Suomessakin pienille lapsille tavallaan todistukset; Kolmen ja viiden vuoden iässä tehdään neuvolassa tai hoitopaikassa KEHU- ja HALI- arvioinnit. Lisäksi hoitopaikassa käydään keskusteluja omahoitajan kanssa ja lapsen kehityksestä saa myös kirjallista palautetta.

  ReplyDelete
 23. No, me Suomessa ainakin ollaan viimeaikaisen keskustelun perusteella KOVASTI sitä mieltä, että maahanmuuttajien pitää Suomessa sopeutua täkäläiseen kulttuuriin... Kai se suomalaisten mielestä sitten pitää mennä toisinkinpäin? Muualla sikäläisen kulttuurin mukaan.

  ReplyDelete
 24. Ranskalaisesta koulusta saa todistuksen 3v. alkaen 2-3x vuodessa. Todistuksessa arvioitu 6:lla sivulla n. 100 erilaista taitoa. Siinä olisi ollut todistusta kerrakseen ;)

  Edith

  ReplyDelete
 25. Ensimmäinen kiinalainen ihminen, johon tutustuin vuosikymmeniä sitten, oli sosiologi Pekingistä. Hänet oli saksalaiset sosiologit jotenkin saaneet ulos maasta kulttuurivallankumouksen aikaan. Hänellä oli mukana 3-4v tyttö ja hän valitti meille, että tytön lukutaito ei ole vielä kovin täydellistä. Luultiin ensin kuulleemme väärin. Kova taso näyttää olevan, kun viiden vanhalla pitäisi olla jo todistus.

  ReplyDelete
 26. voi, täälläkin rakastetaan todistuksia ja varsinkin leimallisia.Nuo kanslistit ovat hassuja tapauksia. Jos olisin tehnyt meidän kanslistin mukaan miten aina on ensimmäisen kerran pyydetty, olisin hukkunut jo paperivuoreen :).

  Täällä on kansainvälisessä koulussa muuten tilanne se, että aidosti expat-lapsia on koulussa vain 30 %, kaksoispassin omaavia 30% ja loput sitten rahalla sisälle tulleita: Ensimmäisenä sisälle valitan opettajien lapset, sitten tärkeät ja sitten vasta muut. Niin ja etusijalla ovat ne, joiden sisaruksia on jo koulussa. Olen miettinyt, että missä kohtaa niitä todistuksia tarvitaan?!

  Kulttuurierot ovat mielenkiintoisia asioita.

  ReplyDelete
 27. voi, täälläkin rakastetaan todistuksia ja varsinkin leimallisia.Nuo kanslistit ovat hassuja tapauksia. Jos olisin tehnyt meidän kanslistin mukaan miten aina on ensimmäisen kerran pyydetty, olisin hukkunut jo paperivuoreen :).

  Täällä on kansainvälisessä koulussa muuten tilanne se, että aidosti expat-lapsia on koulussa vain 30 %, kaksoispassin omaavia 30% ja loput sitten rahalla sisälle tulleita: Ensimmäisenä sisälle valitan opettajien lapset, sitten tärkeät ja sitten vasta muut. Niin ja etusijalla ovat ne, joiden sisaruksia on jo koulussa. Olen miettinyt, että missä kohtaa niitä todistuksia tarvitaan?!

  Kulttuurierot ovat mielenkiintoisia asioita.

  ReplyDelete
 28. Piti vielä palata asiaan. Muistelen, että jossain nimenomaan korostettiin sitä, että nykyajan edistyksellisyys on sitä, että lapset saavat olla lapsia ja nauttia lapsuudesta. Ennenaikaan lapset puettiinkin kuin pienet aikuiset ja leikkiminen yms. oli turhaa höpinää. Surullista, jos maailma on palaamassa "synkkään" entisaikaan ja riistää lapsilta lapsuuden mahdollisuuden. Pitemmän päälle sillä tuskin mitään voitetaan. :(

  Maassa maan tavalla niinhän se on, mutta toivottavasti viisivuotiaan opettaja osaa ottaa pienet pieninä ja asettaa tavoitteet sen mukaan.

  ReplyDelete
 29. Saya, varhainen oppiminen ei minusta ole mitenkään pahasta, mutta juuri tuollainen piirissä ulkoaopettelu, siinä en näe järjen hitustakaan. Kun lapset itse eivät edes ymmärrä mitä höpöttävät. Viikonpäivistä ei ole mitään hyötyä jos ajantaju kehittyy vasta kolmen vuoden kuluttua jne.

  Liivia, ihanan kuuloinen opettaja. Aika jännää jos 7-vuotiaat eivät enää leiki. Mitä ne sitten tekevät? Vaikea uskoa että lukisivat tai piirtäisivät tai urheilisivat vain. Entäpä jos ne vanhemmat eivät "näe" lastensa leikkiä, ehkä sulkevat silmänsä niin tuntu kuin oma lapsi olisi superkehittynyt ja edistynyt. Kyllä meidän 11,5-vuotiaskin vielä toisinaan leikkii. Milloin kauneushoitolaa, milloin sairaalaa tippapulloineen ja kaavakkeineen...

  Aurinko, en minäkään aasialaisuutta koulun kunnianhimoisuudesta syyttäisi, sillä tämäkin koulu on ameriikkalaisten, australialaisten, brittien, uusiseelantilaisten ja singaporelaisten 25-vuotta sitten perustama ns. lähetystökoulu. Toki nykyisellään oppilaista suurin osa on kiinalaisia paluumuuttajia, mutta koulun opetustapa ja tavoitteet ovat näiden maiden kulttuureista yhdistetty. Mutta tätä paperinpalvomista ihmettelen, itse opetukseen olemme olleet kahden vanhemman osalta erittäin tyytyväisiä. Siksipä haemme paikkaa myös kuopukselle.

  Inkivääri, itse asiassa luulen nuorimpien olevan nelivuotiaita. Vertaisin sitä kuitenkin päiväkotiin, jossa on koulumaisia piirteitä (mm. tämä numeroarviointi), mutta leikillä on edelleen asemansa.

  Anonyymi, tulevalla viikolla minua varmasti sivistetään mitä varsinaisia arviointeja he kaipaavat. Mutta sen verran tuota ruotsalaista ajatusmallia tunnen, että tiedän jo etukäteen opettajien/hoitajien kieltäytyvän arvioimasta lasta numeroilla. Eivätkä he koskaan puhu opiskelusta, vaan ainoastaan lapsen yleisestä kehittymisestä ihmisenä. KEHUista ja HALEista en tiedä mitään, koska lapseni eivät ole koskaan suomalaisessa päiväkodissa olleet.

  Anonyymi, kyllä vain, kovasti yritetään!!! Ei vaan ole aina helppoa ja näiden viimeisten seitsämän ulkomailla asutun vuoden jälkeen minua säälittää aivan kaikki jotka yrittävät päästä suomalaiseen elämään kiinni. Tiedän miltä tuntuu kun yrittää ymmärtää ja melkein ymmärtääkin, mutta sitten kuitenkin jokin asia on totaalisesti vastoin omia periaatteita. Pieniä esimerkkejä: lapsen tehtyä tanssitunilla virheen joutuu sivuun odottamaan sen sijaan että saisi lisäharjoitusta, lapsen kuvistyö joko heitetään roskiin ja haukutaan tai opettaja korjaa, ulkoaoppimisen korostaminen ymmärtämisen sijaan, opettaja tiukkaa lapselta eikä äidiltä miksei vanhemmat ole vapaaehtoisena avustajana koulun tapahtumissa...

  Edith, äsh, lähdettin liian aikaisin pois! Terkkuja!

  Allu, täkäläiset vanhemmat ovat hyvin innokkaita esittelemään lapsensa taitoja. Muutaman kerran on käynyt ravintolassa niin, että omistaja tulee lapsensa kanssa pöydän viereen ja laittaa 4-v:n laulamaan, lausumaan tai lukemaan kirjaa. Tai toiset asiakkaat lähettävät lapsensa "harjoittelemaan englantia" luoksemme. kiltisti lapset tekevät mitä vanhemmat käskevät, ujostelematta ja mukisematta, lausuvat ulkoa opeteltuja lauseita.

  Pikkujutut, hyvä huomio, että mihin niitä papereita OIKEASTI tarvitaan jos paikat kuitenkin jaetaan naaman mukaan. Vähän sama meilä nyt, kun jo kaksi vanhempaa sisrusta ovat koulussa, niin ei tässä pitäisi olla mitään ihmeellistä säätöä.

  Morso, mielestäni maailma on kaiken kaikkiaan menossa synkkään suuntaa. Kaikilla pitäisi olla hienot urat, autot, harrastukset, muuten saa kuulla päivittelyä. Viimeksi eilen eräs päivitteli, että miten ihmeessä päiväni vietän... Sai vastaukseksi änkytystä. Vaatetuksen suhteen ollaan myös palaamassa entisaikaan, etenkin jos poikkea Lindeksiin tai Seppälään. Kamalan mauttomia, hankalia ja paljastavia hepeniä pienille tytöille, puhumattakaan mitä 150-senttiselle 11-vuotiaalle myydään. Todella vaikeaa löytää mitää minun mttapuun mukaan "normaalia".

  ReplyDelete
 30. HYVA HYVA VILIJONKKA!

  Oikeasti olen niin paljon vetta silmista vuodattanut tuon koulun vuoksi etten enaa tieda muuta kuin tanssia heidan pillin mukaan!

  Meilla siis mentiin tuossa koulussa KAKSI kertaa tuo todistusrumba lapi, koska ekalla kerralla ei paasty kouluun ja kun toisella hakemisella esikoinen hyvaksyttiin, eras nimelta mainitsematon ihana sihteeri vaati kaikki todistukset, piirustukset i h a n mita vaan lippusia ja lappusia lapsen eri elamanvaiheilta mista he voisivat syynata patevyyden ja koulukelpoisuuden. Han soitti parhaimmillaan mulle 10 min. valein ja kyseli TAAS jonkun lapun tai piirustuksen peraan.

  Sitten alkoi rokotusten ja laakarintodistuksien paivitys. Ei kelvannut ne mita oli edellisessa koulussa vaadittu. EIKA nekaan mita oli ensimmaiseen hakemukseen paivitetty! Kaikki uusiksi lapi, ei mitaan joustoa.

  Se oli oikeasti noyryyttavaa ja on edelleen. Olemme tulleet siihen tulokseen etta he pitavat Suomen koulusysteemia ihan naurettavana pelleilyna jossa lapset saavat elaa lahinna pellossa.

  ReplyDelete
 31. Ai siellä harrastetaan yhä sitä kuvistunneilla, että opettaja tai apuopettaja "parantelee" lapsien töitä mieltymystensä mukaan?! Sama peli oli jo toistakymmentä vuotta sitten kun koulussa toimi suomalainen kuvaamataidonopettaja. Muistan hyvin hänen ihmettelynsä ja ällistyksensä muutaman ensimmäisen työpäivän jälkeen...

  Me emme törmänneet samankaltaiseen todistusrumbaan Kiinaan muuttaessa. Onneksi, sillä Keskimmäisemme siirtyi suoraan koti(päivä)hoidosta kindergarteniin. Ja luultavasti häntä hoitaneen=äidin sanalla ei varmaankaan olisi ollut mitään arvoa. Mutta on meillä tallessa nuorimmaisen ensimmäinen 5-sivuinen todistus jonka hän sai 3 vuotiaana kiinalais-kansainvälisestä päiväkodista. Hyvin yksityiskohtainen, indeed ;).

  Mutta toisaalta, kyllä minä saan hieman enemmän irti oman lapseni kolmesivuisesta yksityiskohtaisesta todistuksesta, kun kummitytön suomalaisesta yhden sivun pituisesta muutaman rivin sanallisesta/ruksi ruutuun arvioinnista.

  ReplyDelete
 32. Satu, ilkeästi ajateltuna niiden ihmisten pääasiallinen virka taitaa olla päteä!

  Suzhouren, ei kun noi muistelot olivat lähinnä Ranskan vuosilta ja liittyi siihen että kuinka paljon pitäisi sopeutua maan tapoihin. Aina se soputuminen ei ole avarakatseisuuden puutteesta kiinni, jos menettelytavat kerta kaikkiaan sotivat omaa maailmankatsomusta ja ihmisten kohtelutapoja vastaan! Täällä ovat kuvismaikat olleet pätevän oloisia. Mm. minä itse viime vuonna ruotsalaisessa koulussa! Tästä ei kuvismaikka parane, heh.

  Itse asiassa postausta kirjoittaessani minua eniten huvitti tätösen kommentti, että mistä he tietävät onko lapsi OPISKELLUT HYVIN. Ei ehkä niinkään se todistushomma. Siis että onko 5-vuotiaan täytynyt todellakin jo opiskella. Olisi mieluummin sanonut, että halauavat tietää lapsen sosiaalisesta kehityksestä, leikkitaidoista yms. oikeasti minusta tärkeästä.

  ReplyDelete
 33. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 34. Selvennyksen vuoksi: ranskalainen koulu alkaa pakollisena vasta 6-vuotiaana. Maternelle"koulu" ei ole pakollinen, mutta ymmÄrrÄn hyvin sen suuren suosion:
  se on tÄysin ilmainen = hyvin monelle myös hoitopaikka kun molemmat vanhemmat ovat töissä.

  ReplyDelete
 35. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 36. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 37. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 38. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 39. Kuulostaa tutulta touhulta myös täällä! Juuri huomenna olemme menossa katsastamaan yhtä koulua, jonne pyysivät myös niitä lukuisia todistuksia kuusivuotiaaltamme. Täällä tosin mielestäni tuo on enemmänkin byrokraattinen ele; lähes kaikkeen vaaditaan leimattuja papereita, todistuksia ym, mutta lopulta kukaan ei näytä olevan erityisen kiinnostunut lukemaan niitä.
  Halauksia sinne!

  ReplyDelete
 40. summarum,
  tuloksia nakyy jo: kiinalaiset valtaavat maailmaa osaamisellaan. "Aivopestyina" myyvat vaikka mummonsa markalla kunhan bisnesta saadaan aikaiseksi.
  Egyptissa on moni ammatinharjoittaja kaatunut kiinalaisen tuontitavaran takia.
  Kiinalaiset valtaavat kannykkamarkkinoita, polkevat hintoja ja tilanne konkretisoituu tulevina vuosina maailmalla tyottomyytena.
  Jos nyt esim. Jenkeissa ei osata tehda oikeita paatoksia tulee tilanne olemaan katastrofaalinen.
  Kiinalaiset ovat nalkaisia. Tekevat puoli-ilmaiseksi toita, asuvat kommuuneissa jaetuissa huoneissa jne.
  Niin kauan kuin hinta ratkaisee kiinalaiset valloittavat maailman markkinoita...

  Voi vaan toivoa, etta paattajat ympari maailman ovat skarppeina...

  ***
  Mina poistun relocation tauolle ja palaan bloggauksen pariin taas huhtikuussa!
  Bloggailemisiin! :)

  BLOGitse

  ReplyDelete
 41. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 42. Tämän blogin päätoimittajana päätän täällä vallitsevan keskustelun sävyn. Pyrkimyksenä on ennen kaikkea myönteinen tunnelma.

  Sensuuri otettu käyttöön - maassa maan tavalla.

  ReplyDelete
 43. En tarkoittanut pilata tunnelmaa vaan kirjoittamani on koettuja ja asiantuntijoilta kuultuja faktoja.
  Poistun takavasemmalle ja olen vastaisuudessa varovaisempi sanoissani.

  BLOGitse

  ReplyDelete
 44. Blogitse, sensuurini ei ylety sinun hyviin huomioihisi!

  ReplyDelete
 45. wiuh, olen tietysti helpottunut!
  Koskaan ei voi tietaa...
  Kuten huomaat seuraan tallakin kertaa viestiketjun etenemista - talla kertaa todella onnekseni! :)

  Mukavaa illan jatkoa sinne ja minun taytyy menna kai takaisin paperiselvityshommiin ettei turhaan raahaa mukanaan papruja mita ei tarvitse...

  BLOGitse

  ReplyDelete
 46. Viitaten kysymykseen "mikä sä olet", kun koitat estellä lasta hankkimasta liikaa harrastuksia. No jarru! Ja erinomainen jarru oletkin. Se on heti toiseksi tärkein ominaisuus autossakin.

  ReplyDelete
 47. Asian vieresta osittain. Huomasiko kukaan taalla Pekingissa Earth Houria?????? Ainakin keskustan mainosvalot raakyivat entista punaisimpina! Vieraatkin puistelevat paataan etta ei taalla pienen Suomen ( ja muun maaailman ) ekologiset maailmanparannus yritykset paljon vaikuta!

  ReplyDelete
 48. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 49. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 50. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 51. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 52. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 53. Oho. Mitäs ihme anonyymejä täällä on käynyt?

  Täällä ollaan oltu jo niin paljon pöyristyneitä todistusasioista, ettei minun pöyristymiseni varmaan enää tässä vaiheessa liikuta. Olen silti pöyristynyt O_o

  ReplyDelete
 54. Kaikille Anonyymeille haluaisin muistuttaa, että jos kirjoittaisitte rekisteröityinä niin voisitte itsekin poistaa kommenttinne jotka alkavat jälkikäteen hävettää! Multa menee kauheasti aikaa teidän toiveidenne toteuttamiseen eli kommenttien poistoon, koska ette ole voineet miettiä etukäteen mitä netissä höpötätte.

  ReplyDelete
 55. Täällä yks tyhmä anonyymi, joka ei kylläkään ole osallistunut edelliseen keskusteluun. Mutta kysyisin, voiko rekisteröityä ellei ikinä aio kirjoittaa blogia? Mihin rekisteröidytään? Joskus voisin jotain johonkin kommentoida, mutta kun olen huomannut, miten vihamielisesti monet blogien pitäjät suhtautuvat ns. anonyymeihin, hyvin harvoin kirjoitan mitään. Käyn vain "salaa" lukemassa :-)

  ReplyDelete
 56. Vähän myöhässä, mutta viimeiselle anonyymille. Rekisteröidy bloggeriin, eli samaan paikkaan, johon tehdään blogi, mutta sitä ei ole pakko tehdä. Saat käyttäjätilin ja nimimerkin. Ja jos allekirjoittaa edes jonkinlaisella nimimerkillä kommenttinsa ja harkitsee etukäteen, mitä kirjoitttaa, niin siitä vaan. Noiden ei-toivottujentakia osa bloggaajista on poistanut anonyymien mahdollisuudet kommentoida.

  ReplyDelete
 57. Minä jouduin tukkimaan anonyymilinjan ( harmittaa ne kivat anonyymikommentoijat, jotka menivät samaan syssyyn) kun muutama suustaan ja sielustaan ruma alkoi työkseen pilata blogini tunnelmaa.
  Tykkään kaikenlaisista mielipiteistä, mutten sivistymättömästä käytöksestä.

  ReplyDelete