Wednesday, July 1, 2009

TorillaKerran kesässä on käytävä torilla korvapuustiaamiaisella. Kaikessa karuudessaan siinä on oma viehätyksensä. Nousta bussiin, valita tarjottimelle kelmuun käärittyjä juusto- ja kinkkusänmpylöitä sekä raesokerilla koristeltuja pullia. pillimehuja ja lopuksi kaataa termoskannusta kertakäyttömukiin maitoa kahvia pehmentämään. Etsiä tyhjä pöytä ulkosalta ja asettautua huojuville muovituoleille. Kuulla sanomalehtien kahinaa ja toriparlamentin analyysejä uutisotsikoista.


Varpuset, lasten kuvitelmissa pulujen poikaset, vakiopaikoillaan kaappaavat saaliita, lihottavat varttaan seuraavaa talvea varten.

Aamutuimaan tunnelma suomalaisen pikkukaupungin torilla on omanlaisensa, mahdotonta kopioida toisaalle. Siitä nautitaan kaikilla aistella ja pieni osa suomalaisuutta on jälleen istutettu lasten identiteetin sopukoihin. Torilla.

5 comments:

 1. Onko Porvoon torilla torikahvilaBUSSI? Todella eksoottista!! Minulle tulee mieleen torikahveista Kauppatorin oranssit teltat, paperimukit ja rasvasta tirisevät munkit... Ja ahneet lokit, jotka kirkuvat. Niin ja vielä mukulakiville liiskaantuneet mansikat ja herneet. Oi, voin melkein haistaa Helsingin kauppatorin!
  Halaus!

  ReplyDelete
 2. juu, munkit tai rahkapirakat pitäisi saada

  ReplyDelete
 3. Odotan oikein hartaasti 'kesahommia' toribussin kahvinkaatajana. Tapaa kaikki ystavat ja tulee uusia tuttavia. Kahden viikon paasta. Tori on Suomen kesan sydan! Taalla piazza on koko vuoden sydan. Onkos Kiinassa vastaavaa paikan sydanta, missa kohdata muita?

  ReplyDelete
 4. Kaisa, juu bussi on, Tampereella kuulemman myös. Lehdessä oli juuri Kauppatorin lokkiongelmasta. Muistoja itselläkin 90-luvun puolivälistä kun myin kirjakorviksiani siellä kaksi kesää. Säännöllisin väliajoin sain löröt päähäni tai koruille. Pahimmillaan tuhosivat kolmetkin korut kerralla. Vaan on kauppatorilla muuten mahtava tunnelma.

  Hannele, kuinkas unohdin munkit? Eivät tainneet olla vielä saapuneet.

  Lissu, sanoisin kotikatu. Siellä ne kaikki istuksivat, liikkeidensä eli samalla kotioviensa edustalla, milloin pyykäten, milloin ruokaa silputen. Miehet erityisesti kokoontuvat kadunkulmiin pelaamaan korttia tai lautapelejä. Ja lapset leikkivät kissanpennuilla. Ja puistoihin mennään myös tapaamaan muita jumpan, paritanssin, taishin, mahjongin, laulun tai korttipelien merkeissä.

  ReplyDelete
 5. kerroin jo joskus aiemminkin mutta olin helsingin kauppatorilla monta kesaa myymassa kahvia ja munkkeja. kun suomeen menen kesaisin aina taytyy paasta sinne kahville. nayttamaan jalkikasvua emannalle ja moikkamaan niita samoja naamoja jotka ovat olleet siella ainakin ne viimeiset 20 vuotta.:-0
  ihan helsingin lempipaikka minulle aamulla aikaisin.

  ReplyDelete