Sunday, January 25, 2009

Matkakuumetta katsomassa


Paljon on kaupungissa nähtävyyksiä vielä kokematta, oikein turistikohteita tarkoitan. Temppeleitä, puistoja, museiota, sellaisia jotka suoritetaan perinteisesti ensimmäisellä reissulla historialliseen Pekingiin. Mutta kun ei huvita, ne houkuttelevat yhtä vähän kuin hammaskiven poisto. Niinpä kohteena tänään oli päärautatieasema.


Viimeiset kahdeksan tuntia ennen perheiden yhteistä ateriaa asemalla tunnelma oli rauhallinen ja odottava. Nyssyköitä, pussukoita ja kasseja lojui pienissä ryhmissä jaloissa, aikuisia ja lapsia paksuissa toppavaatteissa odottivat kuulutusta, jotta nyt laiturille komennus!

Muotia vain vähän seuraavana ihmetyksekseni huomasin tämän kauden ehdottoman hitin: Minni kuosin. Näissä kasseissa on varmasti ilo viedä pääkaupungintuliaisia maakuntiin, paikallisen maun tuntien.


Mutta perinteisiäkin nyssäköitä näkyi, niissä kulkivat niin hyllyköt, sulkapallomailat, pesusoikot kuin tuulettimetkin.


Olin avoimesti katselemassa ja valokuvaamassa matkalaisia, mutta taisi ihmetys olla molemminpuolista. Kukaan ei tuntunut loukkaantuvan räpsimisestä, vaan päinvastoin taitaa monella juhlijalla olla hyvä vitsi kerrottavana oudoista muukalaisista, jotka kuvasi laukkuja...

(Kiitos Miaolle hyvästä kuvausseurasta!)

8 comments:

 1. Tuo toisiksi alin kuva perinteisistä nyssäköistä muistuttaa kovasti anopppini matkatavaroita.
  Herra siunaa sitä määrää, pakkaamistapaa ja roinaa mitä hän raahaa mukanaan meni minne vain...

  ReplyDelete
 2. Violet, kiitos nauruista! Sä oot kyllä niin mainio kirjoittaja. Sun pitää varmaan vinkata anopilles, että tulis tänne lomamatkalle - olis monen monta sieluntoveria ympärillä. Mun anoppi ei valitettavasti ole tänne tänne tulossa, mutta onkin hillitty matkalaukunkäyttäjä.

  ReplyDelete
 3. Minnilaukut huvittaa...

  Olispa jännä olla junassa kyydissä. Joskus aikoinaan kun miehen kanssa kuljettiin Egyptissä junassa niin siinä näki kyllä myös jos jonkinlaista pussukkaa ja nyssykkää. Puhumattakaan pukeutumistyyleistä...

  ReplyDelete
 4. Mukavaa, että edes kerran vuodessa monet voivat kotikonnuilleen matkata. Viime vuonna ystävi perheen "Täti" ei voinut mennä kaukaiseen kotiinsa siinä pelossa, että Olympialaisten vuoksi ei pääsisikään takaisin. Ilman virallista lupaa kun hän Beijingissä on. Ja nyt tietysti mietityttää, kuinka moni voi talouden taantuman takia lainkaan palata perheelleen niin tuiki tärkeää, vaikkakin kapeaa, "leipää" hankkimaan. Työtä kun yksinkertaisesti Suuressa Pääkaupungissakin on yhä vähemmän...

  ReplyDelete
 5. Kerrotko miksi ei kiinnosta nuo perinteiset "turistikohteet"? Oletko jo käynyt niissä vai minkä takia?

  Minusta ne oli ehdottomasti nähtävä kun Pekingiin menin, vaikka toki tuli kierreltyä paljon muissakin paikoissa. Paljon enemmän kuin turistipaikoissa. Pekingissä kuten muissakin kiinalaisissa kaupungeissa kun nähtävää on aina.

  ReplyDelete
 6. Jaanuska, kuten kirjoitin on paljon ns. turistikohteita edelleen näkemättä. Näitä kaupungin aivan mahtavia puistoja on tullut kierreltyä, mutten jostain syystä saa rahdattua itseäni lisää temppeleihin tai museoihin tai Taivaallisen rauhan aukion jokaiseen kulmaan. Koen saavani paikallisia elämyksiä humpsahtamalla keskelle juuri tämän päivän tapahtumia kuten asemia, toreja, puistoja, hutongeja, tavallisia esikaupunkeja. Halusin ehkä kertoa, etten todellakaan vielä kymmenen kuukaudenkaan jälkeen tunne kaupunkia kauhean hyvin, paitsi tällä omalla tavallani. Esimerkiksi historianopettajaystäväni, joka luonnollisestikin on kiinnostunut historiallisista kohteista, tuntee kolmen viikon matkan jälkeen "opaskirjakaupungin" sata kertaa minua paremmin.

  ReplyDelete
 7. Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Hangzhoussakin on minusta kaikkein mielenkiintoisimpia paikkoja ne joita ei oikeastaan turistioppaissa mainita.
  Zhuang Tang-pikkukylä on minusta yksi kaupungin parhaimpia paikkoja juuri aidon kiinalaisuutensa takia. Vaikka olenkin siellä laowai enemmän kuin missään muualla.
  Siltikin saan kulkea ihan rauhassa, eikä kukaan oikeastaan ole minusta kiinnostunut.

  Oikein hyvää lomaviikkoa teille koko perheelle!

  ReplyDelete
 8. Kiitos samoin Vilijonkka! Sinun mainiossa ja hulvattomassa seurassa on mitä mukavinta kierrellä ja ihmetellä. Seuraavia retkiä odotellessa, härän vuoden meiningeissä. Xinnian kuàile!

  ReplyDelete