Tuesday, January 6, 2009

Laput silmille ja äkkiä!

Pohjolassa ostoslistalla oli minulle lämmin takki, sellainen kaunis, suoralinjainen ja raikkaan värinen. Mutta eihän sellaisia myydä, ainakaan untuvaisena. Mustia tai likaisenruskeita michelinukkoversioita vain. Moisessa pullukka näyttää pallolta ja olemustaan anteeksipyytävältä! Jäi siis takki saamatta.


Takkiongelma sai uuden lisän lentokentällä, jossa keskimmäinen pahoitti mielensä. Miksi kaikilla aikuisilla on mustat takit? Hän pelkäsi seuraavansa väärää aikuista ja joutuvansa vieraiden autoon ja outoon kotiin. Kun meilläkin oli mustat takit! Miksi näin, ympäri maailman, voisiko joku viisas kertoa?


Väritylsyydestä masentuneena katselin kotikaupunkiani yli kahden viikon tauon jälkeen. Enkä piristynyt. En voi parhaalla tahdollakaan kuvailla Shunyitä, Pekingin pohjoista esikaupunkia, kauniiksi tai viehättäväksi. Rakennustyömaa-aitoja tienposket pullollaan,


käsittämättömiä uusia sekä vanhoja tehdaskyhäelmiä pelloilla


ja tienvarsimetsiköt istutettuja risukkoja. Pikakatselmus maisemaan vaikuttaa tylsältä, paikoitellen hyvinkin rumalta. Parempi olla liikoja miettimättä suuria linjoja, keskityn jatkossakin pieniin ja kiehtoviin yksityiskohtiin, sillä niitä on kaikkialla maailmassa.

14 comments:

 1. Niin, kun tuolla poikien koulullakin katselee lastaan hakemaan tulleiden vanhempien talvivaatteita, niin ei siellä kyllä juuri muuta ole kuin mustaa. Harmaata väripilkkuna ehkä.

  Sitä suuremmalla innolla vetäisen aina ainakin jonkun tosi värikkään huivin tai pipon ellei muuta. Huomaan että se saa jotkut jopa hymyilemään.

  ReplyDelete
 2. Se on ihan totta, että kaikkialta löytyy sekä rumaa että kaunista, kun silmä oikeaan kohtaan osuu. Rumistakin rakennuksista saattaa löytyä kauniita yksityiskohtia, ja kälyisenkin tien pinteriela voi kasvaa kauniita kukkia. Ja pahinkin risukko voi lehteen puhjetessaan olla aikas kaunis :)

  Mukavaa alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
 3. kuvaa meille kiinalaisen uuden vuoden kitchia, pliis. mina bloggasin siita tanaan mutta olisisko teilla jotain tyylikasta, pelkistettya, punaista? vareja naytti olevan kojuissa tanaan ja uuden vuoden poppi pauhasi.
  pia

  ReplyDelete
 4. Täällä meillä päin ei mustaa paljon näe paitsi minun päälläni. Ihmiset pukeutuvat värikkäästi ja rohkeisiin kuvioihin. Erotun harmaiden, ruskeiden ja mustien vaatteideni kanssa erittäin hyvin joukosta. Joskus repäisen ja puen päälleni valkoista.

  ReplyDelete
 5. Minusta tuo viivottimella istutettu risukko on nätti. Minulla on turkoosi talvitakki. Mieluiten pitäisin jotain ihan huikean väristä talvitakkia, vaikkapa vaaleanpuna-turkoosiraidallista. Kuopuksella on haalari, josta tuntemattomatkin tulevat sanomaan, että onpas iloinen haalari.

  Untuvatakkeja sen sijaan inhoan, anteeksi vain.

  ReplyDelete
 6. Sama masentavan musta monokulttuurihan se vallitsi Pariisissakin ainakin sen ajan kun olitte siellä. Sekä miehet että kaikki naiset pukeutuvat mustaan takkiin ja sinisiin farkkuihin vaikka näyteikkunat olivat täynnä värikkäitä liehuvahelmaisia mekkoja, upeita korkeakorkoisia kenkiä ja suuria laukkuja. Eipä niitä näkynyt katukuvassa - vaatekaapin pimentoihinko niitä ostetaan?

  ReplyDelete
 7. Meilla on meneillaan todella musta pukeutumiskulttuuri juuri nyt. Paasta varpaisiin mustissa, aikuiset ja lapset.Tosin se paattyy huomenna kun ashouraa juhlitaan.

  Yleensa olen harmaavarpunen koululla lapsia hakiessa muiden aitien saihkiessa metallien hohteessa ja satenkaaren eri vareissa. Siina ilotulituksessa joskus silmat melkein haikaistyy.

  Mina muuten loysin aikoinaan reippaan punaisen untuvatakin sielta Bekingin kujilta. Ei ponkottanyt ja kesti menossa monia vuosia.

  ReplyDelete
 8. Jos kuvaisin asuinalueeltamme laajakuvaa, niitä ei haluaisi kukaan nähdä. Rumaa vaan. Keskitytään siis yksityiskohtiin.

  Vaikka sieltä on kyllä kiva katsella mitä tahansa kuvaa.

  Itsekin ostin juuri mustan takin. Syy: muun värisiä ei ollut. Toive oli kyllä havunvihreä, tumma oliivi, yönsininen, siniharmaa, tumma okra, poltettu oranssi...eli aika moni väri olisi käynyt, mutta koko takkiosasto oli aika mustanpuhuva.

  ReplyDelete
 9. Joo, varmaan se on totta paikassa kun paikassa että harvoin yleiskuva on kovin esteettinen. Onneksi niitä helmiä kuitenkin löytyy seasta. Minä olen hyvin tehokkaasti oppinut sulkemaan silmäni todellisuudelta ja näen kaikessa naiivistikin aina jotain kaunista..

  Mustat takit, heh. Kait se on monen mielestä niin tyylikästä kulkea mustassa. Löytynee niitä omasta kaapistakin muutama, mutta aina vedän kyllä kirkkaan huivin kaulaan ainakin.

  ReplyDelete
 10. Höh sanon minä tuohon takkuasiaan. Ikävää että markkinat sanelevat niin paljon sitä miten ihmiset pukeutuvat. (enkä nyt toki tarkoita kaikkia enkä kaikessa pukeutumisessa!!)
  Mustassa on puolensa, mutta mutta. No urheilupukeutumisessa on tarjolla sitten sitä räiskyvää värikirjoa, mutta mallit eivät aina vastaa kaikkien makua vaikka väriä olisikin. Joskus jopa liikaa?!

  Huomasin tuossa juuri että minun takkini ovat lähes kaikki erisävyisiä tumman sinisiä. On yksi harmaa villakangastakki, ja yksi valkomusta villakangastakki.
  Sinisellä siis mennään.

  Ympäristön rumuus/ tai nätimmin ehkä epäesteettisyys on minulla kiinni päivästä. Joskus ruma on suorastaan kaunista kun on niiin rumaa...

  ReplyDelete
 11. Mustien takkien suosio perustuu ainakin kahteen seikkaan: talvet ovat nykyään niin likaisia (tummassa värissä ei lika näy niin hyvin) ja siihen, että musta on klassinen väri, joka ei mene pois muodista. Talvitakki on usein kallis ostos, joka ostetaan useaksi vuodeksi ja pelätään, että jos ostaa vaikka pinkin takin, niin se ei enää seuraavana vuonna iskekään...

  Mulla tosin on heleän vihreä villakangastakki (NOa Noasta) jo useammatta vuotta käytössä, enkä ole kyllästynyt. Mutta Hesassa liikkuessani kuljin paikallisjunilla joissa joutuu ruuhkassa paljon nojailemaan seiniin, jotka eivät ole puhtaimmasta päästä...silloin ajattelin, että ei ihme, että porukka kulkee mustissa takeissa.

  Musta on myös "turvallinen" väri niille, jotka pelkäävät erottua massasta. Kaikki eivät tunne oloaan kotoisaksi värikkäissä vaatteissa. Mutta on hyvinleikattu musta villakangastakki kyllä tyylikäs ja klassinen.

  ReplyDelete
 12. Mustan vaatteen yksi armottoman hyvä puoli on, että pullukkakin näyttää siinä hoikemmalta, ainakin omasta mielestään. Mutta totta: ankeita ovat talven vaatekauppojen tarjonnat väriskaaloiltaan: mustaa, mustaa ja jouluksi punaista ja mustaa. Tulkoon kevätvaatteet pian ja kaikissa pastelleissaan ja retroissaan...

  ReplyDelete
 13. Juu musta näyttäisi olevan valttia. Katselin tuossa lauantaina jääkiekko-ottelussa vastapuolelle hallia ja siellä oli hyvin mustaa... ja joukosta erottui hienosti joku turkoosissa takissa :)
  Toivottavasti löydät lämpimän ja värikkään takin sieltä.

  ReplyDelete
 14. Kiinassa ainakin musta väri on hyvin käytännöllinen: lika ei näy.Laitapa ylle valkoinen takki niin se on ennen kuin huomaatkaan ihan harmaa... Japaikallisethan eivät todellakaan pese vaatteitaan samaan tahtiin kuin me ulkomaalaiset, tai ainakin suomalaiset.

  Meidän lapset olivat kesällä aivan ihmeissään kun ihastelivat niin värikkäistä ja erilaisia SUOMALAISIA! Monet kerrat värikkäät hiukset, pukeutumistyylit ja värikkäät vaatteet herättivät heissä ihmetystä. Ovat kai siis asuneet liian kauan harmaanmustan kiinalaisen kansan keskuudessa.Nyt sitten ympäristä on täysin päinvastainen ;-).

  ReplyDelete