Monday, September 20, 2010

Sataa ropisee

Muutamat viime päivät on raikas syyssade huhkinut kaupunkia pölyttömämmäksi. Myös lämpötilan laskeminen alle hellelukemien on vaihteeksi mukavaa. Ja taitaahan se olla muuten aika syksyn saapua!


Mutta kaupungin liikenteen pieni ripsunta sai täysin sekaisin. Päivittäiset 4 000 uutta autoa uusine innokkaine kuskeineen ja ne vanhat 4 500 000...siitä syntyi taas kunnon rokka! Kehäteitä ei ole kuin kuusi ja siellä ne kaikki jurnuuttaa ja koikkelehtii miten sattuu. Metron valmistumista tänne Pekingin "Espooseen" odottaa aika moni!


Muuten sade tuo tullessaan veikeitä yksityiskohtia, jotka pistävät silmään vielä vuosienkin jälkeen. Kuten kaikkiin taloihin käytäville ripoteltavat pastellisävyiset vadit, niin virastoihin kuin hienoihin gallerioihin, sekä uusiin että vanhoihin ostoskeskuksiin. Kaikkialla on vuotavia kattoja, ja pientä hilpeyttä tuovat nuo vatien herttaiset kuviot.


Sisäänkäyntien liepeille ilmestyy kuin tyhjästä tiiliskiviä, joita pitkin voi sipsutella sisään varpaita kastelematta... Katuviemäröintiä ei ilmeisesti vielä ole kukaan älynnyt tänne maahantuoda.


Ja maan historia kurin suhteen näkyy ovenpielissä. Käsittämättömän kuuliaisesti sateenvarjot jäävät sinne odottamaan, vaihtavat kenties kuulumisia ja lähtevät asioiden hoiduttua oikean isännän matkaan.

Sellainen sade täällä. Entä siellä?

8 comments:

 1. Voihan Vilijonkka, minkä sydäntäraastavan Kiina-ikävän saitkaan blogillasi aikaan!

  Minun Kiinani rajoittui Hong Kongiin kesällä 2006. Lyhyt aika kuuteen vuoteen verrattuna, mutta ikävä nousee kurkkuun tasaisin väliajoin. Niitä sateita kaipaan, ja sitä outoa, mutta tuttua olemista. Sitä, että ihminen voi lainata kaverinsa silmälasit, ja keikauttaa ne nurinpäin päähänsä, sangat sojottamaan ylöspäin. Jaa, miksikö? No kun kaverin silmissä on samat vahvuuden, tosin vähän "väärinpäin". Kuka täällä Suomessa lähtisi kaupungille toisen laseissa, varsinkin jos sangat sojottavat kohti taivasta?

  ReplyDelete
 2. Hauska, oikein hyvän mielen teksti. Kiitos, Vilijonkka! Sade raikastaa ilman, mutta ne liikenneruuhkat. Helppo kuvitella, kun on nähnyt Kairon liikenteen. Siellä ajetaan kuutta kaistaa, miten sattuu. Tuntuu ettei mitään liikennesääntöä ole käytössä. Nuo pesuvadit, niitä lienee erivärisiä ja kuviollisia kuten kärpäslätkiä, joista kerroit joku aika sitten.
  Kätevää jättää märät sateen varjot ulos, jos ne pysyvät paikallaan. Telineet tai jonkinlaiset koukut pitäisivät ne tietysti jonkin laisessa järjestyksessä. Maassa maan tavalla.
  Täällä paistaa aurinko, joten aurinkoisia ajatuksia sinne!

  ReplyDelete
 3. Yksinkertaiset konstit on hyvät konstit, ajattelen, kun näin tiiliskivet!

  ReplyDelete
 4. Sissi, Honkkarissa en olekaan käynyt, haavena toki siintää. Kovin taitaa olla erilainen kuin Peking, mutta kyllä täälläkin näkyy monenlaista viipottajaa. Ne jotka pitävät aurinkolaseja kaulassa tai niskassa herättävät minussa aina pientä hilpeyttä...

  Marjatta, uskaltaisin epäillä Kairon liikenteen olevan Pekingiä pahempaa. Mutta liikenteen aiheuttamat saasteet lienevät samanlainen ongelma! Mainitsemasi sanonta "maassa maan tavalla" on hyvä muistaa, myös kesälomilla Suomessa, että niitä liikennevaloja voisin hieman enemmän vilkuilla, vaikka jalan kuljen!

  Eilen tänään huomenna, tiiliskivikeksintö on aika loistava, ihmettelen vain mistä ne aina heti siihen sattuvat. Ehkä niillä on nurkan takana salaiset varastot.

  ReplyDelete
 5. Mä tunnustan myös odottavani syksyä. Oli aika helpottavaa, kun täälläkin tippui nyt alle hellerajan ainakin osaksi aikaa päivästä. Ensimmäinen kerta elämässä, että on käytännössä viettänyt nelisen kuukautta yhteen menoon hellerajan yläpuolella olevissa lämpötiloissa!

  Ei taitais musta olla asumaan jatkuvasti kuumassa ilmanalassa. Ellei se sitten olisi jossain veden rajassa olevassa bungalowissa trooppisella saarella...

  ReplyDelete
 6. Täälläkö? Sellaista neljänkympin plussaa pukkaa edelleen päivittäin. Sade olisi enemmän kuin tervetullut kuivuneeseen luontoon. Yli puoli vuotta jo pelkkiä hellelukemia.

  Ihanat sateenvarjot kuvassa!

  Ainiin, ei sadevesikaivoja täälläkään eli sinällään hyvä, että sataa harvoin.

  ReplyDelete
 7. Loistavia "keksintö" tiiliskivet ja hieno tapa jättää sateenvarjot ulos.Molemmat voisi ottaa käyttöön täällä emämaassakin.

  ReplyDelete
 8. Yhtymäkohtia ainakin vuotavissa katoissa. Meidän ruokakaupassakin oli kaksi vatia viime viikolla.

  ReplyDelete