Tuesday, September 6, 2011
Yli seitsemän vuotta olemme asuneet ulkomailla, joista puolet Kiinassa. Lapsista on kuitenkin kasvanut luullakseni aika tavallisia suomalaisia ajoittaisine ujouskohtauksineen, mutta toki he ovat tottuneet moneen suomalaisesta menosta poikkeavaan. Ruuhka on oletustila, väärinkäsitykset välttämättömyyksiä, kuivatut merilevälevyt herkkuvälipala ja sekin on ihan normaalia, että ystävä tykkää napostella silkkitoukankotiloita.

Kansainvälisen koulun opetuksen laatuun me vanhemmat vannomme ja ihmettelemme kuinka 13-vuotias on tähän mennessä maantiedon tunneilla oppinut maailman merivirtaukset, vulgaanojen toiminan, erilaisten pilvien nimet, opiskelleet valtioiden erilaisista hallintojärjestelmistä. Innostavaa ja mielenkiintoista opetusta.

Mutta tänään tuli mieleen, että jotain täällä kotonakin pitäisi opettaa lisää! Sillä tämä hyvämuistinen ja varsin fiksu nuoremme oli sitä mieltä, että Alabama on Afrikassa, kuten Albaniakin, joka kuulemma kuulostaa aivan samalta kuin Algeria. Eikä yksikään hänen luokan lapsista ollut tiennyt ajankohtaisen Libyan pääkaupunkia.

Muutama viikko sitten ostimme perheeseen karttapallon. Sen tarpeellisuuden havaitseminen oli etiäinen, nyt sille tuli käyttöä!

3 comments:

 1. Hyvä! Teillä on karttapallo! Kesällä katselin sellaista, kun pienten kesälintujen kanssa tuli kaikenlaista juteltua. Vaan se pallo, jonka löysin oli niin ylimalkainen ja vanhojen rajojen mukainen että jäi ostamatta. Taidan siirtyä vain tämän kotimaan maantietoon,jos asiat tulevat puheeksi tulevaisuudessa.

  ReplyDelete
 2. Maantiedossa ja historiassa pitäisi järjestää aikuisille sellaisia päivitys-opintojaksoja vaikka kansalaisopistossa. Entiset tiedot ovat entisiä tässä maailmassa. Se taiteilija "kuka se nyt olikaan", joka piirsi muistista maailman kartan haastoi ainakin minut pari vuotta sitten. Koettakaapa! Minä juutuin jo Balkanin valtioihin - en siis edes "omasta" maanosastani selvinnyt. T2

  ReplyDelete
 3. meilla tytot kayvat aussikoulua ja sen mantereen kartta on hallussa. suomesta nailla ei sitten ole hajuakaan. hyva kun muistutit, pitaa tsempata!
  pia spore

  ReplyDelete