Monday, September 5, 2011Sata jussia on suurin seteli eli noin kymmenen euroa. Ostovoimaltaan se on toki huomattavasti enemmän - tuntuu minun käsissäni noin 20 eurolta. Mistä niitä käsiini sitten saan? Vaihtorahana en luonnollisestikaan, mutta palkkana (maksetaan ruskeassa kirjekuoressa, summa käsin kirjoitettuna päälle) tai pankkiautomaatista.

Koska maksumenetelmä on suurimmassa osassa paikkoja käteinen tulee seteleitä nostettua suurina summina, tyypillisimmillään 2000 jussia kerralla. Tungen nipun lompakkoon ja sieltä se sitten yllättävän pikaiseen katoaa inflaation kiihtyessä entisestään.

Myös muut ovat huomanneet inflaation ja päätyneet laittomuuksiin. Katsokaas tarkkaan, nämä kuvien kaksi seteliä on nostettu meidän lähiautomaatista. Ylempi ei kelpaa mihinkään muuhun kuin pepun pyyhkimiseen, alemmalla saa jo yhtä ja toista. Pankkiin on turha mennä valittamaan, kukapa nyt moista kömmähdystä menisi myöntämään! Yksi seteli siellä täällä ei tietenkään ole katastrofi, mutta tuttun nostettua 20 seteliä ja niistä seitsemän ollessa vessapaperia, niin siinä vaiheessa hymy jo hyytyi ronskimmaltakin kaverilta.

7 comments:

 1. Oho, aikamoista! Kyllä mahtais harmittaa :(

  ReplyDelete
 2. Ja pankista laittavat siis iloisesti takaisin kiertoon?

  ReplyDelete
 3. Elisabeth, onneksi suurin seteli on kuitenkin "vain" kymmentä euroa vastaava summa, eikä esimerkiksi sataa!

  Pipuu, kiertoon vaan... Minä säilytän tämän kyllä ihan muistona!

  ReplyDelete
 4. Löysin juuri nämä sivut ja kommentoin myös Aina ei hymyilytä -postausta.
  Sain Huhhotissa väärennetyn kaksikymppisen lähikaupasta. Antoivat sen minulle, kun en kuitenkaan erottanut oikeasta. Seuraavana päivänä samassa kaupassa koetin maksaa sillä, ja se annettiin vain takaisin. Sanoin saaneeni sen häneltä itseltään edellisenä päivänä. Ei tunnustanut. Ilahduin sitten hienosta matkamuistosta.

  Jarno

  ReplyDelete
 5. Jarno, tervetuloa tänne jatkossakin verestämään muistoja! Hohhotiin saakka en olekaan vielä päässyt. Varmaan olisi ne ruohikot nähtävä ennen Kiinan taakse jättämistä. Mutta tässä on vielä aikaa, ainakin vuosi näillä näkymin.

  ReplyDelete
 6. No aika hurjaa, ettei edes pankkiin voi luottaa! Onkohan niillä oma painokone takahuoneessa...

  Noooh, jonnekkin krääsämarkkinoille se varmaan kelpaa, jos päätät luopua ;)

  ReplyDelete
 7. Tylsää. Meidänkin vieraat saivat pyllynpyyhkimisrahaa samaisesta automaatista!

  ReplyDelete