Friday, April 11, 2008

Löysin Kiinan! / I found the real China

Ensimmäisellä viikolla löysimme Ikean, Carrefourin (ranskalainen Prisma), Jenny Loun (ulkkari K-kauppa). Kauppoja joita on hyvä olla olemassa ja saavutettavissa, mutta jotka ovat myös Porvoossa, Pietarissa, Pitsburgissa. Rupesi jo vähän ihmetyttämään ja huolestuttamaan minne todellinen Kiina on hävinnyt. Onko maailma vallannut Pekingin jo kokonaan?

Kaksi päivää sitten aloitti kotihengettäremme, ayi. Ensitöiksen siivosi keittiömme kiiltäväksi ja seuraavaksi lähdimme pyöräillen siivousväline- ja ruokaostoksille hänen kyläänsä. Aito vanha hotungasuinalue paljastui vain muutaman sadan metrin päästä portistamme. Vaan niin oli maastoutunut muuriensa taakse, etten sitä ollut huomannutkaan!

Kuhinaa, vilinää, pulinaa, turvallista kylämeininkiä, kaikki tuntuivat tuntevan ayimme. Ja mitkä hinnat, vaikeata oli salata ihmetys. Pariisissa ja Barcelonassa ainakin olen törmännyt euron kauppoihin, joissa kaikki tuotteet maksavat yhden rahan. Kylässä vastaava oli kahden yuanin (=20 sentin) putiikki. Ja näin hankittiin talouteen pyyheliinat, vadit, syömäpuikkopaketit, korit.


Harjakauppiaan röykkiöstä valitsin nämä ihastuttavat pihaharjat. Kasvilajeista ei valitettavasti ole hajuakaan.


Ja vihdoin alkoi avautua myös aito kiinalainen muovimaailmakin. Perinteinen käsitytaito yhdistettynä "uuteen" ja "inspiroivaan" materiaaliin. Mutten voinut vastustaa ja jostainhan on kotona näyttävä missä päin maailmaa ollaan!

Our ayi (maid) is not only a maid but also very important guide. She has helped me to find local marketplace, shops, the hole chinese village. Small old style houses, tiny running dogs, short friendly people. Wonderful fresh vegetables and fruits, warm bread and cleaning stuff, all very cheap. Beautiful brushes and kitsch, of course! I have found the China what I came to learn about.

16 comments:

 1. Voi olisinpa ollut mukana. Aito kiinalainen kylä on varmasti toista kuin kiinalaiskaupunginosa Singaporessa tai jossakin muualla ulkokiinassa. Ihanat harjat. hyvää viikonloppua teille.

  ReplyDelete
 2. Hotung-kylä kuulostaa hyvältä! Sellaista juuri toivon näkeväni kesäkuun reissulla.

  Oletkos muuten ehtinyt käydä Pekingin Panjiayuan-markkinoilla? En tiedä siitä muuta kuin mitä olen webistä lukenut, mutta sieltä saattaisi myös löytää aarteita, ja halvalla.

  ReplyDelete
 3. Pensastasku, kyllä sä vielä ehdit! Odota hetki, niin ehdi etsiä parhaat paikat.''

  Merja, Panjiaan on käytävien listalla. Tänäänkin ehdin eksyä yhteen "antiikkikauppaan". Tosi vaikeaa nähdä mikä on oikeasti arvokasta ja mkä feikkiä! Törsäsin 20 sentin rannekoruihin jotka ensikasomalta näyttivät vanhoilta, mutta lienevät oikeasti jotain kerniä. Jännä mesta.

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa kiehtovalta tuo kylä. Parasta ulkomailla onkin tavallisen kansan pariin jalkautuminen ja nähdä mitä arki heillä on.

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 5. Kuulostaa tosi kivalle. Ihanaa, että teillä on opas-ayi. Mitä kieltä hänen kanssaan puhutte?

  ReplyDelete
 6. Marita, sinä olet kyllä yksi idoleistana näissä sulautumis-asioissa! Mamae samaten.

  Mamaelle vielä, että ns. englantia puhumme. ayi osaa 20 tärkeintä verbiä preesenssissä, 50 yleisintä subjektia sekä lukusanat noin kymmeneen. Lisäbonkset lähes kaikki ruokaan liittyvät sanat, siis vihannekset, hedelmät, riisit, nuudelit. Eli huomattavasti enemmän kuin minä kiinaa. Haasteena olisi ohittaa hänet kiinaksi ennen kesälomaa Suomessa.

  ReplyDelete
 7. Tunsin olevani mukana, ihanaa ihanaa. Iloitsen niin teidän kiinan elämästänne, jota ahmin vesi kielellä (oikeasti kieli nyt viinissä). Onneksi löytyi se oikea Kiina, minäkin jo huolestuin, että pelkkää globaalisuuttako vain.

  Harjat ovat mahtavat. Mekin tarvittaisiin uusi, tylsä tapaus maksaa lähimarkkinoilla 12 e.

  ReplyDelete
 8. Siellähän on teillä oikein mahtava lukaali ! Kultakalatkin livenä.
  Sieltä onkin varmaan kiva käydä kylillä, hyvä, että opaskin on löytynyt. Hieno juttu !

  ReplyDelete
 9. Seuraamme asiaa mielenkiinnolla!
  Sekaan vaan oikeaan Kiinaan.

  ReplyDelete
 10. Samannäköinen harja meilläkin on terassiharjana. Jostain torilta sen löysimme. Alkuperä ja kasvilaji on meillekin tuntematon.

  ReplyDelete
 11. Näyttää VALOISALTA tuo teidän Kiinaan asettumisenne, sekä fyysisesti että henkisestikin! Onnea uuteen tupaan!

  Oletteko vuokranneet talonne kalustettuna vai hankkineet kaiken itse?

  ReplyDelete
 12. Ihana tuo keltainen kori, se sopiikin hyvin tähän, sillä haastan sinut mukaan harmaiden päivien karkoitukseen: http://elisanoo.blogspot.com/2008/04/keltainen-haaste.html .

  ReplyDelete
 13. Oh, oikeasti, tunnen jonkinsortin pulssin kiihtymiastä kun luen näitä kiinajuttuja. Hillittömän jännää.

  Ota kamera mukaan ensi kerralla sinne "oikeaan" Kiinaan. Ihanat harjat. Hauskat korit.

  Hrr, värisyttää!

  ReplyDelete
 14. Tervetuloa maidien salaperaiseen maailmaan...Meillakin sinnikkaasti harjataan noilla harjoilla, vaikka tarjolla on imuri ja tusina moppeja. Hyvana muistisaantona, jonka sain VN:ssa asuneelta pikkuserkultani, etta ala anna maidille pikkusormea, se vie koko kammenen. Eli muista kuitenkin, etta sina olet tyonantaja (humaani sellainen). By the way, onkohan ainakin etusormi jo mennyt, koska loysin kaapillisen JAUHOMATOJA taman aamun yllarina!!!

  ReplyDelete
 15. Eikö ole tosi sääli kun Pekingissä vedetään kiinalaiskortteleita matalaksi korkeiden kerrostalojen tieltä.

  Mansikka

  ReplyDelete
 16. Hi, i fееl that i notісеd you
  νіsited mу blοg thus і came to go baсk thе want?
  .Ι am tryіng tο to find issuеѕ to impгove
  my site!I assumе its good enough to usе some of your ideas!
  !

  my blog - rhinoplasty top surgeon

  ReplyDelete