Wednesday, April 16, 2008

Ja kiinalaiset löysivät minut! / And the chinese found me!


Bloggaus uudessa maassa sujui alkuun kuin leikiten, kunhan piuhat saatiin ensin vedettyä (peräti kolmen asentajan voimin). Ha haa, muita kiinansuomalaisia vaivanneet ongelmat blogspottiin pääsyn kanssa eivät koskeneet minua. "Vähänks mä oon hyvä..."

Mitä tulee minun elämässäni oppiman? NÖYRYYTTÄ.

Tänään on ensimmäinen kerta viiteen päivään kun pääsen suuren kiinalaisen palomuurin läpi. Mitkään kiertotiet eivät auttaneet, ei huoneeseen kutsutun diplomi-insinöörin aivotkaan, ei blogiystävän vinkit. Ei paikallisten sensuuriviranomaisten edessä kannata ruveta ähisemään. Kyllä ne ajallaan palauttavan pääsyn Vilijonkallekin Vilijonkan omaan blogiin ja jopa muihinkin blogspot-blogeihin. Ainakin hetkeksi. Kiitän tässä välissä nöyrästi, sillä vieroitusoireet olivat jo tuskaistuttavia.


Ihmisiä riittää, niin nettisivustoja tarkastamaan kuin pallomeren palloja pesemään. En varsinaisesti tunne ihmispaljoutta, kenties Pariisin vuodet totuttivat minut jo tiettyyn tungokseen?


Työtä riittää, tyntekijöitä riittää. Kadunvarsilla, ravintoloissa, pihoilla, kaupoissa, rakennustyömailla. Puuhaavia ihmisiä, torkkuvaa väkeä, paljon lihasvoimaa, omaa yksinkertaista osuuttaan hoitavia ihmisiä. Miehiä ja naisia, nuoria aikuisia ja ylättävän vanhojakin papparaisia.

Mutta aina yhdessä, ei koskaan yksin. Kaksin, kolmin, mieluiten ryhmänä. Tarjoilijoiden lounastauko sujuu asiakkaiden lomassa, työtovereiden tutussa seurassa.


Tauko aloitetaan minuutilleen päiväuniaikaan. Yhdessä mennään etsimään sopiva nurmikko pyörillä kulkevan lounaskioskin kupeesta. Laatoitustöihin palataan kunhan jaksetaan.

Luulen sensuuritoimistossa ihmisten palaavan hieman rivakampaa tahtia koneidensa äärelle.

Muuten mieliala on edelleen korkealla!

----------

For some time I could not get through the great chinese firewall. Maybe Vilijonkka has been too critical or weird for local authorities. But here I am again in Blogistany, for a long time I wish.

There is something I daily wonder and admire - people. Lots of people working all over, both men and women, young and surprisingly old. Guards, gardeners, cleaners, but always together, newer alone. Maybe therefor I feel a little different and lonely when I explore the villages alone.

But still, it is lots of fun here and I am glad we come.

13 comments:

 1. Sisi olenko tullut hulluksi?
  Oliko sulla täällä jo kirjoitus missä kerroit mm,. Vuokko Hovatan uudesta levystä????
  En ehtinyt kommentoida mutta oliko se edes sulla täällä???

  ReplyDelete
 2. Violet, se on tainnut olla uni! Onko Vuokko Hovatta joikaava poroemäntä vai räppäävä teini? Kunpa tietäisinkin jotain edes jonkun uudesta levystä, mutta myönnän olevani täysin pihalla ihan kaikesta, siltä ainakin tuntuu.

  ReplyDelete
 3. Violet, ainakin Antti on blogissaan http://antin-blogi.blogspot.com/2008/03/muistelin-viime-viikolla-kanadassa-neen.html viime kuussa kertonut tuosta levystä. Olisitko voinut sen bongata sieltä???

  - Kaarina from kaarina.blogsome.com -

  ReplyDelete
 4. Joo, siirryn kokonaan ihanan pariin! Jännittävää.

  Ja Annu kirjoitti blogissaan myös Vuokon levystä !

  ReplyDelete
 5. Ajattelinkin että nyt täytyy olla jotain piuhaongelmaa...

  Hauska kirjoitus, oikein elämä alkoi tiristä aamu-unisiin jäseniin tätä lukiessa. Mikä mahtaa olla Kiinan työttömyysluku, kun noin näppärästi keksivät töitä väelleen. Pallomerenpallonpesijä:):):)

  ReplyDelete
 6. Se oli Jokihelmisimpukka
  http://jokihelmisimpukka.blogspot.com/2008/04/hate-to-love.html

  ReplyDelete
 7. Oh, toivottavasti yhteys tulevaisuudessa toimii. Mä tarvitsen vilijonkka & kiina- annokseni.

  Mielenkiintoisia kuvia. Edelleen mua jännittää. Ja kiinnostaa!

  ReplyDelete
 8. No hyvä että olet edes hetkeksi langoilla.

  Näyttää olevan työnteko kadehdittavan sosiaalista puuhaa siellä. Mites sinä, oletko alkanut kutoa omaa ystäväverkkoa? Ja tyttäret, miten viihtyvät koulussa?

  ReplyDelete
 9. Huih, sellaista se on, vitsin tietokoneet ja asetukset. Itse en ymmärrä yhtään, onneksi perheen mies on sen verran kiinnostunut aiheesta että osaa sitten laitella vempeleet toimintaan. Tosin uskon että Kiinassa ongelmaa on ehkä isommin.
  Jännä juttu tuo pallomerenpesijät, toisaalta miten hienoa että niitä tajutaan siellä pestä, olen toisinaan miettinyt että pallomeret ovat vähän ällöjä,kun ei niitä kai normaalisti pestä niitä palloja?!Kuvauksesi työpäivistä ja tekijöistä vaikuttaa jotenkin aika unelmaiselta, kun olisikin noin. Olenko sydämmessäni tosiaan näin (kommunisti?!) ryhmä ihminen?

  ReplyDelete
 10. Pääsetkö mille sivulle hyvänsä? Tein kerran erään testin jonka piti näyttää pääseekö Kiinasta sivuilleni. Ei päässyt! Pääsetkö palomuurin yli?

  ReplyDelete
 11. Tässä oli muutamia hyviä päiviä blogspotinkin suhteen mutta ainakin meidän kulmilta, Jiangsun porovinssista, tarvitsee jälleen käyttää kiertoteitä ja iltaisin on ihan turha yrittääkään. On kai muitakin yrittäjiä linjoilla..?

  ReplyDelete
 12. Liivia, kannattaa pistää ammatti korvan taakse. Maailma on tännä mahdolisuuksia ja joskus saattaa haluta stressittmän työn!

  Isoinpapu, kiva kun olet hengessä mukana.

  Merja, minustakin on todella kivaa taas vaihteeksi olla "ihmisten parissa". Tyttöjen koulu ja sosiaalisen verkoston luominen on alkanut todella hyvin. Menevät mielellään aamuisin, mutta toki näin alkuun hieman säätämistä. Etenkin kun emme asu lähellä nykyistä koulurakennusta. Syksyksi koulu muuttaa aivan viereen ja sitten onkin helppoa kutsua kavereita kotiin. Mitä minuun tulee, sosiaalinen elämä on taksikuskien ja perheen varassa. Pariisin kaltaista koulun mammojen "kaikki mukaan vaan" meininkiä ei ole. Harmi. Täytyy etsiä muuta kautta seuraa.

  Tiuku, välillä olen miettinyt ovatko niin tiiviisti ryhmässä seuran vai sosiaalisen valvonnan vuoksi. Vai molempien.

  Jaska, vuodatukseen on pääsyt ilman mitään ongelmia koko ajan myös Hesariin ja Yleen jne. Google ja Blogspot mättävät vuorotellen...

  Suzhouren, niin kait se on että suureen maahan mahtuu myös paljon meikäläisiäkin, joten ruuhkaakin syntyy. Netissä on vaikeaa kokeilla kiinalaista minä ensin -jonotussysteemiä.

  ReplyDelete
 13. Hi Kata,

  Blogspot was blocked for a few days and is open again. I hope the bkblog.com link helped in the meanwhile.

  Welcome to Beijing again!

  I posted a shopping list for you !!

  zai jian

  ReplyDelete