Saturday, October 27, 2012

On kovin erilaista

1.4.2008. Jännitystä ilmassa. Olimme kypsiä karistamaan Ranskan pölyt kengistämme ja aloittamaan Aasian valloituksemme. Paljon opimme kiinalaisesta kulttuurista, mutta mahtoiko se meille koskaan kunnolla aueta, en ole aivan varma. Monta mandariinin sanaa opimme, mutta kielimuuri jäi silti todella ylittämättä, kunnon keskustelut syntymättä. Kiinalaissyntyisiä ystäviä saivat lähinnä lapset, minä ystävystyin naapuruston skandinaavien kanssa. Kaikki tämä on hieman surullista, mutta niin ne neljä ja puoli vuotta vain menivät. Hujahtivat. Kunnes eniten ehkä lasten kielitaidon ja kulttuuri-identiteetin kasvun vuoksi tuntui oikealta palata Suomeen, toki painoivat vaa'assa esteettiset sekä terveydellisetkin syyt.
Pekingin vihattavin ja elämää rajoittavin seikka ovat ilmansaasteet. Lapset ovat tottuneet aamulla ensimmäiseksi katsomaan ikkunasta sumutilanteen ja siitä arvaillet pääsevätkö välituntisin ulos leikkimään vai eivät. Totuttelua tämäkin, ettei sumu ole Suomessa paha asia, vaan suorastaan tuo ilmaan raikkaan tunnun! Useampaan kertaan sain keskimmäiselle asiaa selittää, ennen kuin uskoi. Ja että välituntisin saa ulkoilla aina!
Tästä se alkoi, 2.10.2012, suomalaistuminen. Sekä minun että kahden nuoremman tyttären. Monsieur ja esikoinen jäivät vielä Kiinaan ja muuttavat luoksemme jouluksi. Hetkellisesti olemme siis kaksi yksinhuoltajaa 6000km etäisyydellä toisistamme. Sekin on uutta.
Tänä lumen valkaisemana iltana haluan lämmöllä muistaa 20 miljoonaa pekingiläistä naapuriani ja toivon heille puhtaampaa tulevaisuutta. Ja tsemppiä puolikkaalle perheelleni kahdeksi viimeiseksi kuukaudeksi. Teitä on jo kova ikävä! Täällä siskokset muistelevat isosiskon kauneutta ja kuinka isä aina sanoo "kiva"...

10 comments:

 1. Tsemppiä matkalle kohti uutta ja voimia tähän kahden yksinhuoltajan syksyyn!

  ReplyDelete
 2. Ihanaa ja mielenkiintoista oli lukea tätä pohdintaa. Voimia perheen molemmille puolikkaille pallon molemmin puolin! Joulu onkin ihanaa aika yhdistyä uudelleen :)
  Niin, kuinka sumu voi merkitä eri maassa eri asioita!

  ReplyDelete
 3. Kimmo, kiitos. Onneksi kyseessä ei ole todellisesta yksinhuoltajuudesta - auttaa jaksamisessa huomattavasti!

  Hietzu, kiitos sinullekin. Sinusta on muuten uusi kuva tuossa, hieno!

  ReplyDelete
 4. Tervetuloa ja tsemppiä integroitumiseen... on siinäkin varmasti hommansa, vaikka kuinka suomalaisia olettekin...

  ReplyDelete
 5. Nyt jään jännityksellä seuraamaan teidän paluumuuttajien arkea. Voimia, iloa, asettumista.

  ReplyDelete
 6. Näistä tuntemuksista haluan kuulla lisää, miten se kotiinpaluu sujukaan. Tsemppiä suomiarkeen ja yksinhuoltajuuteen!

  ReplyDelete
 7. Tervetuloa tänne. Ihanaa kuulla, että lapset viihtyvät jo loistavasti. Toivottavasti myös suomalainen byrokratia laittaa vähän vauhtia rattaisiin :)

  ReplyDelete
 8. Toivottavasti et lakkaa kirjoittamasta tänne blogiisi vaikka nyt muutattekin Suomeen. On kiva näin ulkosuomalaisena lukea Suomen arkisista askareista.

  ReplyDelete
 9. Kiitos sinulle aivan ihanasta blogistasi ja tsemppiä paluumuuttoon! Yhtenä iltana vielä Suomessa ollessamme luin sen alusta loppuun! Meidän matkamme on vasta ihan alussa, 2 kuukautta Shanghaita takana ja vähintään 2 vuotta edessä!

  T:Marita, Koti koivujen katveessa

  ReplyDelete
 10. Sait kyyneleet silmiini. Tämä oli kovin koskettava kirjoitus. Uuden alku, jäähyväiset, pitkät välimatkat, tilapäinen ero rakkaista.
  Suukkoja Meksikosta!

  ReplyDelete