Wednesday, July 11, 2007

Kutsu Afrikkaan

Näin keski-iän kynnyksellä, eikös 36-vuotiaana olla niin, välillä kauhistuttaa omat mielipiteet huonokäytöksisestä nuorisosta, syvenevästä isänmaallisuudesta, elämän ohikiitämisen pelosta. Sitten käteen osuu kirjan henkilö, joka pohtii juuri samoja ihmetystäkin herättäviä teemoja, mutta positiivisessa valossa, avoimen hilpeästi vain todeten faktat, että näin on, niin soljuvat kolmekymppisen ajatukset.


Minulle tämän kesän ehdoton suosikkituttavuus on ollut siis Mma Ramotswe, botwanalainen yksityisetsivä. Tervettä itsetuntoa, rehtiä isänmaallisuutta, käytöstapojen tärkeyden korostamista, ihmistuntemuksen jaloa taitoa, tätä kannesta kanteen. Lisäksi saa sukeltaa suorastaan hellyttävästi kuvattuun afrikkalaiseen arjen ajatuksenjuoksuun, josta meikäläisellä olisi paljon opittavaa. Ohessa viihdykkeenä pieniä arvoituksia Mman työpöydällä.

Globalisaatio ei liene pelkästään markkinatalouteen liittyvä ilmiö, vaan aivan yksilötasolla huomaan ajattelevani samoin kuin sisareni kaukana Afrikassa. Toisaalta mistä minä totuutta tiedän, kun tuo kirjailijakin Alexander McCall Smith on skotlantilainen lääkäri! Joka tapauksessa olen siis hetkellisesti vierottunut Intia-kuumeestani ja liitelen Afrikka-kuvitelmieni vallassa. Tervetuloa mukaan!

Jk. Tunnistattekos maalatun pinnan kirjojen alla?

3 comments:

 1. Hmmm...*raapii paanahkaansa* Talonne varastonovi?

  Onneksi olkoon !
  "Maalari maalasi taloa, sinista ja punaista..."

  Bonne soirée!

  ReplyDelete
 2. Mulla on noita myös, mutta yhä lukematta, kannen perusteella ostin, ovat niin hilpeitä. Yhtä aloitin jo vuosi sitten, mutta se tökähti ja jouti odottelemaan seuraavaa luettavanpuutetilaa, jolloin tökähtäneet voi ottaa uuteen käsittelyyn.
  Pinnasta tuli hieno!

  ReplyDelete
 3. Jostain syysta en voi jattaa kommenttia Vaatimuksia nimiseen postaukseesi. Olisin halunnut vain sanoa, etta olet keksinyt uuden markkinaraon kertomallasi nikkarointi, biitsi ym kuvauksella... hieno oivallus!

  ReplyDelete