Thursday, July 19, 2007

Kurkistuksia lapsuuteen


Palatessani kotiin viikottaiselta kirpparikierrokseltani, kurkistaessani saaliskassiini, on kuin tarkkailisin lapsuuttani View-Masterista. Häivähdyksiä, muistikuvia sekunnin murto-osista, hajuista, miltä vaatteet tuntuivat päälläni juuri sillä hetkellä. Tiukasti rajattuja kuvia esineistä, joihin nyt törmään lojumasta likaisilla hyllyillä, koreissa lattialla, sikin sokin kohtalotovereiden kanssa. Täytyyhän muistot sentään pelastaa!


Eilisen saalis. Tuollainen hammasmuki meillä oli ja luullakseni myös moinen kahvipurkki oli osa lapsuuteni arkea jossain paikassa. Neutraaleja, tavallisia, eli sinäänsä tärkeitä muistikuvia lapsuudesta.

Tämä paluu lapsuuden muistoihin esineiden kautta liittyy varmastikin ulkosuomalaisuuteen, oman identiteetin varmistamiseen näin Suomi-lomalla, yrityksestä toteuttaa unelma 100% suomalaisesta piilopaikasta, jonne voisi toisinaan piipahtaa maailman ihmeellisyyksiä pakoon.

Kotona saan tasaisin välein hurjan karsimisvimman. Oksat pois, kaikki "turha" lentää, mieheni yrittää hätäisesti hillitä, etten liian rankalla kädellä. Varmasti niin olenkin tehnyt, lapsiemme lapsuusmuistoja ajatellen. Mutta siivoustarpeen yllättäessä on mies yleensä matkoilla ja silloin ei turhia mietitä. Sen voi oikeastaan jo nyt aavistaa mitä meidän tytöt etsiskelevät kolmenkymmenen vuoden kuluttua kirppareilta. Onnea heille etsinnöissä!

5 comments:

 1. Koskettavia löytöjä. Tuollaisia peltipurkkeja olen perinyt joukkion mummultani, meillä niissä pidetään mm.talkkunaa ja pellavansiemenrouhetta, miehelleni välttämättömiä aamiaistarvikkeita.
  Ja tuota kuvankatseluvehjettä en saanut koskaan, vaikka kuinka toivoin.
  Toivottavasti kettukarkkeihin ei iske mikään uudistamisvimma niinkuin lähes kaikkeen iskee. Fazerin sininenkin muuttaa käärettään ainakin viiden vuoden välein ja aina sekavampaan.

  ReplyDelete
 2. Liivia,
  Kiss Kiss karkit ovat vissiin aina saaneet pitää kääreensä entisenlasena! änään kaupassa ostin sen perinteisen Kingiksen, tarjolla olisi ollut myös valkosuklaa-mansikkaa ja kinuski-keksiä...mutta halusin sen tavallisen, pakettikin oli kutakuinkin vanha. Pettymysten pettymys, maistettuani katsoin kääretä paremmin ja sivulla luki pienellä, että 30% vähemmän rasvaa ja sokeriton!!! Mitäs nautintoa moisesta Kingiksestä saa? Niinkin voi käydä, että vanhassa pakkauksessa uusi tuote. Joka tapauksessa aina meitä asiakkaita huijataan.

  ReplyDelete
 3. Voi että kivaa, minulla vielä omat View-Masterit tallella, vaikka muuta tavaraa ei paljon löydykään, kuvalevyjä myös.

  ReplyDelete
 4. (Tiesitkö, et kaimallasikin on Blogi:
  /Hannele

  ReplyDelete
 5. That can is so beautiful! And the fox candy, wonder wath taste it is. My guess is toffee.

  ReplyDelete