Friday, May 20, 2011

Säätöä kiinalaisittain

Hih, jo vallan pelkäsin, että elämä on muuttunut ihan tavalliseksi vain, kun reiluun päivään ei sattunut mitään postaamisen arvoista. Kunnes tänään, kello yhdeltä oli kansainvälisen koulun sijaisilla palkanmaksuhetki. Siitä se taas lähti käyntiin, tämä normaali säätö.
Olin niin odottanut tätä palkkaa, sillä viime kuussa sain hoidettavaksi tavallista enemmän sijaisuuksia. Odotin ihanaa punaista paperinpalapinoa (aasinsilta kuviin - kiinalaiset rakastavat pinoja!) Palkka eli punaiset 100 yanin setelit ojennetaan ruskeassa kirjekuoressa. Päälle on käsin kirjoitettu summa, joka olikin tänään yllättäen vain 40% luulemastani! Ihmettelin ja rahanlaskija ilmoitti, että summa on juuri se jonka palkanlaskija oli hänelle antanut. Siispä palkanlaskijan puheille. Joka ilmoittikin välittömästi suureen ääneen, ettei virhettä ole tapahtunut, että palkat, unohtuneet mukaanlukien, maksetaan kerran kuussa, seuraavan kerran kesäkuun lopussa ja sitten ohjastikin minut sijaiskoordinaattorin puheille. Joka puolestaan häiriöstä närkästyneenä sanoi, että saan kyllä rahani, kuukauden kuluttua seuraavan palkanmaksun yhteydessä.Juu, mitään ei voi tehdä, on kauhea kiire.... Täh ja häh? Kysyessäni josko itse voisin asiaa kuitenkin jotenkin edistää ohjasti hän minua täyttämään tuntikaavakkeen uudelleen ja sitten odottamaan. Kysäisin koordinaattorilta, että entäpä jos hänen palkastaan puuttuisi 60%, niin miltä tuntuisi. Vastaus oli, että "Huhtikuussa oli niin paljon sijaisia..."

Tässä tapahtumaketjussa on kaksi perityypillistä kiinalaista juttua. Kas, ensiksi jokaisella on laatikkonsa ja sen ulkopuolle ei mennä. Eli palkkoja ei makseta kuin juuri tiettynä aikana. Vaikka kassakaappi vieressä olisi punaista pullollaan. Pomolta ei moiseen poikkeamiseen myöskään voi lupaa kysyä, sillä silloin saattaisi paljastua. Toiseksi virheitä ei myönnetä, vaikka ne kuinka olisivat inhmillisiä ja ymmärrettäviä. Siksi niitä ei myöskään voi korjata, koska silloin myöntäisi sen tapahtuneen. Eli minä en saanut palkkaa, mutta virhettä ei ole tapahtunut.

Mutta minä olenkin oppinut jo läksyni. Ensin kiltisti täytin kaavakkeen ja sitten marssin ylemmän pomon eli ala-asteen rehtorin pakeille. Ja siitäpä mielenkiintoinen keskustelu kehkeytyikin, järjellisen tuntuinen heppu! Saapa nähdä mitä Uuden maailman herra, melko uusi pekingiläinen, saa aikaiseksi. Nostaako kädet kiinalaisten hyökkäävän puolustuksen edessä pystyyn vai saako hihat heilumaan. Seuraan tilannetta mielenkiinnolla. Palkka olisi joka tapauksessa kiva saada pian, eikä vasta päivää ennen Suomi-lomaa. Ellei joku siellä Suomessa halua vaihtaa yaneja hyvään hintaan euroiksi?

13 comments:

 1. Voi ei, kuulostaa ihan venäläiseltä touhulta; asiat lokeroidaan ja joustovaraa ei ole: tule huomenna uudestaan, aloita alusta.

  ReplyDelete
 2. Argh,nousee karvat pystyyn tuollaisista tilanteista! Olisin varmaan itse ollut aivan raivoissani,mutten tiedä olisinko uskaltanut/saanut mitään aikaiseksi samassa tilanteessa vieraassa kulttuurissa.Olisinko vain tyytynyt osaani? En tiedä.

  Tervetuloa Suomeen (näin hieman etuajassa)! Kuinka pitkään aiotte nauttia Suomen suvesta?

  Nyt täällä Keski-Suomessa ainakin on ollut ihanat ilmat: aurinkoa, lämpöä ja raikkaanvihreät lehdet heiluvat lempeässä tuulessa :)

  ReplyDelete
 3. Jaana, eikö vain! Niin, naapurimaitahan nämä kaksi. Hullu ajatus muuuten, että Kiinan ja Suomen välissä on vain yksi maa!

  Hietzu, tuskin minäkään aivan tyyni olin rehtorin tavatessani... Suomessa olen lasten kanssa koko koulun kesäloman eli seitsemän viikkoa. Siinä ehtii varmasti taas monen laista säätä kokea, kivaa!

  ReplyDelete
 4. "Toiseksi virheitä ei myönnetä, vaikka ne kuinka olisivat inhmillisiä ja ymmärrettäviä. Siksi niitä ei myöskään voi korjata, koska silloin myöntäisi sen tapahtuneen. Eli minä en saanut palkkaa, mutta virhettä ei ole tapahtunut. " Jos tàmà on sekà tyypillinen kiinalainen tapa, ja myòs venàlàinen, ja oman kokemukseni mukaa italiassa toimitaan aivan tarkalleen nàin, niin vosikohan tàstà jo vetàà jonkinlaista johtopààtòstà ettà suomalainen asenne; "on tapahtunut virhe, korjataan heti asia"
  onkin se erikoinen tapa ja kiinalais-veàlàis-italialainen se vallitseva ajattelumalli?

  ReplyDelete
 5. Virheitä sattuu, mutta entäpä jos noin sattuisi henkilölle, jolle tuleva palkka on selviytymisen ehto.

  Anteeksi pyyntöä ei taideta tuntea ollenkaan, tosin ei sitä tunneta aina Suomessakaan.

  Ei taida olla jeneille täällä käyttöä, joten toivottavasti asia hoituu reilusti ennen Suomi-lomaa.

  ReplyDelete
 6. Anna, voipi kuule olla, että ollaan niin kovin herkkänahkaisia me Pohjolasta lähteneet. Harmittaa vaan kun itse pitää niin hyvää huolta että kotiapulainen ja kaikki saavat rahansa ajallaan ja sitten paikallisten suhtautuminen ulkkarin rahoille on tällainen. Ihan kuin rypeisin rahassa ja sillä ei olisi väli koska ne saa. Palkanlaskija kysäisi mm. koska muka rahoja tarvitsen! Sanoin viimeistään tiistaina. Äh, olisi pitänyt sanoa, että sähkö loppuu talosta huomenna (täällä kaikki on pre-paidia) ja katsoa tädin ilme.

  Marjatta, juu eivät tunne anteeksipyyntöä, eiväthän he ole tehneet virhettäkää! Kovasti ollaan erilaisia. Täytyy nyt yrittää kääntää tilanne kasvun paikaksi vain ja nauraa tälle kohellukselle.

  ReplyDelete
 7. Ah ja voi. Enpä osaa sanoa, miten olisin moisessa tilanteessa itse reagoinut. Tuskin ihan kevyellä olankohautuksella ainakaan. Huh.

  Pidän kuviesi pinoista, ovat pinoja, mytta eivät liian säntillisen täydellisen suoria, vaan niissä on luonnetta. ;)

  ReplyDelete
 8. Vau, mitä kuvia taas:) Systeemi pelaa siellä siis siihen malliin. Et ole ainakaan lannistunut;)Mukavaa kesälomamatkan odotusta!

  ReplyDelete
 9. Kiinalainen minussa on vaikuttunut pinoista! mitä ovat keskimmäiset nättikuvioiset paketit?

  Mutta jotain niin pelottavaa tuossa systeemissä on (vierheitä ei myönnetä (eikä siis tietysti myös korjata), pomolta ei kysytä, Säännöistä ei poiketa...että se suomalainen minussa on kuitenkinn helpottunut ja koittaa kestää näistä oman maan kummallisuuksia. (mitenkähän taas ajatus vilahti persuihin oman maan kummajaisten kohdalla)

  ReplyDelete
 10. No kyllä on järjestelmä. Sitä ei oikein tajuakaan, millaisessa lintukodossa sitä täällä asuu. Palkka tulee ihan oikean kokoisena oikeaan aikaan, ja silti tekee mieli välillä nurista. Toivottavasti asia korjaantuu pian!

  ReplyDelete
 11. No, lohdutukseksesi voin sanoa, ettei kyllä Suomessakaan saa väärin maksettuja palkkoja ennen kuin seuraavana palkkapäivänä. Ei ainakaan meidän kunnassa. Kun tiettyjen ihmisten palkat kuuluvat tiettyyn tietokoneajoon, niin silloin ne kuuluvat tiettyyn tietokoneajoon (eikä niitä siis ihan oikeasti saa muutettua kun järjestelmä on niin iso). Mutta tietysti hullulta homma tuntuu, jos palkanlaskijalla on pino seteleitä käytössään.

  ReplyDelete
 12. Niin, minä siis teen myös sijaisuuksia koulussa mutta täällä Suomessa ja kyllä aina pitää olla tarkkaan kalenterissa punakynällä merkittynä, minkä päivän palkat on maksettu. Välillä saan esim. myöhempien sijaisuuksien palkat ennen aiempia. Yleensä kyse on kanslistien unohduksista. Jonkun opettajan yhtenä sairauspäivänä voi olla seitsemänkin eri sijaista tunteja tekemässä ja kun yleensä koko ajan koulussa on useampia opettajia syystä tai toisesta poissa, niin ymmärrettäväähän se on, että sekaannuksia sattuu. Mut sitten odotetaan aina kuukausi, jos ei ole ajallaan palkkaa saanut.

  Tarkentaa edellinen anonyymi

  ReplyDelete
 13. Morso, luonnepinoja, heh.

  Peurankello, nyt iis sunnuntaina ovin todeta pelin toimineen sittenkin kohtuullisesti. Kannatti laitta rehtori asialle!

  Eilen tänään huomenna, ne ovat vielä tyhjiä, mutta niihin keramiikkakauppias pakkaa myydyt, hyvin kirjavat kiinalaiset kukkaruukut ja maljakot sun muute keramiikkapytyt.

  Kirjailijatar, asia hoitui, jee. Musta tuntuu ettei me suomalaiset oikein osata arvostaa sitä lintukotoa, varsinkaan me jotka olemme lähteneet vapaaehtoisesti maailmalle "vaikeuksia" hakemaan. Hyvinä päivinä tietty kutsumme tätä seikkailuksi ;)

  Anonyymi, vai niin on asiat, outoa! Toisella foorumilla itse asiassa lanko kertoi, että hänen oppilaitos on onnistunut kuluneen lukukauden aikana maksamaan yhden kerran oikean summan palkkaa oikeana päivänä. Kiinalaisilta sählingin melkein ymmärrän, mutta että Etelä-Suomessa...

  ReplyDelete