Friday, May 6, 2011

Katukaupan peruskurssi 1


Ja kuinkas sattuikaan, osuin jälleen kerran keskelle kansantapahtumaa. Hetki siinä meni ennen tilanteen vakavuuden ymmärtämistä. Lärpäke nimeltään iPad2, sehän se on saapunut kauppoihin tänään! Miten se minulta olikin ihan mennyt ohi ;)


Satojen ihmisten järjestäytynyt jonottaminen vaati kymmeniä järjestyspojuja.


Aidosti säälitti nämä ruskettumista kammoavat kiinalaiset. Seisoa nyt siinä kirkkaan auringon alla kolme tuntia ja hankalasti takkia suojana pitäen. En jaksaisi! Saisi olla kovastikin elämääni mullistava juttu, esimerkiksi lääke, jota tuossa viitsisin jonottaa.


Mutta fiksut eivät itse jonottaneet... Aidot katukauppiaat olivat palkanneet kymmeniä vierastyöläisiä jonottamaan puolestaan ja koska kullekin asiakkaalle myydään enintään kaksi läpyskää oli selvästi toisten rahalla ostavia papparaisia ja maalaispoikia liikenteessä paljon. Liikkeen takaovella katukauppiaat ottivat ostajilta laitteen ja vaihtorahat.


Jo puolenpäivän aikaan kaupankäyntiä oli tarjolla ostarin joka nurkalla.


Kiinalaisten välittömyys myös raha-asioissa vaihteeksi hämmensi. Tälläkin hepulla oli vieressään 15 iPodia ja hän myi niitä nyt neljä metriä Apple-kaupan etuovesta oikealle 30 euroa kalliimmalla millä ne oli hankkinut. Siinä kaiken jonokansan edessä olikin hyvä tarkistaa saldotilannetta satasnippu kädessä pullistellen.


Jo yhden ostokeikan tehneet siirtolaiset odottivat takaoven tuntumassa tovereidensa saapumista kaupasta ja samalla keräsivät voimia seuraavaa jonottamista varten. Pojat sanoivat saavansa palkaksi 100 yania eli 12 euroa.
Siinäpä vasta työ, jonottaja.

10 comments:

 1. Ovat sitten oikein VARAUTUNEET aidoin etukäteen!

  Miksi ruskettumista pelätään niin? Pelkäähän jotkut sitä Suomessakin, mutta pelkääkö useammat Kiinassa? Kalpea kauneusihanneko?

  ReplyDelete
 2. Eilen tänään huomenna, nimenomaan kauneusihanteesta on kysymys! Täällä monet ulkotyössä olevat naiset peittävä itsensä lähes burkhamaisesti. Ja yleinen näky kesähelteellä kaupunkilaisasuna on lierihattu & isot aurinkolasit & huivi hatun alla poskia ja kaulaa suojaamassa & käsivarsissa irtohihat ja hanskat. Minullekin kylillä on yritetty useampaan kertaan myydä irtohihoja, kun mopoillessa muuten rusketun. Olen ollut tylsä enkä ole ostanut, paitsi muutamalle ystävättärelle vitsilahjaksi. Tosin tulivat heti käyttöön, koska kuulemman palavat helposti!

  ReplyDelete
 3. Tämä oli kyllä yksi lempparipostaus! Todella hyvä kuvaus siitä, miten talous toimii. Tämä konkreetti kertomuksesi piti sisällään kaikki nykyisen talousjärjestelmän elementit.Kuvat tiivistävät kertomuksen. Super!

  Nykyään "palaa hihat", ei käsivarret -kiitos sinun! T2

  ReplyDelete
 4. T2, ollapa hyvä vain! Mitäs me oikein keksittäisiin, näitä oppeja käyttäen? Tunnen itseni niin tylsäksi, äimistelin tuolla kaupungila vain, enkä mitää kehittävää itse tehnyt saati keksinyt. Oishan nuo varmaan mullekin parit vempaimet jonottaneet. Ai juu, multa taisi puuttua ne sataset. Vaihtoehtoisesti oisin itse voinut mennä jonottamaan jollekin trokarille! Oisihan siitä saanut hyvän lisän muuten vaatimattomaan cv:n.

  ReplyDelete
 5. Oho! Enpä olisi tiennyt ilman postaustasi tätäkään. Siis olin kuullut iPad2:sta, mutta että sen ilmestyminen on noin iso juttu. Minäkään en jonottaisi juuri mitään noin hanakasti. Se lääke...olen kyllä jonottanut Vatikaanin museoon kaksi tuntia ja se oli aika puuduttavaa.

  ReplyDelete
 6. iTab:n teosta oli Hesarissa juttu, karmaiseva kolumni "kiinalaisista reservaateista", joissa niitä väsätään. Suoranaista orjuutta ja riistoa, työntekijöiden alistamista etc. Ei niin, etteikö muuallakin Aasian maissaKoko maailmassa samaa harrasteta, tuli vain vihainen olo ja päätös, että sitä lukulaitetta en ainakaan hanki, olkoon kuinka markkinoiden paras. Vai oliko kirjoituksen tarkoitus mollata Suomessa Applea kaikin tavoin ja kohottaa Nokia/Microsoft-yhteistyö kerrassaan uusiin sfääreihin. Miksihän kaikessa olen tätä nykyä näkevinäni takaa-ajatuksia - kenties vaikeiden hallitusneuvottelujen ja "takinkääntöjen" takia.

  ReplyDelete
 7. Ai että ne on vekkuleita...mä niin viharakastan tätä kiinalaista kaupankäyntiä VIELÄKIN, vaikka olen tuhansien kilometrien päässä!
  Hei, laitappa piruuttas joskus sortsit jalkaan kun lähdet ajelemaan ja sitten vetäiset ne hihajutut sääriä peittämään! Kuinkahan moni vastaantuleva polkee fillareineen ojaan :-D

  ReplyDelete
 8. Naapurimme kävi NY:ssa ja oli luvannut tuoda meille iPad2. No, sama tilaane siellä, jonot korttelien pituiset ja kone jäi sinne.Tarina ei kerro, oliko sielläkin jonottajia..

  Mutta eikös Suomessakin iphonen kohdalla käynyt niin että trokaritolivat jonossa ensimmäisenä ja matka jatkui eteenpäin Venäjälle? Voi olla että muistikin pätkii.

  ReplyDelete
 9. Tuli mieleen, että liittyykö jonottaminen siihen, että uuden mallinen iPad pitää saada heti vai eikö niitä riitä kaikille halukkaille.

  Hesarin koko sivun jutussa kerröttiin laajasti kännyköiden tuotantoprosessista. Lähipiiristä kuulin, että Hesarin juttu oli kaikessa kauheudessaan kaunisteltu versio. Surullista.

  Paljon me suomalaiset valitamme työoloistamme, mutta silmät aukeavat postauksesi ja Hesarin lukemisen jälkeen.

  ReplyDelete
 10. Kirjailijatar, Vatikaaniin matkassa hyppäsimme lennosta mukaan "ryhmäretkeen", jolloin muutamaa euroa vastaan pääsimme oppaan johdolla jonon ohi. Katselin kauhulla sitä helteessä muurin seinää kiertävää jonoa...

  Anonyymi, näin kolme vuotta tämän touhun keskellä elettyäni ei Hesarin juttu hätkähdyttänyt ollenkaan. Pumpulilla höystetty. Näin täällä on joka tehtaassa, joka paikassa, ei vain tuossa yhdessä. Kuvan asuntola olivat taatusti huolella valittu, oikein edustava! Olen välillä kurkkinut läheisten rakennustyöläisten parakkimurjuihin, joissa he asuvat. Kuvien tehdastyöläisten asuntola näyttää parakkeihin verrattuna seisemän tähden hotelleilta. Ja jutun itsemurhaluvut olivat minusta pienet, ottaen huomioon, että Kiinassa tehdään puolet koko maailman naisten vuotuisista itsemurhista, vaikka täällä on ainoastaan 1/5 maailman naisista.

  Satu, tai sitten aloittaisin uuden muotivillityksen. Pian 500 000 miljoonaa kiinatarta kulkee ne jaloissaan!

  Pikkujutut, varmaan höpsöt jonottavat niitä kaikkialla. Mä en vain ymmärrä että voiko masiinan saaminen juuri tänään olla niin tärkeää.

  Marjatta, kaunisteltu, paljonkin, kuten jo tuossa Anonyymille vastasin. Suomalaiset ovat niin ihanan sinisilmäisiä (minäkin). Ollaan heti niin huolissaan jos yksi kahvitauko jää pitämättä tai palkka rapsahtaa tilille vasta 9.15 kl 9.00 sijaan. Minunkin silmäni ovat auenneet ja olen siitä iloinen. Mutta se tuottaa toisinaan Suomen lomilla vaikeuksia, koska en jaksa enää innostua tapaamieni ihmisten pienten asioiden kauhistelusta. Toisaalta, jo kesän puolivälissä olen aina itsekin taas vajonnut samaan meininkiin...

  ReplyDelete