Wednesday, March 25, 2009

Aitoa


Tavallisen kiinalaiskylän raitilla kulkiessa liikkeiden ja monesti samalla kotien ikkunoista pilkistää tekokukat ja muovitavarat. Yltiöpelkistetystä supisuomalaisesta näkökulmasta katsottuna ehkä mauttomia ja karseita esineitä. Ei siellä näy silkkiviuhkoja ja -kirjontoja, saati käsinsolmittuja tiibettiläismattoja, huoneita ei täytä upeat marmoriveistokset tai Ming-dynastian aikaiset huonekalut.


Mikä on siis todellista ja aitoa nykyistä Kiinaa esinekulttuurin näkökulmasta?

2000-luvun tavallinen kiinalainen koti on muoviastiat kaikissa sateenkaaren väreissä, tehdaspitsiverhot, lastulevyhuonekalut, sinisävyistä valoa hohtavat lamput, pastellinsävyiset täkit sekä kukkakuvioiset termoskannut. Sekä ainakin ostettaessa pirtsakan väriset tekokukat, siis juuri niitä joita me niin tyylikkäät parjaamme ja halveksimme.


Eivätkä ne tekokukat ole ainoastaan kotien ikkunalaudoilla, vaan myös kaduilla. Mutta kuinka suloisesti suhtautuukaan kaikelle avoin lapsi moisiin muovisiin syyshortensioihin!


Kateeksi käy, sillä ei hän pettynyt tuoksuttoman haistamisesta, vaan jatkoi iloisesti hyppelyään. Ottakaamme opiksi, ei kai tämä koristelu niin vakavaa ole.

Tekokukka on minulle nykyisen kotimaani symboli.

5 comments:

 1. Apua! Mikä pettymys. Tekokukka ei olisi tullut itselleni ensimmäiseksi mieleen Kiinasta.

  Saadappa takaisin lapsen tuomitsemattomuus!

  ReplyDelete
 2. Nyt ollaan lähellä sitä käsitystä mikä minulla itsellänikin on nykykiinasta ollut. Käsitys muodostui Bangkokissa käydessä, ei kai ne kulttuurit niin kaukana toisistaan ole.

  Mutta ihana raportti tämä! Sietää minunkin ottaa oppia nuorimmaisesi asenteesta.

  ReplyDelete
 3. Tekokukkia kadulla, hurjaa! Muistanet varmaan, että täällä varma kevään merkki on, kun kymmenet kaupungin virkamiehet, puutarhurit, ilmestyvät puistoihin kohentamaan nurmikkoa (ja pystyttämään niitä "tapis interdit!" kylttejä) sekä möyhimään kukka-istutuksia. Onko siellä muuten kirsikkapuita ja liittyykö niiden kukkimiseen mitään samantapaista palvontaa kuin Japanissa? R:n koulun pihalla kukkii paraikaa kaunis magnolia.
  Bisous!

  ReplyDelete
 4. Tirlitta, voi kuule, täälä saa "tekona" aivan kaikkea ja sitä meidän mielikuvituksiemme Mulanin Kiinaa on oikeassa elämässä aika vähän.

  Liivia, me ei olla (miestä lukuunottamatta) päästy täällä Aasiassa Pekingiä pidemmälle, joten en oikeasti osaa verrata eri maita keskenään, mutta LUULEN samaa kuin sinä. Esimerkikisi kuvauskiellosa olevat temppelien alttarit ovat pullollaan tekokukkia ja -hedelmiä.

  Kaisa, oih Pariisi ja sen kevät, kyllä minä muistan! Se jännitys, minkä nurmikon laittavat lepoon Monceaussa ja minkä sävyiset istutukset tulevat. Vuosi toisensa jälkeen, aina yhtä upeita laitoksia. Kaisa, olen unohtanut blogisi tiedot! Lähettäisitkö?

  ReplyDelete
 5. IKEA on pop Kinassakin.

  ReplyDelete