Thursday, October 9, 2008
Kansalaisaktivismia
Kolme tytärtä olen synnyttänyt, turvallisella mielellä, kotikaupungissa, pienessä kodikkaassa sairaalassa. Saamani hoito on mielestäni ollut niin asianmukaista, ammattitaitoista, tehokasta kuin miellyttävääkin.
Jälleen on talous menossa inhimillisten tarpeiden edelle, sillä Porvoon synnytysosasto on lakkautusuhan alla. Sellaista miettivät siellä HUS:issa. Toivottavasti unohtavat aikeensa pikaisesti, sillä tuhannet itäuusimaalaiset kyllä moisesta tuohtuisivat! Olisipa jopa vaarallista. Meidän keskimmäinen olisi nähnyt päivänvalonsa jossain Mellunmäen kohdalla moottoritien pientareella (epämiellyttävä ajatus talvipakkasella), kovin kiireinen kun oli. Esikoista taas olisin yksinäisyydessäni rypien hautonut kolme viimeistä raskausviikkoa kaukana Helsingissä, turvonneena ja puuhaamiskiellossa, vailla päivittäisiä vierailijoita.
Harvemmin kansalaiskamppanjoihin osallistun, mutta nyt on niin tärkeästä asiasta kyse, että se ansaitsee kolme postikorttia. Toivottavasti tuhansien muiden korttien tavoin ne vaikuttavat Hus:in hallituksen päätöksentekoon. Itä-Uusimaa saakoot pitää synnytysosastonsa!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
On aina ihanaa, kun ihmiset ovat aktiivisia tai luovia... Ja etenkin, jos he ovat molempia YHTAIKAA!!
ReplyDeleteHei!
ReplyDeleteHyvällä asialla olet, mutta ei se synnytysten säilyminen Porvoossa tai muussa pikkusairaalassa ihan pelkästään päättäjien asia ole. Pienen sairaalan on nykyään entistä hankalampi saada henkilökuntaa, koska mm.päivystysrasitus tulee aika suureksi, käytännössä se esim lääkäreillä tarkoittaa monta vuorokautta/kk normaalin päivätyön lisäksi.Ei ihmiset ole enää valmiita sitoutumaan töihin niin paljon kuin ennen.
Ikävä tosiasia on myös se , että pienissä sairaaloissa tapahtuu enemmän synnytyksiin liittyviä potilasvahinkoja, koska valmiudet toimia eivät ole niin hyvät kuin isommissa sairaaloissa. Onneksi ne ovat ylipäätään hyvin harvinaisia, mutta usein ennakoimattomia.
Kolmanneksi muistuttaisin, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella moni asuu yli 50 km päässä lähimmästä synnytyssairaalasta eikä sitä nyt niin ihmeellisenä asiana pidetä.
Itse olen halunnut ja saanut synnyttää sairaalassa, jossa on kunnon valmiudet 24h
t. synnytysalan ammattilainen
Anonymous, kiitos kommentistasi! Kyllä olen tietoinen näistä mainitsemistasi valmiusongelmista ja esikoista odottaessa niitä itsekin pohdin.
ReplyDeleteMaallikkosynnyttäjänä haluaisinkin vielä udella, mitä tarkoitat kunnon valmiuksilla 24h? Mitä Porvoosta puuttuu?
Matkojen pituudesta vielä, että kyllähän Porvoosta tosiaan vikkelään Helsinkiin hurauttaa, mutta entäpä Liljendalista, Askolasta, Ruotsinpyhtäältä. Ei ole turvallista sekään paniikissa pikkuteillä huristelu. Kun kerran on jo pystyssä toimiva osasto (ollut jo montakymmentä vuotta), niin oikeuttaako muualla päin Suomea olevat pitkät etäisyydet toisaalla lähipalvelun lakkauttamiseen? Tällä logiikalla ja demokratialla terveyspalvelut tulisi keskittää ainostaan sisämaahan kaupunkeihin, jolloin ne palvelisivat suurta kehää ympärillään.
Ja sitten haluaisin nostaa esille ruotsin kielen. Kun nyt on niin, että mitä kauemmaksi Helsingistä mennään sen enemmän löytyy ruotsinkielisiä joille suomeksi synnyttäminen olisi tosi vaikeaa. Koulusuomessa ei synnytyssanastoa pahemmin käsitellä... Oikeasti kaksikielisissä kunnissa on hoitohenkilökuntakin kaksikielistä ja kommunkointi potilaan kanssa asianmukaista. (Tämä sama pätee Länsi-Uusimaalla, jossa Tammisaaren synnytysosastoa uhkaa lakkauttaminen.)
Ja sitten vielä tuosta lääkärin saamisesta ja sitouttamisesta. Lääkäripulasta olen kuullut, kuinka on vaikeaa saada päivystäjiä tai edes päivälääkäreitä. Mutta, raha se tässäkin puhuu. Kyllä lääkäritkin osaavat laskea tilinauhaansa eli jos tarpeeksi maksetaan niin eiköhän tekijöitä löydy?
Hei taas!
ReplyDeleteKunnon valmiuksilla tarkoitan sitä että synnytyslääkäri, anestesialääkäri, leikkaussalinhenkilökunta ja lastenlääkäri ovat päivystysaikaan sairaalassa eikä kotipäivystyksessä sovitun,esim 30 min valmiusajan päässä. 30 min voi joskus olla liikaa.
Voi olla että Porvoossa onkin asiat hyvällä mallilla näiden asioiden suhteen, mutta kaikissa aluesairaaloissa näin ei tietääkseni ole.
Anonymous,
ReplyDeletetämän kampanjan vetäjän mukaan juuri tässä se ongelma piileekin. Jos Porvoosta lakkautetaan synnytysosasto, niin todennäköisesti anestesiapäivystys, lastenlääkäripäivystys, miksei laboratoriokin, loppuu vähitellen ja kaikki sairaalan valmiudet kunnon ympärivuorokautiseen hoitoon alkaa ontua toden teolla. Nämä on niitä pelkoja siis.
Toivon minäkin sitä samaa! Kammottava ajatuskin, jos olisi itse asunut jossain kaukana synnytyssairaalasta.
ReplyDeleteJa ei kai kaikilla ole autoa ja kuskia starttivalmiina viikko tolkulla, ja taksin tulo kestää tupla-ajan just johonkin Ruotsinpyhtäälle.
Käsittämätöntä, että kaikki hyvä lakkautetaan tästä maasta, mikä on vaivalla aiemmin saavutettu.
Niinkuin nyt koulutkin. Pikkukoulut alas ja kaikki vaan 1000 oppilaan jumbojetteihin.
Suomessa aiotaan lakkauttaa puolet nykyisistä synnytyssairaaloista! Näin luin eilen teksti-tv:sta. itse sain aikoinani synnyttää esikoiseni kotikaupungissani, mutta kuukauden ikäisen tuhisijani synnytin 50 kilometrin päässä. Suomen mittakaavassa sekään ei kai ole pitkä matka ja onneksemme meillä meni ajoitus hyvin. Olen todella rasittunut tästä nykykäytännöstä. Pikkuhiljaa kaikki palvelut viedään suuriin keskuksiin (sairaalat, koulut, postit, pankit). Ei ole ihme, että maaseutu näivettyy.
ReplyDeleteMukavaa viikonloppua kaikesta huolimatta.
Cairo calling!
ReplyDeleteIso, ahky, suurin ja mahtavin tukehtuu omaan mahdottomuuteensa jossain vaiheessa...
Aitini oli juuri Meilahden paivystyksessa jonkin erikoisen laitteen tutkittavana. Han meni klo 16 ip ja paasi kotiin yolla 3-4aikaan! Vanha ihminen (nuorekas kyllakin!).
Onko jarkea rasittaa suuria sairaaloita "koko kansalla"? Pieni on inhimillista, humaania ja sita mita me jokainen kaipaamme kun joudumme/paasemme laitokseen, on se sitten sairaala tai vanhainkoti. Tuskin kukaan viihtyy liukuhihnalaitoksella?
Taalla olisi tyovoimaa vaikka kuinka. Palkat on surkeat ja vaki koulutettu. Ja koulutettu vaki puhuu myos englantia. Eiko Suomi ole saanut varvatyksi tyovoimaa ulkomailta? Jossain vaiheessa asia oli kovastikin tapetilla...
Ruotsin kielella on saatava palveluja! Mieheni on svenska talande eika hanen vanhempansa tulisi toimeen jos joutuisivat ASIApitoisia tilanteita suomenkielella hoitamaan!
Liiketaloudellisesta nakokulmasta kaikki supistaminen on hyvasta???kun voitot kasvaa mutta kylla pitaisi olla tolkku kun on kyse ihmisen hoitamisesta!
Minulla ei oikein mene edes jakeluun että synnytyssairaala olisi vaikka 50 km:n päässä.
ReplyDeleteEn myöskään tajua sitä yhtälöä että Suomesta aina puhutaan niin positiivisesti terveydenhoitoon liittyvissä asioissa ja kuitenkin on kaikkea tällaista.
Saako synnytyssairaalan edes valita, vai katsotaanko se kartasta?
Täällä pohjoisemmassa asumme jo tilanteessa jossa joidenkin täytyy se 50km kulkea päästäkseen sairaalaan. Eikä aina niin hyviä teitä pitkin.
ReplyDeleteEn itse kuulu niihin jotka tuon matkan joutuvat taivaltamaan,koska asun samassa kaupungissa kuin se "kaukana oleva" sairaalakin ja oman lapsenikin sain näin ollen kyllä synnyttää ihan lähellä.
Muistan tosin kyllä kuinka samaan aikaan paikalle tuli toistaan synnyttämään äiti ja isi maakunnasta. Siellä joutuivat synnytysalin käytävällä odottamaan supistuksissaan, kun sattui olemaan oikein kiireinen yö. Jos olisivat asuneet lähempänä sairaalaa, olisivat tulleet myöhemmin ja odotelleen kotona lähempää ajankohtaa. Nyt kuitenkin heidän piti varmuuden vuoksi tulla ajoissa, ettei lapsi synny kesken matkan.
Tuo maaliskuu laittoi varmaan useammat odottelemaan käytäville ja onnekkaimmat tutkimushuoneisiin, synnyttäjiä kun maakunnassa riitti. Itsekin pääsin synnytyssaliin vasta hieman ennen synnytystä, kun ensin oltiin saatu edellinen pois alta.
Joten symppaan kyllä pyrkimystä pitää synnytyssairaala lähellä. Joskin toivoisin kyllä myös noita palveluja lähemmäksi täällä ja vielä pohjoisemmassakin asuvia kansalaisia.
Pohjoisessa Suomessahan nuo synnytysmatkat ovat todella pitkiä, esim. kuusamolaiset äidit synnyttävät Oulussa (yli 215km!) ja kaiketi Lapin synnytykset tapahtuvat Rovaniemellä ja Kemissä, jos en ihan väärin ole ymmärtänyt... Hurjaa on tuo keskittäminen, en kannata.
ReplyDeleteNo ei tarvitse mennä edes kovin pohjoiseen, kun synnytysmatkat kipuavat yli sadan kilometrin. Täältä meiltäkin joutuu 130 km päähän Ouluun synnyttämään, jos tiedossa on vähääkään poikkeuksellinen synnytys, lähimpään synnytyssairaalaankin on matkaa 70 km.
ReplyDeleteTodellisuutta on se, ettei isoissa kaupungeissa lääkäriksi valmistuneet lähde pikkupaikkakuntien terveyskeskuksiin töihin, kun kaupungeissakin riittää hommia.
terveisiä vaan pohojanmaalta...
ReplyDeletekeskimmäistä synnyttäessä matka kotoa sairaalaan oli 75km (asuimme landella ja lähin sairaala oli seinäjoella).
onneksi synnytys käynnistettiin (meni reippaasti yli la:n), minulla kun on tapana oksentaa joka supistuksen kohdalla, joten tosi kiva automatka olisi ollutkin ;) että ei sitä niin kovin pohjoiseen todellakaan tarvitse mennä, kun matkat synnytyssairaaloihin venyvät.
sittemmin muutimme rannikkokaupunkiin pohjanmaalle ja täälläpä onkin vastassa, ettei suomi ole läheskään aina ykköskielenä synnytyssalissa, suomenkielinen voi joutua synnyttämään på svenska :) :) täällä tämä kieliasia päinvastainen kuin teillä, vaikka kaupunkimme enemmistökieli on suomi.
kovin on kirjava siis armas maamme, monta todellisuutta.
-mesimarja
ps. olen minäkin kyllä pienten yksikköjen puolella ja maalla asuessa ahdisti se, kun kaikkialla laitettiin lappua luukulle .
On se kummaa tämä kehitys, kun kaikki pitää olla niin suureellista...
ReplyDeleteMinä olen syntynyt itse tuolla Porvoossa, ihan hyvin ilmeisesti hommansa hoitivat ainakin silloin :)