Saturday, November 9, 2013

Jihuu, näyttely!


Aika rientää. Kiinaan muutostamme eli kärpäslätkäkokoelmani syntyajoista on kulunut peräti viisi ja puoli vuotta, ja vuoden ehtivät lätkät olla kehystettyinä, kymmenen nippuihin pakettuina, tiiviisti suurissa pahvilaatikoissalaatikoissa, vaan eivät unohdettuina. Odotin oikeaa hetkeä, joka on NYT!



Maailman (tai ainakin suomalaisen pikkukaupungin) ensimmäinen kiinalaisien kärpäslätkien näyttely on avautunut. Kekseliäästi ripustin sen usean kollegan avustuksella työpaikalleni, jossa siihen tutustuu väkisinkin kuusisataa lasta ja satakunta samoissa tiloissa työskentelevää aikuista. Ihana keittäjättäremme järjesti spontaanisti avajaisvieraille skoolattavaakin!



Avajaispäivänä "Parhaan lätkän" äänestyspisteellä oli välitunneilla tauoton jono ja vitriinien edustalla kuhinaa riitti. Kunpa tietäisin mitä lapset kotonaan kertovat!



Tällä kertaa esille mahtui 175 parasta lätkää, jotka muistuttavat minua 175:stä visiitistä sekatavarakauppaan, kävelystäni Pekingin kujilla, kohtaamistani ihmisistä. 


Näyttelyn esivalmistelujen aikaan muutaman oppilaan kommentit "Netistä kuitenkin olet nuo tilannut..." sai minut laittamaan näyttelytilan seinälle diashown. Ja kas, täällä blogissakin olevat kuvat kujien myyjistä ja kaupoista, pelaavista lapsista, lukevista vanhuksista, vaatimattomista katukeittiöistä ja kadulla nukkuvista herätti paljon keskustelua ja mietteitä pienissä vieraissa. "Oletko sinä todella ollut tuon kaiken keskellä?" ihmetteli eräs 10-vuotias.  Kyllä vain ja sieltä ovat käspäslätkätkin kotoisin!

25 comments:

  1. Loistoidea! Minä käyn suhteellisen ahkeraan kaiken maailman näyttelyissä ja avajaisissa, mutta kärpäslätkänäyttelyssä en ole koskaan ollut. Mielelläni minäkin tutkailisin lätkät ja äänestäisin hienointa.

    Lempi Sveitsistä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jäin tässä miettimään, että mikä on ollut itselle sellainen mieliinpainuva näyttely taiteen ulkopuolelta. Tulee enemmän nyt mieleen museoiden vakionäyttelyt mieleen. Aika vähän järjestetään varsinkin huumoripitoisia näyttelyitä.

      Delete
  2. Tää on nyt kyllä niin hienosti esillepantu ja ideoitu, aivan huippujuttu! Tuo diaesitys siihen päälle on minusta loistava ajatus, se tuo lätkiin eloa jos niin voi sanoa. Niistä tulee hetkessä jotakin paljon enemmän.
    Täähän on siis kaiken lisäksi lapsille vielä oikea oppitunti niin monesta asiasta, ihan maantiedosta alkaen ja kaikki varmasti konkreettisempaa heille kun tuntevat sinut. Bravo, tosi hienoa. Toivon että lätkät lähtevät muuaallekin näytteille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esillepano tosiaan onnistui, mutta olipa siinä hommaa! Meitä oli viisi henkeä ja kaksi ja puoli tuntia väännettiin rautalankaa.

      Vähän tässä oli myös juuri sellainen toisen kulttuurin kouluun vieminen mielessä. Toivon näyttelyn herättävän keskustelua mm. tavaran paljoudesta ja tarpeellisuudesta, designista ja kitsistä jne.

      Delete
  3. Ihan mahtava idea piristää tällaista harmaata vuodenaikaa, kesäinen ja värikäs kärpäslätkä! Ja kiva kuulla että näyttely on herättänyt keskustelua ja ihastusta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, nyt on kyllä tosi harmaata, että toivottvasti näyttely hieman piristää koululaisiakin.

      Delete
  4. Ei ole todellista. Tämä on niin mahtava juttu, että olen ihan sanaton. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jonkinasteista hämmennystä on tämä kokoelmani aiemminkin ihmisissä herättänyt, eli et ole ainut sanaton :)

      Delete
  5. Eläköön IDEARIKAS KUVISOPE !!!
    Aivan HUIKEA TAIDEPLÄJÄYS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Ja eläköön lätkät, mutta kärpäset saavat puolestani kuolla.

      Delete
  6. Onnea näyttelylle! Toivottavasti se lähtee kiertämään, minä ainakin haluan päästä osallistumaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. World tour... Pääsisinköhän minä lätkien siivellä kierrokselle?

      Delete
  7. Onnittelut, upeaa! Voin uskoa, että koulun oppilaat ovat innoissaan moisesta taide- sekä kulttuuripläjäyksestä. Mitä mieltä omat neitosi olivat näyttelyideasta? Halaukset, Kaisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä niitä on hieman naurattanut koko touhu, mutta toisaalta olivat kovin tohkeissaan kun näyttelystä oli paikallislehdessä juttu oikein kuvan kanssa. Terveisiä sinne!

      Delete
  8. Hekottelin täällä ääneen...kiinalaisten kärpäslätkien näyttely, voi että! Mitään noin hulvattoman mielenkiintoista en olekaan vähään aikaan kuullut. Harmi, etten käy sitä koulua ja pääse äänestämään.

    ReplyDelete
  9. Kiva kuulla että olen saanut aikaiseksi iloa!

    ReplyDelete
  10. Maailman huvittavin juttu!

    ReplyDelete
  11. Tavoista poiketen on pakko jättää kommentti. Miten riemastuttava idea! Helposti lähestyttävä, kepeä ja hauska, mutta silti kuitenkin paljon enemmän. Lisää tällaista tähän pimeään marraskuuhun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista ja poikkea vaan useammin tavoistasi!

      Delete
  12. Mitäs aiot sitten tehdä kun näyttely puretaan? Siirrätkö sen kotinne seinille vai lahjoitatko Kiasmaan?

    ReplyDelete
  13. Ei ihan mahdu tämä kokoelman suomalaisen kodin seinille, Kiinassa olisi varmaan mahtunutkin! Ja muuten aika rasittavaa tällaisen mauttomuuden jatkuva näkeminen. Varmaan ilahdutan jotakuta tahjoa jkossain vaiheessa kokoelmalta, mutta se täytyy valita tarkoin, että ymmärtävät hyvän päälle!

    ReplyDelete
  14. Maailman eka kärpäslätkänäyttely? Kyllä sulla välähtää :)

    ReplyDelete