Saturday, October 19, 2013

Missä ne ovat?Perheelle muistui mieleen vanha ihana avoin lasagne, jossa on sieniä, oikeastaan mitä vain suppilovahveroista siitakesieniin. Ensimmäiseksi suuntasin luonnollisesti Porvoon torille, jonne kuitenkin tänä lauantaina oli minun lisäkseni vaivautuneet paikalle ainoastaan vaatemyyjä, bussikahvio ja kotileipomon myyjä. Ei siis ainoatakaan tuoretta ruokaa tarjoavaa kauppiasta. Toki aika kultaa muistot, mutta tuli kuulkaa yltäkyläisiä kiinalaisia vihannestoreja ikävä.  
Kiersin läpi kaupungin kaikki kolme keskustan suurta ruokakauppaa, eikä yhdessäkään ollut myynnissä  jo nuivettuneiden muutamien herkkusienien ja neljän erittäin huonokuntoisia virolaisia kanttarelleja sisältävän rasian lisäksi tuoreita saati kotimaisia sieniä. Vaikka on sienikausi, vaikka on lauantai, vaikka monet tekevät suurostoksia, vaikka täällä luulisi kuljetuslogistiikan olevan kunnossa, vaikka niin puhutaan lähiruoasta, vaikka puolet naisystävistäni väittävät panostavansa luomuun ja tuoreuteen.Kiinalaiseen ruoan kasvatusetiikkaan en nyt ota kantaa, maissin kuivatus asfalttikadulla tuntuu edelleen omituiselta ja toreilla myytävistä kasveista suurinta osaa en edes osaisi valmistaa. Mutta oih, kaikkea mahdollista tuoretta oli tarjolla, ympärivuotisesti löytyi vaihtoehtoja, sesongin ulkopuolella kiinankaalta, hedelmiä ja sieniä kuivattuina. 

Seuraavaksi googlasimme "suppilovahverometsä" - juuri sellaista kuin kuvissa on meilläkin! Säntäsin samantien auringon vielä paistaessa sammaleiseen kuusikkoon ja sekametsää. Ei sienen sientä. 

Se on salaliitto! NE eivät halua meidän syövän sieniä. 

7 comments:

 1. Voi surku. Minä ostin eilen meidän isosta marketista suppilovahveroita, kun ne oli niin kauniita ja tuoraita, vaikka oma pakastin onkin täynnä pakastettuja kantarelleja. Olisin suonut sinunkin nitä löytävän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä että edes jossain päin Suomea saa kaupasta sesongin tuoretta ruokaa!

   Delete
 2. Muutama vuosi sitten olin ihmeissäni, kun mieheni kertoi Kiinalaisista kollegoistaan jotka valittivat ettei Suomesta saa mitään tuoretta.... Enpä ihmettele enään!! Parhaaseen sadonkorjuuaikaan hain broccolia, papuja, paprikaa.... Kauppamme hevi-osastolta löytyy kyllä kaikenlaista, mutta kun jopa kotimaiset ovat jo valmiiksi nahistuneita!! Tuli kyllä ikävä Riviera Plazan hedelmäkauppias setää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämän postauksen kaihomieli olisi yhtä hyvin voinut kohdistua myös ranskalaisiin toreihin. Loistomestoja kuten tiedät! Porvoon tori kyllä ihan lannisti minut eilen.

   Voin hyvin kuvitella kiinalaisten tuntemukset täkäläisten hevihyllyjen äärellä!

   Delete
 3. Suppilovahveroihin pätee se vanha vitsi: ensin niitä ei ole yhtäkään, ikinä, missään. Mutta aikansa kun pyörii niin huomaa yhden, ja toisen, ja sitten niitä onkin niin paljon kun viitsii poimia. Ja tasan siinä samalla mättäällä missä ei aiemmin ollut yhtäkään..

  Tuoretavaran suhteen ymmärrän kyllä kaihosi. Markettien vihannesosastot on apaattisia paikkoja. En ymmärrä miten kasviksia voi edes myydä loisteputkien valossa, tuntuu väärältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen valitettavan tietoinen tästä suppilovahveroiden piiloleikistä. Erityisesti ne ovat salaliitossa minua vastaan!

   Totta, loisteputket luovat supermarkettiteista entistä teollisemman oloisia. Ulkona kauniissa auringonpaisteessa ostosten tekeminen olisi taatusti miellyttävämpää. Eikun matkailemaan.

   Delete
 4. En tiedä, miten teillä siellä etelässä, mutta meillä täällä Merenkurkussa on tänä vuonna kuivuuden takia aika nuivasti suppilovahveroita. Tutuilla, varmoilla paikoilla kasvavatkin ovat vain ja kyyhöttävät surkean pieninä reipasta sadepäivää odotellen.

  ReplyDelete