Monday, August 30, 2010

Sattuu ja tapahtuu

Tarkoituksena oli viedä tuore pekingiläinen jalkautumaan "kansan" pariin. Tuntemaan ostoskadun viiden eri popin samanaikaisen huuman, näkemään sinivaloisen supermarketin, kokemaan vanhusten vartioimat sivukadut sekä täpötäyden lounasravintolan.Vaan kylä, josta olen raportoinut muutamia kertoja aiemminkin, oli kokenut muodonmuutoksen. Sen 10 000 pekingiläistä ja 30 000 vierastyöläistä olivat muuttaneet (tai pikemminkin laittettu muuttamaan) toisaalle. Ovet olivat lukossa, kaupat kiinni, kadut autioita muutamaa romunkerääjää lukuunottamatta. Avoviemäreissä vedet seisoivat, oviin oli teipattu asuntodiilereiden puhelinnumeroita, yleisistä kaiuttimista kuului kovinta koskaan kuulemaani puhetta. En tiedä mitä.Todennäköisesti maan toiselta laidalta asti tuotu bambutuoli istua nökötti yksinäisenä, luutakin oli jo kuivunut. Näyteikkunan hyypät lojuivat ilkosiltaan. Viimeiset kaksi markettia myivät tavaroita alennettuun hintaa.

Täällä tapahtuu, paljon, ei mukana meinaa pysyä. Ollakko nyt surullinen vanhan katoamisesta vai iloinen kelvollisempien asuntojen vuoksi. Kysymykseksi vain jää, missä nämäkin 40 000 ihmistä asuu seuraavat kaksi vuotta, ennen modernien kerrostalojen ilmestymistä.

Jatkoimme matkaa seuraavaan kylään, jossa elämää onneksi vielä löytyi.

6 comments:

 1. Miten ihmeessä 40 000 asukkaan kylä voi noin vain siirtyä toisaalle? Pysyvätkö naapurit naapureina, työmatkat kohtuullisina jne. Siellä on kaikki suurta ja kun Pekingin asukasluku on noin 18 miljoonaa, niin 40 000 on tietysti vain pieni osa.

  Onneksi löysitte etsimänne asiat seuraavasta kylästä.

  ReplyDelete
 2. Kiitos kirjoituksistasi, käyn katselemassa kauniita kuviasi päivittäin. Laitoin sinulle juuri tunnustuksen blogissani http://takkijatorkkupeitto.blogspot.com/. Olet varmaan saanut niitä jo pilvin pimein, mutta halusin silti kiittää sinua blogistasi.

  ReplyDelete
 3. Mitäs tähän nyt oikein sanoisi. Äimistelen vaan. No siellä ainakin tapahtuu, minä näen päivittäi vain koirien ulkoiluttajia tuulipusakoissa. Täällä meidän nurkilla asuu aika paljon koiria.

  ReplyDelete
 4. Nopeaa toimintaa. Toisaalta ihan hyvä, jos tulee parempia taloja tilalle, mutta tuleeko? Vähän tuntuu toisaalta kuitenkin surulliselta. Suuri määrä ihmisiä heitetään yhtäkkiä johonkin ihan muualle noin vaan jonkun käskystä.

  ReplyDelete
 5. jäin nieleskelemään. En tiedä pystynkö käsittämään tuota kuviota edes suuressa mittakaavassa. Saati kaikki se yksilötason liike ja mielenliike. Katkeavat langat lasten kouluihin, vaimon työpaikka, sinkkumiehen ystäväpiiri....

  ReplyDelete