Wednesday, January 9, 2013

Synnintunnustus

Aivan kortinurkillamme osoitetaan mieltä jokaisena arkiaamuna kahden ja puolen tunnin ajan. Mielenosoitukset ovat itsessään äänettömiä ja pidättyväisiä, mutta kiinalaiseen tapaan käytössä oleva visuaalien materiaali on yliampuvan runsasta, suurta ja kuvottavuuksilla rehentelevää. Eihän siinäkään sinäänsä mitään ongelmaa ole, kuvat puhuvat puolestaan. Minun ärsyyntyneisyyteni johtuu siitä, että 8- ja 11-vuotiaat lapseni joutuvat näkemään nämä kuvat kaikkina yhdeksän ja kymmenen kouluaamuinaan. Toki löytyisi vaihtoehtoinen reitti kouluun, mutta sillon matkan pituus lähes tuplaantuisi. Tänään kotiin palatessani ja ohittaessani mielenosoituksen vakiopaikan muistin, että huomenna taas kuopus kävelee hieman vaille kymmenen kuvien editse, vilkaisee niitä, ehkä hieman ihmettelee ja ennen kaikkea turtuu!
Ja silloin minä sen tein, varkauden. Riuhtaisin paljain käsin liikennemerkeistä bandorollien ripustamiseen käyttettävät nippusiteet ja rautalangat. Ja tunsinpa vielä pientä mielihyvääkin. Tavallaanhan minä vain siivosin meidän kaikkien yhteistä kaupunkitilaa. Mutta teinkö oikein, väärin vai oikein väärin? Mielenosoittajien mukaan heillä on lupa toimintaansa, mutta ihmettelen kuinka voi olla sallittua pitää esillä näitä kuvia keskellä Helsinkiä, kun niille ei edes television kuvavirta vedä vertoja. Tilannepäivitys: Varkauteni aiheutti näyttelyyn päivän tauon. Tänään ovat kuvat ja heput normaalisti paikoillaan. Ärsyynnyin taas, kuvat oksittavat. Soitin tällä kertaa poliisille kysyäkseni onko tämä ihan oikeasti sallittua vai ei. Komisario sanoi tapauksen olevan tuttu ja tutkinnan alla. Vähintään kuvien päivittäinen pakkokatsottaminen on paheksuttavaa, mutta nyt tutkitaan täyttääkö toiminta pahoinpitelyn kriteerit. Eli enpä ole ainoa herkkänahkainen.

10 comments:

 1. Olisin tehnyt aivan samoin sinun tilanteessasi jos minulla olisi lapsia,ja jos olisin kehdannut käydä riuhtaisemassa kiinnikkeet irti. Mieltään saa osoittaa ja se on hyvä juttu,mutta tapoja on monenlaisia.

  Itseäni ottavat päähän yliopiston vessoihin silloin tällöin ilmestyvät tarrat turkistarhauksen eläimistä tai sikaloista...Ymmärrän,asia on tärkeä ja kaikenlainen eläinten rääkkääminen ja laiminlyönti on väärin,mutta että vessoihin liimatut tarrat..? Voin vain kuvitella kuin mukavaa siivoojilla on yrittää rapsutella tarroja irti jokaisesta seinästä ja tasosta... Nimim. kokemusta on ollut.

  ReplyDelete
 2. Vaikean kysymyksen heitit. Kuvat ovat kyllä kuvottavat.. mutta toisaalta mietityttää se epätoivo mikä on tekijöiden motiivina. Tiedät varmaan Kiinassa asuneena millaista valtaa vastaan siellä taistellaan.

  ReplyDelete
 3. Hietzu, tosiaan, aivan samanlaista pakkokatsomista on vessoissa! Mainio vertaus.

  Merja, kyllä vain, kiinalaisten kurinpidollisista keinoista voidaan olla monta mieltä, mutta mutta, ajaako tällainen kuvien pakkokatsottaminenkaan asiaa eteenpäin? Kuvat voisi minusta laitaa niihin jaossa oleviin esitteisiin, banderolleissa riittäisivät sanat. Yksi mielenosoittajien käyttämä kuva on mm. 100x100cm, jossa on entinen pää. En ole viitsinyt kysyä tytöltä ovatko he juuri sitä noteeranneet.

  ReplyDelete
 4. Ymmärrän hyvin tekosi!

  Minua välillä puistattaa jo ajatus siitä, että lapset, jotka osaavat lukea, saavat tankata iltapäivälehtien lööppejä ja pyöritellä sitten niistä heränneitä ajatuksia yksin päässään...

  ReplyDelete
 5. Minä olisin varmaan käynyt sanomassa asiasta. Nythän voivat vain ajatella että joku on tehnyt ilkivaltaa, mutta eivät tajua miksi?
  Täälläkin on Falun Gong -mielenosoituksia, ja juuri sillä taktiikalla, että kuva-aineisto on esitteissä vain. Käy vinkkaamassa, luulisi heidän ymmärtävän, että kuvamateriaali ei sovi lapsille päivittäisenä annoksena.

  ReplyDelete
 6. Pandice, lööpit ovat samaten ihan hurjia, varsinkin kun niissä asiat väännetään pahimpaan mahdolliseen kulmaan. Mutta onneksi niissä sentään pitää olla lukutaitoinen jotain ymmärtäkseen.

  Sannabanna, toki olen jutellut näiden ihmisten kanssa, mutta keskinäistä ymmärrystä ei oikein syntynyt. Kun sanoin, että kuvat ovat mielestäni kamalia eivätkä sovi kadulla esitettäviksi päivittäin, varsinkin kun pienet lapset kulkevat ohitse kouluun oli vastaus, että heillä on lupa mielenosoitukseen. Kuten niin usein Kiinassakin kävi, että vaikka periaatteessa ymmärsimme toistemme sanoja niin asian ydin jäi saavuttamatta. Ja niin minä sitten hetkellisesti turhauduin ja toimin. Olen myös kerran soittanut kaupungin virkamiehelle, joka tuumasi ettei asia kuulosta sallitulta ja sanoi lähettävänsä aluetarkastajan paikalle, mutta liekö sitten mitään tapahtunut. Alan kuulostaa ihan kyyläävältä muijalta, mutta ihan oikeasti en usko näiden banderollien voimaan itse asian edistämisessä, ainoastaan ärstyttävät ihmisiä.

  ReplyDelete
 7. Nyt ymmärrän sinua paremmin :-) Kyllä minuakin ahdistaisi, jos nuo olisivat lasten edessä joka päivä. Ihme ettei aluetarkastaja saonut, että mielenosoitus saa jatkua, mutta ilman kuvia? Aplodit sinulle aktiivisuudesta :)

  ReplyDelete
 8. Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä ettei tälläisten kuvien pakkokatsottaminen aja asiaa yhtään mihinkään.Pikemminkin vie asian pois itse aiheesta ja aiheuttaa pakkotoimenpiteitä.

  Jäin miettimään, mitä itse olisin tehnyt ja hah, samaan johtopäätökseen tulin kuin sinäkin.:)

  ReplyDelete
 9. Itse ajattelen niin, että mielenosoitusten tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan ja toimimaan, ei ärsyttää ja visuaalisesti turruttaa, mikä noiden julmien kuvienkin kohdalla on vain ajan kysymys. Ja ihailen aktiivisuuttasi!

  -- minna

  ReplyDelete
 10. Sannabanna, itse asiassa nyt asiaa enemmän pohdittuani ei minua huoleta vain lapset, vaan myös ihan omakin hyvinvointi. Minulle ainakin nuo kuvat aiheuttavat ihan fyysisen pahanolontunteen. Pelkkä teksti tosiaan riittäisi.

  Pikkujutut, eli tarkoitus hyvä, keinot väärät.

  Minna, niinpä, nyt on tämä "nonstopmielenosoitus" muttunut jo kalustoksi eikä herätä enää muuta kuin ärsytystä. Vähän sama efekti mitä kerjäämisen kanssa on käynyt. Kun kerjäläisiä oli vain muutama kävi sääliksi ja ihmisillä empatia heräsi, mutta kun kerjäläisiä on (Helsingissä) joka kadunkulmassa sitä keskittyy vaan siihen ettei kompuroi heidän päälleen.

  ReplyDelete