Wednesday, February 15, 2012

Hakusessa





lisää elämänsä sankarittaria!

Keskimmäinen on ahminut kaikki koulukirjastosta löytyneet teokset Anne Frankista, Helen Kelleristä ja Marie Curiesta. Tänään vuorossa oli 40-luvulla poliosta tervehtyeen tytön selviytymistarinaan eläytyminen. Romaanista on jäljellä enää puolet ja tytär viimeisenä nukkumaan mennessään haikaili lisää tosia ja historiallisia (sekä varmaankin traagisia) naiskohtaloita luettavakseen.

Kaikki vihjeet ovat tervetulleita!

10 comments:

  1. Ei ehkä ihan samaa sarjaa, mutta A voisi tykätä (ellei ole jo lukenut) Katarina Haavion ja Satu Koskimiehen nuoruuden aikaisiin päiväkirjoihin pohjautuvasta kirjasta 50-luvun tytöt. Siinä on hienoa kuvausta n.9-12 vuotiaiden (en ihan muista tyttöjen ikiä) elämästä 50-luvun Helsingissä. Kirjalle on myös jatkoa, 60-luvun teinit. Voi olla vaikea löytää sieltä, mutta netistä tai jos Monsieur on menossa Suomeen lähiaikoina. Jos asuisimme lähempänä, antaisin mielelläni molemmat lainaan, sillä ne löytyvät kirjahyllystämme.

    ReplyDelete
  2. Miten olisi Helene? Taidemaalarin tuberkuloosin varjostama elämä ei ainakaan traagisuudessaan jää jo luetuille. Faktan ja fiktion sekoitus, faktio, taitaa olla keskimmäisenne laji. Sittenhän on Utrion kaikenlaiset historialliset naiskohtalot, jos nyt siihen lämpiää. Jos A:lle kelpaa myös puhdas fiktio, joka on kuitenkin aina mahdollisten tarinoiden kerrontaa, voin keksiä lisää. T2

    ReplyDelete
  3. Marjo T. Nurminen: Tiedon tyttäret

    Helena Sinervo: Runoilijan talossa

    ReplyDelete
  4. Gertrude Ederle, Amelia Earheart - sanoi meidän lapsiraati tähän hätään kun ensin ehdottivat samoja, mitkä oli teillä jo luettu. LIsäksi on jokink kirja Titanicin lapsikohtaloista, nimeä ei nyt muistettu. Löytyisiköhän näistä koulunkirjastosta?

    ReplyDelete
  5. LÄMMIN KIITOS IDEOISTA!

    Kaisa, ikähaarukka menisi ainakin oikein tuohon ensimmäiseen kirjaan, keskimmäinenhän täyttää 11 maaliskuussa. On tässä tulossa muutamia vieraita ja Monsiuerkin menossa käymään, hahaa, näppärästi ennen syntymäpäivää!

    T2, ai kamalaa, miten ei itselle ole tullut mieleen??? Schjerfbeckhän on täydellinen! Fiktiokin menee, mutta mieluummin lukee noita tosia juttuja.

    Outi L, laitetaanpa Suomesta tuotavien tai kesällä kirjastosta lainattavien listalle!

    Pikkujutut, Amelie Earheartista lukikin jo jonkun teoksen (en vain muistanut laittaa listaan), mutta Gertrude Ederle on vielä eläytymättä. Koska koulussa on lähemmäksi 2000 oppilasta on kirjastokin erittäin laaja, kunnankirjatokokoa, joten paljon löytyy kun vain osaisi etsiä. Kelleristäkin oli ala-asteen puolella ainakin kolme eri teosta. Titanicin lapsikohtalot kuulostavat hyviltä, ellei sitten sitten ala pelätä laivamatkustmista ;)

    ReplyDelete
  6. Te onnekkaat.Meidän koulun kirjasto on ainoa laatuaan tällä alueella, lapsia 900 ja kirjaston koko luokkahuone, yläluokillla on sentään kaksi luokkahuonetta mutta samalla se on myös luokka...täytyy olla tyytyväinen että edes on kirjoja lainattavaksi. Lukeminen ei täällä ole pop:).

    ReplyDelete
  7. Jokohan Pearl S. Buck: The Good Earth sopisi Keskisiskolle. Olisi samalla sikäläistä historiaa. Kolmitoistakesäisenä rakastuin kirjaan ja suhde jatkuu yhä vaan.

    ReplyDelete
  8. Earhartia meinattiin täälläkin ehdottaa, sitten myös Marie Antoinette :) Jeanne d'Arc? Katariina Suuri? Myrskyluodon Maija?

    ReplyDelete
  9. Luen juuri Myrskyluodon Maijaa (ei meinannut lähteä ensin millään, mutta kun lähti niin kivaa luettavaa) ja tyttö haluaa aina välillä kuulla sitä ääneen, on kovin kiinnostavaa myös hänestä. Suosittelen siis kans!

    ReplyDelete
  10. Myrskyluodon Maijassa on mielestäni kammottava suomennos, se pitäis lukea ruotsiksi. Raili Mikkanen on kirjoittanut erittäin monia nuorisokirjoja historiallisista henkilöistä, minulle Aino Kallaksesta kertova Ei ole minulle suvannot! on niistä mieluisin. Ja sit tiettynä ikänä Saima Harmajan päiväkrjat varmaan kolahtavat, vaikka niin vanhahtavia ovatkin.

    Itse muistan, miten nuorena luin suu auki Anna Luodon kirjaa "Kätilö-liinu", joka kertoi kainuulaisesta kätilöstä 1900-luvun vaihteesta. Erityisesti jonkunlaisessa maakuopassa asuvan perheen synnytys jäänyt mieleen...

    ReplyDelete