Tuesday, November 24, 2009

Sumussa

Onko sumuissa eroa? Kyllä vain, on harvinaisempi A ja yleisempi B.


A:ssa iho kostuu ja huokoset aukeavat, nenä puhdistuu sielun nauttiessa luonnon kauneudesta. Jalkojen alla on monisataavuotista historiaa muurin muodossa ja sitä vain ihmettelee ympäröivää kauneutta, ihmisen ja luonnon sopusointuista yhteiseloa.


Tänään ja oikeastaan koko edeltänyttä viikkoa meitä on siunattu B:llä. Silmät kirvelevät, ihoa kutittaa, päätä särkee, nenä on tukossa, kurkkukipu pitää otteessaan. Vaikka kodin neljä markkinoiden parasta ilmanpuhdistinta huutaa täysillä ja koti sijaitsee 17 kilometrin päässä keskustasta lemuaa sisällä Peking. Haju on litteä, beessi, kova, mausteeton, fanaattinen, autoritäärinen. Sille ei mitään mahda.


Minne katosi olympialaisia edeltänyt ilmanpuhdistusinto? Kuka luovutti? Miksi, eikö kaikilla ollut silloin puhtaamman ilman aikana mukavampaa? Tänään "mukavaa" on ainoastaan tuhansilla rekkakuskeilla, jotka saavat jälleen kerran nukkua päivän ohjaamoissaan, poliisin suljettua yhtäkkiä moottoritien huonon näkyvyyden vuoksi ja rekkojen jäätyä jumiin pitkiin letkoihin kaakkoisessa Pekingissä. Niin, että jos olet tilannut tavaraa sieltä päin, on syytä varautua toimituksen viivästymiseen, sillä siellä ne seisovat rauhallisesti sumussa, rekat ja tavarat.

Pitäisi kuluttaa vähemmän, täällä sen tajuaa. Älä osta kiinalaista - taitaa olla helpommin sanottu kuin tehty.

7 comments:

 1. Pysäyttävä juttu. Täällä tien päässä pellon pientareella on usein sumu A:ta, varsinkin syksyisin.

  Älä osta kiinalaista. Älä osta mitään, juuri mitään. Ihminen on niin pieni. Mitä voisi tehdä. Pienet asiat, niitä, joka päivä.

  ReplyDelete
 2. Tààllà tàhàn vuodenaikaan paljon sumua A. Aamuisin olen ihan 'pilvessà'. Kiina ja Yhdysvallat yhdessà vastaavat tàmànpàivàmme ja tulevaisuutemme sumuista.

  ReplyDelete
 3. Ihan totta, vaikka tämä aika on olevinaan niin tiedostavaa niin ei sitä aina hahmota. Voi ostaa vielä pari tavaraa, missä ne muka tuntuvat tässä maailmassa... Onhan se helppoa tässä päässä kun saa ne tavarataivaiden parhaat puolet eivätkä ne haitat tunnu iholla.

  ReplyDelete
 4. USkon että teidän B-sumu on aika moneen kertaan potenssissa se mikä on meidän B-sumu. Ja täälläkin se toisinaan jo kirveltää, kutittaa, haisee.
  A-sumuun taisin viimeksi tutustua Alpeilla ja siitäkin on jo pian vuosi!

  Kiinalaiset kamat jäävät puoteihin aina kun toisen voi valita. Mun mies on siinä meidän perheen tarkin ja hyvä niin.

  ReplyDelete
 5. Pellon pientareella, niin oli tosiaan pysäyttävä tunnelma ulkona tänään, vaihteeksi, että piti hieman päästää hyryjä postauksen muodossa ulos.

  Pilvitarha, kamalinta tässä kaikessa on minusta se, että täällä tosiaan valmistetaan kaikkialle kaikkea, mutta mitä jää tänne myyntiin on täyttä roskaa, niin huonoa laatua, ettei sellainen kelpaisi Euroopassa edes ilmaiseksi kellekään. Eli nämä tavalliset ihmiset täällä saavat kärsiä kaiken.

  Violet, Pariisissa asuessa muistan ihmetelleeni ihmisten valituksia huonosta ilmanlaadusta. Silloin en huomannut mitään. Mutta tätä on jo hyvin vaikeaa olla huomaamatta. Vetää mielen kovin surulliseksi. Eikä vain omasta ja perheen puolesta, vaan näiden paikallisten, jotka eivät koskaan pääse pakenemaan minnekään.

  ReplyDelete
 6. Jos vain voin niin en osta kiinalaista, katson yleensä aina missä ostokseni on tehty. Eniten ärsyttää kalliit merkkituotteet, jotka on tehty Kiinassa.

  ReplyDelete
 7. Kyllä on sankkaa sumua, eikä hälvenevän näytä. Talvi on tullut ja hökkelikylät ovat taas alkaneet lämmetä kivihiilellä. Mutta tuo ei kyllä ihan pelkästään siitä voi johtua. Mielikin on jotenkin ihan harmaa. Tänään olen haaveillut asuvani jossain muualla.

  ReplyDelete